Så har vi alltså kommit fram till årets sista dag, det har hänt en hel del detta år som har varit till både glädje men också stor sorg. Nu är det dags att lägga allt tråkigt och jobbigt bakom mig och blicka framåt på en till att börja med fantastisk vår :) Vi får hoppas att vi får en tidig men framför allt en lång vår. Redan nästa helg drar trädgårdsåret igång för vår del med "Trädgårdsfest mitt i vintern" som STA Hallandskretsen anordnar varje år, det har de gjort med den äran varje år de senaste 6 åren tror jag att det är och jag ser verkligen fram emot att träffa alla glada o trevliga vänner igen:) Men först ska vi avsluta 2015 med en fest (liten) och god mat (hoppas jag:)) med finaste syster och svåger, ska bli riktigt roligt. De kommer vid fem-tiden men jag tänkte ta det lite lugnt eftersom jag förberett det mesta igår. Men känner jag mig själv så kommer jag nog att greja en hel del i dag också :)
Jag vill tacka alla er läsare för detta året och önska er ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
torsdag 31 december 2015
måndag 28 december 2015
Västkustvinter ;)
I går morse vaknade vi till ett vinterlandskap och några frostgrader. Det varade dock inte så länge för på eftermiddagen blev det plusgrader och regn. Det är ju så det brukar vara här på västkusten. Men det var vackert så länge det varade :)
I morse såg det ut så här, det mesta har försvunnit men lite är ju kvar i rabatterna. Det är 0-gradigt men det känns väldigt kyligt ändå så.............
........ kura framför brasan är skönt :) God fortsättning till er alla!
I morse såg det ut så här, det mesta har försvunnit men lite är ju kvar i rabatterna. Det är 0-gradigt men det känns väldigt kyligt ändå så.............
........ kura framför brasan är skönt :) God fortsättning till er alla!
tisdag 22 december 2015
Överlevde natten ;)
"I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt." (lånat från Svt.se)
Överlevde dock natten utan några djuroffer tack o lov:) Denna dagen är den kortaste på året, nu vänder det igen och det blir bara ljusare o ljusare och det kan verkligen behövas, i alla fall för oss som bor på landet utan gatlyktor. Det är fullständigt bäckmörkt ute så det behövs verkligen ljusslingor ute för att dämpa det kompakta mörkret. Jag njuter av ljus o färg inne i stället, nu har Amaryllisen 'Evergreen' slagit ut. Tycker nog att den är mer åt det gula hållet men men :) Det var för resten den som jag köpte på Botan. (tidigare inlägg)
Den här slår nog ut lagom till julafton.
Två vita Azaleor fick plats i den här keramikkorgen som varit svärmors :)
Den här röda fick jag av Göran för några veckor sedan och den blommar oförtrutet på :)
I dag har jag gjort Västerbottenpaj, Janssons frestelse och skalat o kokat brysselkål. I morgon gör jag resten samt äggosten.
fredag 18 december 2015
Koppar o kulor!
Idag köpte vi de sista julklapparna och handlade lite innan älsklingen bjöd på lunch på torget :) Där efter åkte han vidare till jobbet och jag fortsatte lite shopping :)
Då jag valde mörkt tukos gardiner i år ville jag även att julgranen skulle gå i dessa färger men det var lättare sagt än gjort. Hittade några glittriga "snöstjärnor" i rätt färg men kulor...... NIX PIX. Men i dag gick jag in i en butik jag aldrig varit inne i förut, i alla fall inte i de nya ägarnas regi. Det var lite antikt, lite retro och jättekul att strosa runt i. Hittade längst ner i en korg dessa turkosa julgranskulor till min stora glädje samt en gammal kopparform 1-liters och svensk tillverkad. Kopparformen kostade 35 kr och 12 st kulor 10 kr, alldeles lagom tycker jag :)
Kanske svårt att se men det blev precis så som jag tänkt mig :)
Kopparformen innan putsning.........
.........och efter, nu ska jag bara hitta 4 liknande innan jag arrangerar upp dem i köket :)
Köpte även en bukett rosor o en bukett eucalyptus i mataffären. Lite mossa o lite vintergrönt från trädgården och det blev en doftande blomsteruppsättning till köksbänken :)
Ha en trevlig helg alla !
Då jag valde mörkt tukos gardiner i år ville jag även att julgranen skulle gå i dessa färger men det var lättare sagt än gjort. Hittade några glittriga "snöstjärnor" i rätt färg men kulor...... NIX PIX. Men i dag gick jag in i en butik jag aldrig varit inne i förut, i alla fall inte i de nya ägarnas regi. Det var lite antikt, lite retro och jättekul att strosa runt i. Hittade längst ner i en korg dessa turkosa julgranskulor till min stora glädje samt en gammal kopparform 1-liters och svensk tillverkad. Kopparformen kostade 35 kr och 12 st kulor 10 kr, alldeles lagom tycker jag :)
Kanske svårt att se men det blev precis så som jag tänkt mig :)
Kopparformen innan putsning.........
.........och efter, nu ska jag bara hitta 4 liknande innan jag arrangerar upp dem i köket :)
Köpte även en bukett rosor o en bukett eucalyptus i mataffären. Lite mossa o lite vintergrönt från trädgården och det blev en doftande blomsteruppsättning till köksbänken :)
Ha en trevlig helg alla !
tisdag 15 december 2015
Dum idé?
För ett tag sedan gjorde Ernst Kirchsteiger en citrusvinäger i sitt program, det såg verkligen läckert ut så jag försökte mig på att göra likadant :) Tyckte först att det var onödigt o dyrt att köpa ingredienserna men efter att jag upptäckte att min ICA-butik hade extrapris på både citroner o apelsiner så.......Nu står den där den färgglada burken, får se hur länge den håller sig fräsch. Ser ut att ha blivit lite grumlig redan efter en vecka så det var kanske en ovanligt dum idé av mig, ja ja man lär så länge man lever ;)
lördag 12 december 2015
Dagliljor o skogsöron :)
Idag var det "lussemöte" på Botan, då passades det också på att gå igenom olika plantor som skall beställas från Hobbie (Rhododendron) till våren. Det var Lotta Bernler som hade sammanställt ett trevligt bildspel som vi kunde ta del av :)
Efter mötets slut gick fler av oss till butiken där det fanns mycket fina växter, jag föll för den här amaryllisen.........
.......... 'Evergreen' är namnet och jag ser verkligen fram emot blomningen av den :)
Vi stannade också till på vägen hem på Hung Fat, en affär som säljer en massa asiatiska kryddor, fryst mat etc.etc. Dessa påsar kunde jag inte motstå - torkade dagliljor :) Skall blötläggas för att sedan kunna användas till soppor o grytor :) Skogsöron lät också mycket spännande så de åkte också ner i korgen. Googlade på dem när jag kom hem och fick läsa detta :
Det finns många olika kvaliteter av skogsöron, allt ifrån odlade som är rätt svaga i smak och med relativt låga näringsvärden, till de naturligt växande, som de som växer i skogar i Heilongjiangprovinsen i norra Kina som handplockas och torkas av lokalbefolkningen. Dessa skogsöron har de högsta näringsvärdena och den mest delikata smaken. Fan Xiulan, som själv kommer från detta område i Kina, har personligen beställt de bästa skogsöronsvamparna och med hjälp av sina släktingar bosatta i provinsen importerat dessa.
Amerikanska forskare har funnit att skogsöronsvampen kan hämma trombocytaggregationen, minska kolesterolhalten i blodet och motverka hjärt-kärlsjukdomar, åderförkalkning, är effektiv vid kärlbesvär i hjärnan och har uppvisat vissa anti-cancerogena effekter.
Skogsöron efter blötläggning. Foto: Melanie Josefsson
• Blötlägg torkade skogsöron minst 4 timmar
• Skogsöron kan ätas råa som sallad tillsammans med hackade morötter, hackade färsk ingefära, sojasås och vinäger
• Skogsöron kan även läggas i woken tillsammans med grönsaker
Låter ju helt underbart hälsosamt:) Man måste ju testa, eller hur?
Efter mötets slut gick fler av oss till butiken där det fanns mycket fina växter, jag föll för den här amaryllisen.........
.......... 'Evergreen' är namnet och jag ser verkligen fram emot blomningen av den :)
Vi stannade också till på vägen hem på Hung Fat, en affär som säljer en massa asiatiska kryddor, fryst mat etc.etc. Dessa påsar kunde jag inte motstå - torkade dagliljor :) Skall blötläggas för att sedan kunna användas till soppor o grytor :) Skogsöron lät också mycket spännande så de åkte också ner i korgen. Googlade på dem när jag kom hem och fick läsa detta :
Hälsoeffekter av skogsöron
Skogsöron Auricularia auricula-judae är en svamp som växer på fallna träd i Kina, men också även i Sverige och större delen av världen. Skogsöron kallas också för trädsvamp eller Judas-örat. Det finns både vita och svarta skogsöron. Förutom att skogsöron är en mycket god matsvamp är den känd i Traditionell Kinesisk Medicin för sina mycket värdefulla hälsoeffekter.Det finns många olika kvaliteter av skogsöron, allt ifrån odlade som är rätt svaga i smak och med relativt låga näringsvärden, till de naturligt växande, som de som växer i skogar i Heilongjiangprovinsen i norra Kina som handplockas och torkas av lokalbefolkningen. Dessa skogsöron har de högsta näringsvärdena och den mest delikata smaken. Fan Xiulan, som själv kommer från detta område i Kina, har personligen beställt de bästa skogsöronsvamparna och med hjälp av sina släktingar bosatta i provinsen importerat dessa.
Näringsinnehållet i skogsöron
Modern medicinsk forskning har funnit att den näringsrika skogsöron- svampen, innehåller mycket protein, kolhydrater, kalcium, järn och kalium, natrium, låg fetthalt, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, karoten och andra näringsämnen som kroppen kräver, och innehåller också lecitin, cefalin, sfingomyelin och steroler.Amerikanska forskare har funnit att skogsöronsvampen kan hämma trombocytaggregationen, minska kolesterolhalten i blodet och motverka hjärt-kärlsjukdomar, åderförkalkning, är effektiv vid kärlbesvär i hjärnan och har uppvisat vissa anti-cancerogena effekter.
Utdrag från Fan Xiulans bok "Qigong enligt Biyun. Låt Livskraften återvända", Svenska Förlaget.
"De (skogsöron) är speciellt rika på järn. 100 gram skogsöron innehåller 185 mg järn, vilket är mer än 20 gånger så mycket som man finner hos selleri, den mest järnrika av alla bladgrönsaker, och sju gånger mer än i svinlever, den mest järnrika av alla animaliska födoämnen. Dessutom innehåller den ett slags vegetabilisk "klister" som är speciellt nyttigt för människan. Skogsöronen har en mild, aningen söt smak. De stärker qi, är mättande, förbättrar lungornas och hjärnans funktion, gör kroppen lättare och intellektet starkare samt är bra för blodet. De är också bra mot blödningar i underlivet, blödande hemorrojder, högt blodtryck, åderförkalkning, förstoppning och annat.Forskare har genom experiment lyckats bevisa att de också minskar blodets koaguleringsförmåga, något som gör att de är bra för personer som lider av problem med kranskärlen samt blodkärl i hjärna och hjärta. Skogsöronen innehåller ett slags klister som har förmågan att dra till sig andra ämnen och rensa matsmältningsorganen. De bör därför ingå som en del av dieten för frisörer samt gruv-, metall- och textilarbetare."Skogsöron efter blötläggning. Foto: Melanie Josefsson
Att äta skogsöron
"Skogsöron används för det mesta som ingrediens i olika maträtter och soppor, men kan också utgöra en rätt i sig. Före tillagning måste de sköljas noga och få ligga och svälla i vatten tills de blivit mjuka, svullna och halvt genomskinliga. Sedan kan de snabbfräsas, kokas, bräseras eller stuvas med kött, ägg eller andra ingredienser."• Blötlägg torkade skogsöron minst 4 timmar
• Skogsöron kan ätas råa som sallad tillsammans med hackade morötter, hackade färsk ingefära, sojasås och vinäger
• Skogsöron kan även läggas i woken tillsammans med grönsaker
Låter ju helt underbart hälsosamt:) Man måste ju testa, eller hur?