onsdag 29 juni 2016

Snart dags för Tusen Trädgårdar!

 Du milde vad dagarna går fort, riksmötet ligger bakom oss och Göran har börjat jobba igen efter 5 veckors semester, trist men så är det. Vädret bjuder på ömsom sol o ömsom regn precis som det ska vara på sommaren :) Det Norska älggräset Filipendula multijuga 'Hjordis' växer o frodas i rabatten:)
 Med sina vackert melerade blad o rosa blomvippor pryder den verkligen sin plats :)
 En annan Filipendula är F. vulgaris 'Plena', dubbelt brudbröd. Det är de vita blommorna som ni ser har lagt sig ner över grusgången på vänster sida i bild, de gillade inte att få så mycket regn på sig.......
 ............ som tur var fanns Hostan 'Blue Ivory' på andra sidan som den kunde vila lite skönare emot :)
 Även i år blommar växten jag inte har en aning om hur jag fått tag i, än mindre att jag planterat den :) Det är Stachys macrantha 'Morning Blush' :) Planterat den själv har jag i alla fall gjort eftersom skylten med namnet finns ordentligt framför :) Gillar den verkligen då praktbetonikan är en underbar marktäckare men den vanliga chockrosa varianten kan vara svår att kombinera med andra färger :)
Efter att ha rensat bort många stora "störande" perenner i denna rabatt, kunde den här Clematis integrifolia Alba äntligen få visa upp sig i sin prakt :) Snart är det dags för Tusen Trädgårdar och vi har öppen trädgård söndagen den 3 juli från klockan 10.00-17.00.
Hjärtligt välkomna!

lördag 25 juni 2016

Nyinköpt Lönn!

 Nu är midsommar över för det här året, men som tur är gäller inte det trädgårdsåret :) Efter att ha fått ca 65 mm regn de senaste 12 dagarna och värmen som fortsätter om än inte lika intensivt som innan, så är det härligt att se hur växterna sätter fart igen :)
 Fuchsiorna trivs på altanen, här är det en uppstammad 'Beacon' den rosa varianten, som  underplantering i krukan har jag planterat 'Claudia'.
 Närbild på 'Claudia'
 På riksmötets växtmarknad förra söndagen köpte jag den här solfjäderslönnen Acer shirasawanum 'Autumn Moon', tyckte att den var jätte vacker med sina..............
 ........... annorlunda blad. De ska tydligen behålla sin färg hela tiden.
 Den vanliga solfjäderslönnen är ju enfärgad och de limegula bladen som kommer på våren blir lite mer gröna senare på säsongen.
Den här behöver komma ut i rabatten, men har inte hittat den rätta platsen ännu, den gick ju till nyinköpet ;) Får gå några vändor till för att upptäcka en ny plats :)

onsdag 22 juni 2016

Det blir inte alltid som man tänkt sig .........

 .......... för ca 9 år sedan köpte vi, vad vi tyckte var ett superhäftigt träd Aralia elata (parkaralia) Det växer upp till ett ca 3 meter högt träd/buske och det är fullt av taggar på både stammar och bladskaft. De första 7 åren höll det sig på plats men sedan märkte vi att det skickade ut rotskott till höger o vänster :( Tyvärr befann sig mitt pionland mitt i skottlinjen (förlåt ordvitsen :)) Nu måste vi kapa ner och ekoplugga alla stora träden och på så sätt förhoppningsvis stoppa fortsatt spridning. Lät det vara nu innan riksmötet eftersom vi inte vågade riskera att det spred sig ännu mer om vi kapat av de som växte i och utanför pionrabatten. Jag hoppas att vi kan bli av med allt utan att behöva gräva alltför mycket. Jag vill ju ha tillbaka mitt land och plantera mer pioner :)
 Som ni ser är det inga roliga saker att ha att göra med :(
 Roligare saker finns ju :) som krolliljorna som är så fina nu :) Detta är en martagon-hybrid som jag tyvärr inte har namnet på.
 Rosa o vita krolliljor tillsammans med näva.
Den här heter 'Orange Marmalade'  
Önskar er alla en trevlig midsommarhelg!

måndag 20 juni 2016

Riksmötet 2016!

I dag vaknade vi inte förrän halv 10 :) Vi behövde tydligen sova ut efter helgens evenemang :) Fredagen började för oss med att vi gick upp halv fem för att kunna köra till Uddevalla klockan  sex och hjälpa till med att köra alla fina vinster som både medlemmar i föreningen och företag skänkt till prisbordet. Vi hjälpte även till med att fixa till prisbordet i den stora lokalen på Bohusgården där lördagens supé skulle hållas. Var hemma igen vid middagstid för att åter igen köra till Uddevalla till fredagens mingel som var på Nisses växter efter stängningstid:) Vädret var helt fantastiskt och kvällen blev mycket trevlig där deltagarna efter inmundigad god o mättande "plocktallrik" gick omkring och tittade och köpte av både det ena o det andra av det fantastiska utbudet som plantskolan har att erbjuda. Att vi kunde få vara där och i fall regnet skulle ösa kunna hålla till i det stora nybyggda växthuset var ju ett helt underbart arrangemang att vi sedan fick 20% på allt vedartat o perenner var ju ytterligare en bonus :)
 Här har några av oss hittat sittplatser där vi kunde sitta o ha trevligt i sommarkvällen :) Vi var hemma igen vid halv elva-tiden, då var vi rejält trötta.
 På lördag förmiddag kom tre bussar med besökare, den första hade lite otur med vädret, det regnade lite granna men det klarnade upp strax innan de gav sig av till nästa trädgård :)
 Sedan kom två bussar till som under en stund var tillsammans allihopa i trädgården :)

 De åts lunch lite här o var i trädgården och då kändes det bra att ha många sittplatser :)
 Efter sista bussens avresa hade vi en stund på oss att återhämta oss :) innan det var dags för dusch och lite fix innan vi åter åkte till Uddevalla o Bohusgården där en helt underbart god supé serverades. Det var ca 300 personer (tror jag) från norr till söder och många av oss hade inte setts på ett år så det blev kärt återseende :) Många nya bekantskaper blev det också.
 Vid kaffet var det dags för dragning på lotteriet och WOW vad lotter det såldes :) Det var många som vann vad de hade spanat in tidigare under kvällen :) Jag tillhörde inte den skaran men var jättenöjd ändå för de vinster jag vann :) Vi var hemma igen vid ett-tiden på natten och fullständigt stupade i säng :)
 Klockan ringde vid halv sex på söndagsmorgonen och efter frukost packade vi bilarna med växter till växtmarknaden på Regementsparken och Göran åkte vid åtta för att vara på plats och hjälpa till innan besökare/köpare fick komma in klockan 14-16 :)Hos mig här hemma kom söndagens bussbesökare klockan nio och det var så roligt att vädret även denna dag var fint:) Efter deras besök åkte även jag till Uddevalla och kunde placera ut alla växter på borden och sedan gå runt o kolla in vad alla andra försäljare hade med sig :) Ca 60 försäljare var vi och det var alldeles fantastisk stämning :) Det kom ENORMT med besökare, det var långa köer som växte till oanade storlekar (två ingångar) innan visslan ljöd klockan två och grindarna öppnades. Som en tsunami vällde människorna in och jag har aldrig upplevt ett sådant tryck, det var häftigt men samtidigt lite skrämmande :)
Även vid mitt bord var det massa människor som handlade och det var jätteroligt att träffa alla trevliga människor :) Efter en knytismiddag hos goda vänner på kvällen var vi hemma vid 11-tiden och sängen har nog aldrig känts så lockande :) somnade nog innan huvudet landade på kudden tror jag :) Nu är allt över och det är med både lättnad o vemod som man nu får landa i alla intryck som man varit med om den gångna helgen :)

torsdag 16 juni 2016

Vitt!

 Igår kom ÄNTLIGEN regnet, det blev sammanlagt under dagens skurar ca 10 mm :) Det behövs mer, mycket mer men det var som om växterna fick en extra livgivande kick :) Nu har många av mina pioner slagit ut, plockade en stor bukett till mamma idag när jag åkte och hälsade på henne :) Detta är 'Krinkled White' ................
 ........... så här ser den ut på nära håll.
 De fyllda blir oftast väldigt tunga av regnet men de brukar räta upp sig rätt snabbt. Detta är 'Duchesse de Nemours' ..........
 ......... och i närbild :)
En som blommar för första gången i min trädgård är 'White Grace' och det var en riktigt trevlig överraskning :)För de som undrar är det luktpioner allihopa dvs. P. lactiflora. 
 

tisdag 14 juni 2016

Inget regn ännu!

Torkan fortsätter, hoppas på regn varje dag men ännu har det inte kommit något :( synd är det om växtligheten som kämpar för sin överlevnad. Vi försöker att vattna med både spridare och vattenkanna men brunnen klarar inte av hur mycket som helst. Trots detta har blåregnet Wisteria floribunda (tror jag det är) växt till sig bra och slingrat sig på ståltrådarna som vi fäst upp mot huset, nu känns det lite som att gå under "ett tak" :)
 De flesta rosor har vi tagit bort från trädgården av olika skäl. Ett av skälen är bl.a för att de sorter vi haft skickat ut rotskott som är störande. Den här Rosa pimpinellifolia 'Poppius Stenbergii' har nog känt på sig att den "sitter löst" för så här vacker har den aldrig varit :)
Hmm, får kanske tänka om :) Ha en fortsatt fin tisdagskväll!

söndag 12 juni 2016

Irisbilder + en pion :)

 Nu gäller det att passa på att fotografera så fort blommorna slår ut, i denna hetta o extrema torka blommar de över jättefort. Detta är en fådd Iris sibirica 'Countess Cathlyn' väldigt vacker och en glad överraskning då jag inte sett den blomma förut :)
 Iris sibirica 'Humors of Whiskey' har jag däremot sett förr men nu börjar det bli en liten rugge :)
 Ytterligare en ny för mig Iris sibirica 'Dawn Waltz', lite för soligt för att färgen ska bli bra men men...

Måste ju visa en pion också :) 'Show Girl' en luktpion som jag är mycket förtjust i.
I morgon är det en ny vecka och veckan med stort V för oss trädgårdsamatörer. Det är nu till fredag som riksmötet drar igång, ska bli vansinnigt roligt:) Så många av medlemmarna har jobbat så mycket, så länge för att vi andra ska få det så trevligt som möjligt i dessa tre dagar som mötet varar :) Hoppas bara att det kommer lite regn till alla stackars törstande växter innan fredag :)

torsdag 9 juni 2016

Lycka är.....

 .........  piontider :) Trots torkan börjar de ändå att slå ut så sakta. Här är det 'Paula Fay' som med sin speciella färg kan vara svår att färgmatcha men här har jag fått till det :)
 Den här mörkt röda sköheten slog till med 5 blommor i år, synd att jag inte vet vad den heter :( Har köpt den som 'Dinner Plate' men eftersom den är rosa och fylld stämmer inte mycket :(
 Den gula Quad-hybriden är fantastisk med sina stadiga stjälkar och friskt gröna bladverk, blommorna är inte dumma de heller.
 Äntligen kan jag fylla min pionvas med ett fång igen :) Några här o några där syns inte så mycket i trädgården men ger mig ett rejält lyckorus :)
'Paula Fay' är lika vacker fast solen har blekt hennes starkt ceriserosa färg.

onsdag 8 juni 2016

 Trädgårdsamatörernas Dag/Nationaldagens öppna trädgård lockade en hel del människor, växterna på försäljningsborden såldes de av och alla fina o gulliga kommentarer om vår trädgård lever jag länge på :) Idag har jag tagit det lite lugnt och hälsade på mamma en stund :)
 Visar några bilder från förra onsdagen när mamma, min syster o jag hälsade på min moster i Marstrand. Här är vi på en liten promenad på Marstrandsön, min moster bor på Koön så vi beslutade att efter middagen hos min moster åka färjan över och fika på Bergs Café. Från vänster till höger min moster, mamma och syrran.
 Älskar dessa små bakgårdar o prång:)

 Här är backen ner till kajen och sedan är det bara en liten bit kvar till.........
......... vi äntligen kunde sätta oss (vila min rygg) i skuggan och fika :)