fredag 27 februari 2015

Födelsedagskalas o Antikladan!

 Jaha nu är det fredag igen och ytterligare en vecka har gått, snödroppar o en o annan primula lyser i rabatterna och jag såg att blåsipporna inte är så långt borta häller, fortsätter det här milda vädret så blir det en tidig vår :) I dag går älsklingen på sin långledighet o jag hoppas att vi nu kan få njuta av den eftersom hans två senast försvann genom först magsjuka o sedan förkylning.
 I förmiddags var jag o grattade mamma som fyller 82 år i dag :) Två av deras grannar kom samtidigt (de två i mitten) och det blev både kaffe o dopp :) Det ser ut som om pappa har "prästkrage" på sig men det är bara insidan av kragen som är vit :)
I morgon ska vi åka till Antikladan, ska försöka att hitta en ny kupa till fotogenlampan som ni ser här. Den fick vi när vi gifte oss för 38 år sedan av min moster o morbror och jag råkade tappa kupan en gång för flera år sedan men nu ska jag försöka att hitta en ny :) Ser mycket fram mot besöket då vi inte varit där på länge. Men först ska vi åka o hälsa på svärmor, det var ett tag sedan nu ville ju inte smitta ner henne varken med magsjuka eller förkylning, men nu så.......... sedan blir det mys framför tv:n :)

torsdag 26 februari 2015

Nisse är klar för ugnen :)

Nu har jag gjort färdigt Nils Holgersson på Akka:)  Kommer ni ihåg att jag var på keramikkurs i slutet av september hos Linda i Kareby? På grund av olika omständigheter har vi inte träffats för att glasera våra alster förrän i går kväll, då var det bara jag o Monica som kunde resten kommer på andra dagar :) Nu är min Nils på Akka klar och ska bara in i ugnen en sista gång och då kommer han förhoppningsvis ut hel med röd luva i stället för rosa :)
 Dessa två "ändknoppar" har jag doppat i järnoxid och de är också klara,  fågelbaden i bakgrunden ska jag åka och fixa en annan dag, det blev lite för sent i går :)
 Vår "fröken" Linda och den andra Monica :)
 Här är ett av Monicas alster, det kommer att bli så spännande att se hur det kommer att bli efter bränning. Det är ett fågelbad och de lila glaskrosset (som blir ofärgat genomskinligt) samt de olika glaskulorna kommer att smälta i bränningen till ett "hav" i olika grönblå nyanser :) Häftigt va?
Linda tog ett foto av mig, när hon satt o lekte med min kamera :) 

måndag 23 februari 2015

Tredje föredraget på en vecka :)

 Veckan avslutades i går med ytterligare ett föredrag :) Det var STAbod  som hade årsmöte och det kom mycket människor vilket var jätteroligt. Hoppas ingen tar illa upp att jag visar bilden men jag skriver ju inga namn i alla fall :) När mötet var över ...........
 ........ var det dags för den här herren att avtackas för tiden i styrelsen. Skriver inget namn eftersom jag glömde att fråga honom också :(
 Så kom då han som jag antar alla hade kommit hit för, nämligen  föredragshållaren Gerben Tjeerdsma från Gerbianska :) Ni ser på väggen bakom honom vad han skulle prata om, fast han föredrar att kalla det torvplantering i stället för surjord. Att tänka själva och se hur växterna lever i symbios i naturen gör att man inte ska vara rädd att testa olika växter vill han poängtera. Ett mycket givande o lärorikt föredrag som jag skrivit om innan i ett annat inlägg men det tål att ses om och framför allt skrivas om igen :) Att Gerben sedan är en himla trevlig och rolig kille gör ju inte saken sämre, det blev många goa skratt. Lite växter hade han också med sig så det blev några små våririsar som fick följa med oss hem :)
En styrelsemedlem hade varit i Danmark på snödropp/julrosutställning nyligen och införskaffat dessa fina julrosor till vinstbordet till entrélotteriet, till min stora besvikelse vann jag inte en enda :( Men jag gladdes åt alla de som återvände till sina platser efter att ha hämtat en av dyrgriparna på bordet, lyckan lyste i ögonen på dem :)
Ett digert prisbord till det vanliga lotteriet hade vi också men till min "fasa" upptäckte jag när vi kom hem att jag missat att ta foto på detta :(  Skärpning fru Hermanson! Nåväl inte heller på detta bord kunde jag få med mig något hem, ingen tur med lotterna alls denna eftermiddag :( Min största vinst i livet har jag ju i alla fall och honom fick jag med mig hem efteråt :)
Eftermiddagen idag ska tillbringas (i alla fall en stund av den) i tandläkarstolen, årets besök där :( För någon som levt med tandläkarskräck i hela sitt liv är det en vidrigt påfrestande dag jag har framför mig eftersom jag inte ska vara där förrän klockan 4. Ska säga till dem att jag måste få en tid på förmiddagen hädanefter. Så i kväll ska jag verkligen njuta av att det är ett helt år till nästa gång för jag förutsätter att jag inte har några hål. Håll tummarna för mig!

lördag 21 februari 2015

Föredrag av Björn Aldén!

I dag  var det träff med Rhododendronföreningen och där Björn Aldén intendent o botanist på Göteborgs botaiska trädgård höll föredrag om de Rhododendron som finns på Botan  med fokus på KGB- insamlingen. Då jag fixar med kaffet o resten blev det lite avbrott för mig eftersom jag skulle duka fram o brygga kaffe men det var mycket uppskattat av alla andra och det visades härliga bilder som man njöt av :)
 I pausen var det lång kö till kaffet och jag tror det var rekord i åhörare i dag:)

 Lotta o Göran hjälps åt med dragningen av lotteriet som slutsåldes på nolltid i dag:)
 Det var det här som lottvinnarna fick "slåss" om :)
Efter fikat fortsatte Björn att berätta och när sista bilden visats fick de som ville ställa frågor. Här får han applåder och en liten paket som avslutning på föredraget. 

onsdag 18 februari 2015

Årsmöte i TAG och Orkidéer!

I går kväll var vi i Gamlestaden i Göteborg närmare bestämt i Medborgarhuset, det var Trädgårdsamatörerna Göteborg (TAG) som hade årsmöte och föreläsare efter mötet var Mikael Andersson från Tjörns Trädgårdar, klart man måste vara där o lyssna, oss Tjörnbor emellan :) Här parkerade vi bilen, lite regn i luften o vinden kändes isande kall när vi gick mot lokalen.
 Det var många primulor på prisbordet, men även en o annan amaryllis. Jag vann två rosa primulor :)
En suddig bild på Mikael men det är svårt att ta skarpa foto på någon som inte står still mer än en tiondels sekund :) Han talade om hans engagemang i projektet att odla fram sällsynta och utrotningshotade vilda orkideér i Sverige och återplantering av detsamma. Mycket intressant och du milde vilket arbete att få fram en orkidé från frö till planta. Fina bilder från olika resor han varit på och många gudomliga bilder på orkidéer som väckte stort habegär. Det var ett intressant och trevligt föredrag som lockade till många skratt och vi (Göran o jag) fick en idé vad vi ska göra på baksidan av vår nya gabionmuur men det återkommer jag till om/när det blir aktuellt:)

lördag 14 februari 2015

Alla Hjärtans Dag!

Alla hjärtans dag är ju idag men har man en make som jobbar skift får man anpassa sig efter skiftet. Så vi firade igår istället :) Den här jättebuketten med tulpaner fick jag när han kom hem från träningen sedan blev det en tripp till Uddevalla där det blev både god mat o bio :) Vi såg 'Micke & Veronica' en jättekul komedi som fick publiken att skratta både ofta o länge :) 
I kväll när han kommer hem blir det nog lite vin och något litet gott att äta:) 
Ha en fin ALLA HJÄRTANS DAG!

torsdag 12 februari 2015

Nyanser av rosa!

Nu är min moster åter hemma hos sig, det var operation i går och återbesök med diverse mindre korrigeringar idag, hon har lite ont men det har gått väldigt bra tycker hon:) På hemvägen stannade jag till hos blomsterhandlaren och köpte dessa primulor till mig själv, det var svårt att slita sig från alla härliga färger men det fick räcka med dessa fyra nyanser av rosa o vitt:)

tisdag 10 februari 2015

Från en ö till en annan!

 Idag har vi haft lika fint väder som i går:) Jag åkte hemifrån vid tio-tiden på förmiddagen och målet för min resa var en annan ö, nämligen Marstrand. Så här såg det ut vid trafikljusen innan Tjörnbron, en hel del bilar på pendelparkeringen.
 Stannade till på en hållplats vid Strand Norum för att ta ett foto över vattnet som låg som en spegel:)
 Så här ser stranden ut efter att Egon farit fram, tång i stora lass.
 På hållplatsen till vänster om mig såg tallarna ut att njuta av solen lika mycket som jag:)
 Här har jag stannat till på Nordön och fotade knölsvanarna som låg här i solgasset :) Även här såg man spår av Egons framfart (tror jag i alla fall) bryggan har sett sina bästa dagar :) På andra sidan bryggan, den till höger och bakom udden  såg något jag aldrig sett tidigare..........
 ........... nämligen ännu mer svanar men sångsvanar denna gång :) :) Det var som om de ville vara för sig själva där på sin sida, men jag såg att det var några som hade integrerats med knölsvanarna på andra sidan. 
Här är ett foto från Mittsund. Gillade molnformationen och glittret i havet även om det inte syns så mycket på bilden.  Efter denna bild åkte jag vidare för att plocka upp min moster som ska operera det andra ögat i morgon (högerögat gjorde hon för ca 8 veckor sedan) Hoppas att det går lika bra som förra gången.

måndag 9 februari 2015

SOLIGT!

I dag har det varit ett helt underbart väder 9 grader varmt och strålande solsken :) Inte utan att vårkänslorna infann sig. Men jag vet ju att det är bedrägligt eftersom vi bara är i mitten av februari och det ÄR inte vår ännu även om solen lyser från häcken och ut över vattnet.............
 .......... så ser man klart o tydligt att inne i trädgården är det inte lika vårlikt, huset o berget bakom skymmer fortfarande den relativt lågt stående solen.
Fasthär har den kikat emellan lite och belyser även den nya gabionmuren:) Vi passade på att röja lite i bröten ute i stallet och i garaget och körde ett rejält lass till tippen, så skönt att bli av men en massa skräp :)

söndag 8 februari 2015

Om bara ett par månader:)

 Dagen har varit lugn och efter att vi varit o grattat sonen med sambo (slog ihop sina födelsedagar) grejade vi lite ute i stallet med växterna:) Nu har nästan all snö töat bort så nu hoppas jag att det inte blir för kallt. Det ser så kallt, kalt o tråkigt färglöst ut vid den här tiden på året men om bara ett par månader har det redan börjat att hända saker i rabatterna:)
Efter ytterligare några månader närmare bestämt till början av juni ser det så här ut, inte utan att jag längtar till frodigheten, färgerna och värmen :) Men först måste vintern ha sin gång. 

torsdag 5 februari 2015

Betydligt mycket bättre :)

 Köpte ju bl.a. en bordslampa när vi var på Ullared i början av januari, tänkte ju inte på att jag skulle köpt två :( Har ju ett fönster till i vardagsrummet. Nåväl jag hittade den här på Göksäter när jag var där för några veckor sedan, gillade dock inte att skärmen blev gul när den tändes :( men lampan kostade ju inte mer än 79:- så jag tänkte leta efter en ny skärm senare.



I måndags var jag där igen :) hittade dessa underbara hundar fast jag köpte dem inte. Måste fundera på var jag skulle kunna ha dem :) Ca 50-60 cm höga, visserligen i plastmaterial men de såg ut som sten eller betong 398:- tyckte jag var ok pris.


 Där emot hittade jag en lampskärm för 29:- :) Det var en så kallad lampkjol på men den var inte i min smak. Men..................
......... jag sydde en ny skärm i vitt linne :) Blev betydligt mycket bättre än den som hörde till lampan :)

onsdag 4 februari 2015

Tur o retur till Norge!

I går morse efter frukosten åkte vi iväg upp mot norra Bohuslän och Svinesundsbron. Vi var på väg till Norge för att hålla ett föredrag om vår trädgård:) Första anhalten var Moss där vi skulle ta färjan över till Horten. Vi hade tur och kom precis när en färja anlade kaj och vi kunde köra ombord efter att (enl. mig) 1000 långtradare kört ombord:) Solen sken och det var en fröjd att stå ute på däck en stund om än bitande kallt -9 grader.
 Färjorna gick i skytteltrafik och när vi lämnade kajen var en annan färja redan på väg att lägga till:) Här har den redan börjat att lyfta bogvisiret. 
 Oslofjorden var vacker i soldiset. Man kan se Horten därborta, resan tar bara en halvtimma :)
 Här ungefär mitt i bilden är färjeläget och vi ska snart köra vidare i vår färd mot Stokke.
 Vi skulle möta upp ordföranden i trädgårdssällskapet som vi skulle hålla föredrag hos strax efter sex på kvällen men vi hade bestämt att vi ville se lite mer av bl.a Sandefjord och platserna runt omkring därför var vi redan vid ettiden på plats för att dels veta vart vi skulle vara och dels för att titta på Gjennestad Hageland som fanns på samma område som en skola för trädgårdsnäring, det var en enorm anläggning med internat, föreläsningssalar etc. Det var alltså i en sådan föreläsningssal vi skulle vara. Själva Gjennestad Hageland var 3000 kvm under tak och var fantastiskt att gå runt i även om det troligtvis skulle vara ännu bättre på sommaren när även uteavdelningen med plantor var öppen. Nu var det som på de flesta "plantskolor" här i Sverige fullt av annat.
 Men det här har jag aldrig sett tidigare, en avdelning med saft, sylt o marmelader, oljor o annat smått o gott från ett italienskt företag som specialiserat sig på den här typ av produkter. Väldigt spännande o vackert :)
 Här fanns även ett café. Det ser ni lite av till höger.
 Sådana här enorma eldfat s.k. kadai (Indisk wokpanna av återvunnet järn) fanns. Skulle vara häftigt att ha i trädgården :)
 Göran innan vi gick in :)
 Den här skylten var jag ju tvungen att köpa hahaha.
 Efter att ha tittat runt lite i Stokke åkte vi till Sandefjord där vi strosade runt lite för att sedan åka tillbaka till Stokke på kvällen för att genomföra vårt uppdrag:)
Den här vackra o doftande buketten fick vi, den pryder nu bordet i vardagsrummet. Vi åkte direkt från Stokke till Horten o färjan o hade sådan tur att vi precis hann med färjan 21.15 :)  
Det var en mycket trevlig dag och resan hem gick bra men jag var bra trött när jag lade huvudet på kudden vid 01.30:)