lördag 30 juli 2016

Vackert rött!

 På min trädgårdsrunda i går upptäckte jag något som jag aldrig tänkt på förut,fröställningarna på rosenpionen (Paeonia veitchii). Såå himla vackra! Fattade först inte vad det var som lyste rött :)
 De har kanske varit ännu rödare, vad vet jag :)
 Kul i alla fall att kunna njuta av plantan ännu en gång :)
 Lite vemodigt känns det att många höstblommande växter redan börjat att blomma, vill ju inte ha höst riktigt än. Kombinationen rosenflockel (Eupatorium dubium )'Baby Joe' och Perowskia blev fin.
Hortensian (Hydrangia paniculata wc. Kurilerna) är som vackrast just nu. Nu ska också alla hostablommorna klippas bort, det ser så skräpigt ut när de börjar att vissna,  bladen blir också lätt  förstörda av nedfallna blomblad som lämnar fula fläckar efter sig:(På dagens agenda står annars att vi ska gräva upp ytterligare dagliljor ur fröplantornas bäddar och se till att de som vi ska spara får bättre utrymme :)

måndag 25 juli 2016

Framsidan och baksidan :)

Efter flera veckor med mer eller mindre regn och nu de senaste tidens värme är det riktigt färgglatt i rabatten på framsidan (solsidan) Dagliljor, stormhatt, kransveronikor  har växt sig jättehöga och det är nu en riktig röra av både växter och färger som växer så det knakar :)
 På baksidan (skuggsidan) är det betydligt lugnare. Här är det bara en o annan lila blomma från någon hosta som sticker upp ur allt det gröna :) Fint med på båda sidorna:)
 Något som har växt över alla breddar är vaxklockan (Kirengeshoma palmata) den ska enligt uppgift bli ca 80 cm hög men här är den minst 150 cm och nästan lika bred :)
 Blommorna är lite blekgula och rätt fina men öppnar sig lite konstigt tycker jag.
 En annan blekgul blomma som jag gillar är dagliljan 'Jocelyn's Oddity' inte lika hög dock :)

Mer åt det aprikosgula hållet är den här dagliljan 'Peggy Jeffcoat', både den här och föregående köpte jag i Tyskland när jag var där på Hemerocallis Europa konvent  2011 så de är speciellt kära för mig :)

lördag 23 juli 2016

Första skörden!

 I går skördade jag de första kålrabbi :) Riktigt nöjd att de blivit så fina. Ska skiva dem och koka dem med lite smör, är de godkända odlar jag nog dessa nästa år också :)
 Nu har  Agapanthus 'Double Diamond' slagit ut, en riktigt söt liten planta som inte blir mer än ca 30 cm hög :) Vi köpte denna på Kiekebergs växtmarknad i Tyskland i våras.
 'Double Diamond' ska alltså vara dubbelblommande, kan väl tycka att den inte var så värst dubbel men lite mer "ruffsig" än en vanlig är den ju :)
 Här är den andra Afrikas blå lilja (fast även den är vit:)) som vi köpte på samma marknad. Det är dock vanlig höjd på och har lite svagt blå stänk ytterst på kronbladen och här ser ni också att den har lite annorlunda blommor än den dubbla :)Den har namnet 'Glacier Stream'.
 En annan lilja, även om det inte är samma släkte har nu slagit ut :) Lilium regale (Kungsliljan) har snart blommat över, nu är de dessa s.k trädliljorna som tar över :) Så här såg de ut för några dagar sedan.......
........... så här ser de ut i dag, hoppas att värmen inte får dem att blomma över för snabbt. Vill gärna ha den ljuvliga doften att njuta av länge :)

onsdag 20 juli 2016

Fotorunda och picnick :)

 I eftermiddag har vi varit på Sundsby Säteri och "firat" Margaretadagen som arrangeras där varje år, båda våra barn och barnbarnen var med och vi hade picnick i det gröna, det var riktigt trevligt :) I förmiddags gick jag en fotorunda och lilla söta Clematis viticella 'Justa' är så fin nu. Den står nämnd på ett ställe (internet) som en Klematis ur Patens-gruppens storblommiga och att den blir 3 meter men på ett annat att det är en viticella som blir 1-1,5 meter och då jag har haft den här i många år och den blir ca 1 meter lutar jag åt att det faktiskt är en viticella :)
 Betydligt större är den här, en Hagley-hybr. Tillhör sena Storblommiga gruppen och blir ca 2-3 meter.
 Den här klematisen är planterad i år mot det nya planket och är en viticella. 'White Magic' är namnet och den ska enligt uppgift på nätet bli 3-4 meter men på namnlappen på plantan stod det 1,5-2 meter. Nåja 2-metershöjden är nådd så kanske att den nästa år "tar över" planket ;) Vi får se, söt är den i alla fall :)
 En liten söt groda höll jag nästan på att trampa på. Tur att såg/hörde den i tid :)
 En daglilja måste ju vara med även i detta inlägg, 'Mean As A Snake' heter den och jag ÄLSKAR växter med kul namn :)
 Solen sken idag så biggaråträdet skuggade grusgången :)
Köpte Årets Pelargon 'Caliente Pink' i våras, tillsammans med snötörel (Euforbia 'Diamond Frost') i en zinkbalja blev det ett vackert blickfång :)

söndag 17 juli 2016

Förälskad!

 Nu börjar hortensiorna att visa sig från sin vackraste sida :) Här är det Hydrandea serrata 'Forget Me Not' som jag är otroligt förälskad i, ingen risk att jag glömmer den :)
 Den blir ca 0,5 - 1 meter hög och vid.
 Lite större är Hydrangea serrata ' Kurenai' ca 125 cm hög och vid, min planta har däremot ett spretigare växtsätt än föregående. Vet inte om det beror på namnsorten, växtplatsen eller något annat.
 Blommorna är i alla fall bedårande, de sterila blommorna runt om småblommrna i mitten slår ut i vitt men mörknar/djupnar efter hand i rosa för att slutligen bli mörkt röda :) Mycket vacker!
Å så en daglilja till :) 'Indian Giver' registrerad av Ferguson och ca 50-60 cm hög :) 
I går var det namngivningskalas för yngsta barnbarnet, Annie Linnéa Christina heter hon :) Ha en fin söndagskväll alla!

onsdag 13 juli 2016

Från ljust till mörkare :)

 Även om dagliljorna inte blommar så mycket som jag skulle vilja är det ändå en stor blomrikedom i trädgården nu :) Får passa på att fota innan regnet förstör blommorna bara . Visar några bilder på en del av dagens "skörd" från ljust, ljust gul (nästan vit) till mörkare.  Detta är H.'Ice Carneval'. Registrerades 1967 av Childs. Höjden är ca 70-90 cm.
 1972 registrerade Childs ytterligare en i samma färg, bara en aning mer gulrött. Lite åt det aprikosa hållet är H. 'Serena Madonna' ungefär samma höjd 60-90 cm.
 Ny från förra året (i år har jag, hör o häpna inte köpt en enda daglilja:)) är H. 'Apricot Angel' ca 40-50 cm hög och registrerades redan 1963 av Holman.
 H. 'Abstract Art' från 1965 av Hall-D.F är ca 80 cm och är både ljus o mörk :)
 'Hazel Monette' är inte fullt så mörk i nyansen egentligen som den är på bilden, tror att både den enorma torkan och sedan allt regn har gjort den förvirrad :) Monette registrerade den 1973 och den är ca 55 cm hög.
 'Peach Yum Yum' är från 2008 reg. av Selman en läcker daglilja med lite doft :) ca 75 cm.

Så till sist 'Crackling Rosie' en mycket kraftigväxande 80 cm hög daglilja från 1978 från Allgood. Har ni orkat att läsa enda hit är det nog ett tecken på att ni också gillar dagliljor :)

måndag 11 juli 2016

Liljor, lavendel och knutflox :)

 Nu slår Kungsliljorna ut (Lilium
regale) Köpte lökar på trädgårdsmässan i Älvsjö 2014, i år är det första gången som jag verkligen ser dem :) Höjden är väl ca 1 meter men förväntar mig att de blir betydligt högre i framtiden. Planterade dem på baksidan vid altanen för att kunna njuta av doften när vi sitter där.
 Nu blir det ju tyvärr inte mycket sittande av där eftersom det regnar var eviga dag :( Det får GÄRNA bli lite sol o värme nu, men enligt SMHI ser det regnigt ut de kommande två veckorna så juli regnar nog bort i år.
 Lavendeln börjar att slå ut i alla fall............
......... och knutfloxen (Phlox carolina 'Miss Lingard') Får hitta på lite andra aktiviteter i regnet när man inte kan vara ute i trädgården. Känns ju alltid lite bättre att gnälla lite ;)

lördag 9 juli 2016

Fröplantorna!

2011 sådde jag en större mängd dagliljefrön, det var korsningar som vi budat på, på en auktionssida på internet  från USA:) Nu fem år senare kan man säga att de fått sin slutliga form o färg. Den här t.ex. är en korsning mellan 'Honey Crunch Cupkake' och 'Olaf the Conqueror'. H C C är lite svagt lavendelfärgad med lite gula markeringar (slarvigt beskrivet), ca 66 cm hög och den har också doft.  O t C är ca 177 cm hög och är svagt gul. Fröplantan är inte speciellt märkvärdig men den DOFTAR :) rätt starkt faktiskt :) Höjden är ca 70 cm så där tog doftgenen ledningen i korsningen :)Faktum är att de flesta av den här korsningen doftar mer eller mindre :)
 Det här är en korsning mellan 'Death Adder' och Olof the Conqueror' Där kan man säga att det blivit en mix av dem båda :) D A i olika purpur/lavender nyanser med gult öga(slarvigt beskrivet ) men då dessa båda är rätt höga, D A är 101.6 cm hög så har fröplantorna blivit rätt höga de också, den här är 135 cm :)
Knoppbildningen är kanske ingen fantastisk sak men helt ok tycker jag :) De flesta av de här fröplantorna är rätt lika men jag ska bara behålla en planta av varje (tror jag:)) Så nu blir det att försöka att gräva upp och plantera ut de jag ska spara på en plats där de kan få växa till sig lite bättre. Resten ska grävas upp, delas och krukas för försäljning. Kommer väl att ta sin lilla tid då det är närmare 200 fröplantor :)

torsdag 7 juli 2016

Inte bara blommor!

 Sommaren har kommit av sig lite tycker jag, solen har visserligen varit framme idag men vinden är inte speciellt sommarljum och svarta moln visar sig med jämna mellanrum.
 Annars är trädgården lite "mellan blomningarna" just nu, de sensommarblommande har ju inte börjat än och dagliljorna som borde ha sin höjdpunkt nu har inte riktigt visat sig som vanligt eftersom det regnar var o varannan dag och det gillar de inte :(
 Då är det tur att det finns blad i olika färger istället, då gör det ju ingenting om blommorna uteblir :) Detta är Berberis thunbergii 'Harlequin' dvs. brokbladig häckberberis. Är inte förtjust i taggiga växter men är de så här vackra så kan jag göra  undantag :)
 Vackra blad har även många av Rhododendronplantorna, eller rättare sagt nytillväxten. I det här fallet är det R. 'Best Dane' som med sitt kanelbruna toment (filtaktig översida)och indument (filtaktig undersida), som utgör färgklicken :)
 Här ser ni R. Web's Bee'  som enbart har indument  och i det här fallet även bladskaften o stammen. Här skymtar ni också R.'Best Dane' i bakgrunden.
 R.'Silbervelours' har toment o indument i en silvergrå ton dessa nyanser tillsammans gör att det blir liv i en annars "färglös" rabatt :)
Även bär kan sätta färg på ett grönt hörn :) Blommorna på Actaea erythrocarppa ( röd trolldruva) är oansenligt vita men det är nu, när de lackröda bären kommer som man verkligen ser plantan :) Hela växten är dock giftig.
Ha en fortsatt fin torsdag :)