söndag 30 november 2014

Den här "hönsnäts"-ampeln med plats för ett gilleljus köpte jag på rea härom dagen, lite mossa inuti och ett batteridrivet ljus blev ett fint blickfång i fönstret:)
Trevlig 1:a Advent önskar jag er alla!

fredag 28 november 2014

Tänt var det här!!

 Fuskade lite så nu i kväll tände jag adventsljusstakarna:) 
Har varit på jakt efter doftande hyacinter (vita) för just den doften förknippar jag med jul men efter att ha sökt i ett flertal blomsteraffärer så får jag nog inse att tji får jag :( Tycker att det är toppen att det har odlats fram doftlösa för allergikers skull men vi andra då?  Inte slutar de att sälja parfymer för att det finns doftallergiker. Nej jag är grymt besviken att jag inte ens får en valmöjlighet. Hittade istället två doftljus, det vita o det orange till höger på bänken i vardagsrummet............
 ............. det är liljekonvalj och apelsin &kryddnejlika, den kombinationen får nu ersätta den ljuvliga doften av hyacinter. Inte dum doft alls men.................
 Det andra fönstret i vardagsrummet.
 Ena köksfönstret.
 Kontoret.
Sist ut är sovrummet, och ja - det är en pelargon i "siden" :) Novemberkaktusen är dock äkta:)

torsdag 27 november 2014

Grand Opening idag.............

 .......... det var mycket folk på Stenungs Torg idag när det nybyggda huset invigdes. Det är riktigt roligt att det kommit lite nya butiker som H&M, Cassels, Kjell o Company mm:) Många "gamla" butiker har också passat på att bygga om/till eller flyttat till andra lokaler så hela torget känns riktigt uppfräschat och fint nu:)

 Det var lång kö utanför H&M innan det öppnade men jag kollade lite på de övriga "gamla" butikerna innan jag gick dit:) Hela torget firade med en massa olika erbjudanden o rabatter:)
 Stenungsunds första rulltrappa:)  Här är jag på andra våningen på H&M och ser ut över parkeringen, nu lastas alla "grindar" upp på bilen utanför så nu kan det kanske bli lite bättre plats att parkera :)
 Rulltrappan nerifrån, spännande!  Hahaha
En för mig helt okänd butikskedja har flyttat in - Heminredningsbutik med lite av varje och där hade de mycket fint:)

onsdag 26 november 2014

Nu håller jag på att "skylta om" lite.......

 ......... när det nu är helt nytt (sedan januari) i hallen med både väggar tak o golv och det gamla "möblemanget" ersatts av nytt fick även den gamla "adventsbrickan" se sig ersatt av något nytt:) Nej riktigt så är  det inte för brickan hade fått en ny uppgift :)  Den här skålen gillade jag extra mycket så den fick följa med mig hem från Kärrstegens gård i fredags:) Med lite mossa o pryttlar blev den rätt ok. 
 Granen som går på batteri och de två växterna är nyköpt men det andra hade jag sedan innan:)
Här är den gamla brickan som den såg ut förra året, nu står den framme året om i vardagsrummet med en del av min karaffsamling:) Nu håller jag för övrigt på att pynta o dona men framför allt "skylta om" måste ju ta bort en del för att få plats med julpyntet:) Sedan blir det tvärt om till våren igen:) ÄLSKAR att julpynta, lika mycket som jag gillar att plocka ner det igen när den dagen kommer:)

tisdag 25 november 2014

Det lyser och flammar!

Även idag har har det varit blå himmel och sol även om jag inte har någon sol just runt vårt hus då berget bakom skymmer, men jag åkte iväg en stund och då var det ljuvligt att vara tvungen att fälla ner solskyddet i bilen för att inte bli bländad:) Åkte iväg för att införskaffa nya adventsljusstakar då de gamla  gjort sitt, det hjälpte inte att byta lamporna men man får väl vara tacksam att de fungerat i alla fall i 10 år:) Ska visa dem jag köpte senare:) Hittade även det här ljuset som ser ut som ett vanligt blockljus men går på batteri och timer:) Det passar mig utmärkt att ha i lyktan på utsidan utan att jag behöver vara rätt för att det tar eld, det "flammar" även lite granna:) 

lördag 22 november 2014

Dränkta i solsken!

 Idag var vi uppe med tuppen för vi skulle till Botan och Rhododendronsällskapet som hade träff där i dag:) Efter yrvakna morgonbestyr, påklädning o frukost var det dags att gå och döm om min förvåning när jag öppnade ytterdörren - KLART VÄDER!! Inget regn eller gråmulen dag så långt ögat nådde:) 
 Solen som vi inte sett på minst en vecka lyste nu med sina efterlängtade strålar på strandkanten mitt emot Tjärtången (udden utanför oss t.h) ...............
................ tittade jag lite längre till vänster så var hela strandremsan o bergen dränkta i solsken, vilken ljuvlig syn:) Hoppas att det fina vädret fortsätter i morgon :)

måndag 17 november 2014

Loppisfynd!

 I somras när vi var i Örnsköldsvik och visade bilder från vår trädgård passade vi på att kika in i varenda loppis/antikaffär vi kunde hitta:) I en underbar butik i Sundsvallstrakten hittade vi bland annat dessa gamla"garnvindor", de fanns tre stycken och vi tog alla tre:) En ville jag ha inne och den har nu fått sin plats här vid braskaminen. En gammal koppargryta som också är ett loppisfynd fast inte från samma resa får fungera som urna till lite tall o granris, i alla fall nu till jul. Närheten till spisen och den värme som alstras då den är tänd gör att det får bli oäkta grenar annars hade de nog tappat alla barren omgående. Vid adventstider kommer jag nog att "plutta" ner några röda blommor eller bärkvistar också för julighetens skull :)
 Vill jag ha levande blomprakt kan jag ju njuta av novemberkaktusarna i köksfönstret, den här orange är underbar:)
För att inte tala om den här, måste försöka att komma ihåg att ta sticklingar på den här för jag har aldrig sett den blomfärgen varken förr eller senare ( efter att ha köpt den på Plantagen för ca 5 år sedan) och den är fantastisk tycker jag:)

söndag 16 november 2014

"Firmabil"

Här är "min" nya bil, blir lite som en "firmabil" ;) Bra att ha när jag/vi ska köra växtbackar, jordsäckar o liknande. Den fungerar ju i alla fall som den perfekta bilen till mig eftersom jag sitter "högt uppsatt" vilket jag gillar skarpt, nu behöver jag inte ta hänsyn till Görans arbetstider när jag behöver en bil. Inte världens bästa bild men ni ser ju i alla fall hur den ser ut:)

lördag 15 november 2014

Ombyte förnöjer :)

 På väg till Marstrand med min moster i förmiddags (körde hem henne i dag) stannade vi till på Kullens Handelsträdgård och jag hittade några "miniväxter" och lite dekorationssten i olika färger. Nu i kväll har jag fixat till en liten fantasiträdgård i miniformat att ha på köksbordet:) Skålen och det lilla huset hade jag sedan innan och med lite annat "plock" som jag köpte i går och växterna idag blev det rätt bra. Nu kan vi ha lite annat att titta på än varandra när vi äter frukost i morgon bitti:) Har visserligen inget emot att titta på älsklingen men ombyte förnöjer ju :)

fredag 14 november 2014

Glitter!

I onsdags hämtade jag min moster i Marstrand och då blir det alltid en massa shopping både här o där:) Fast torsdagens förmiddag -eftermiddag tillbringades på Uddevalla sjukhus för diverse provtagningar på ögonmottagningen då min moster ska opereras någon gång i vår. Efteråt blev det däremot besök på Torp med alla butiker:) Idag var det Göksäter som fick den stora äran att få besök av oss;) Jag hade inte tänkt att köpa något men den här lilla "julgranen" fick följa med hem i alla fall. Det var ett så löjligt lågt pris som 35:- !! så det gick bara inte att motstå, har ju alltid varit svag för "glitter" i måttliga mängder så.... :) I morgon ska jag köra hem henne igen men ännu har vi fredagskvällen att umgås på:)

lördag 8 november 2014

Lockande föredrag!

 Efter en sovmorgon,  frukost och en del andra förehavanden var det dags att åka till Häggvallskolans matsal där Ann Larås skulle hålla ett föredrag om Engelska trädgårdar. Det var Tjörns Trädgårdsförening som anordnat detta och det var ett mycket trevligt och underhållande föredrag trots visst strul med det tekniska:) Ann hade med sig sin bok och jag köpte naturligtvis ett exemplar. Efter att ha tittat igenom den (ska läsa den bättre sedan) och samtidigt ha Anns bilder från föredraget i färskt minne gör att jag blir enormt sugen på att åka till England!  Wow, vad sugen jag blir :)
 Här en något suddig bild på Ann Larås.
 Nu när det mörknar fort ute är jag extra glad över vitrinskåpet i köket, det blir ljust men med ett mild sken:) 
Nu börjar mina novemberkaktusar att blomma, ni kommer väl ihåg att ni kan klicka på bilderna för att se bättre:) 

fredag 7 november 2014

Winter Orange!

 De är väldigt vackra men fy katten vad trött jag är på dem:( I morse stod de och åt i rabatterna igen, den här som jag tror är mamman stack upp i berget åt ett håll...........
 ........ medan den här sprang åt ett annat håll, de möttes på toppen där de stod och blängde på mig en stund.
 Nu har vi gjort klart hela rabattformen, grävt upp rosen och fläderbusken och fyllt på med sand. Nu ska bara all torv på också. Idag åkte vi ner till Kungälvs Gardencenter igen och fyndade:) Vi ville ha något vintergrönt som början/avslut vid avenbokshäcken och vi hittade den här - Thuja 'Smaragd' den hoppas vi blir bra där. 850:- kostade den men det är ju halva priset nu:) Ja ni ser rätt det rostiga valvet är snett, det ska rätas upp:)Vi hittade också en namnsort av parklind (ympad) Tilia cordata 'Winter Orange' heter den (i framkant) och är ca 3 meter hög så det var kul att hitta något som hade lite storlek direkt:)  1.195:-. 
 Grenarna i kronan är starkt orange på vintern när löven fallit av, därav namnet:)
 Vi hittade också en Magnolia 'Heaven Scent' som säkert är 3,5 meter och den kunde vi bara inte låta bli, den ska vi ha på andra sidan gabionmuren men den övervintrar vi inne på logen i vinter:)
Pris 1.495:- Summa: 3.585:- med rabatten avdragen 1.792.50 det tycker jag var överkommligt för så stora fina träd:)
Lite fint till järngrytan vid ingångsportalen blev det också:)
Passar på att tala om vad det var vi köpte av Gerben på Botan sist. Rhododendron primuliflorum
Soldanella pusilla x carpatica 'Spring Symphony'
Soldanella (kommer inte ihåg vad namnsorten hette:))
Erythronium dens-canis 'Purple King'
Erythronium dens-canis 'Rose Queen'
Erythronium dens-canis 'Snowflake'
Epimedium x perralchicum 'Frohnleiten'
Corydalis flexuosa x omeina 'Craigton Blue'

onsdag 5 november 2014

Märkbart kyligare!

Jo det kändes allt att det var betydligt kallare i luften i förmiddags när vi fortsatte med vårt projekt:) Nu är flädern o rosen borttagna och nu ska vi se om vi kan hitta någon fin barrväxt av lite större modell att plantera där istället:) När Göran sedan åkte iväg på ett möte tog jag kameran med mig på en runda. Här är den nya stigen o rabatten (torvblocken) ovanför växthuset. Lite hitom där jag står till vänster..............
 .......... växer Acer palmatum 'Dissectum Garnet' som jag stammade upp lite tidigare i höst. Detta foto tog jag för en vecka sedan så tyvärr har nästan alla löven nu fallit av men visst är den helt underbar i färgen? Helt mörkt brunröda löv hela säsongen som sedan övergår i denna fantastiska höstfärg! Inte konstigt att jag älskar lönnar va :)
 Till höger växer detta hybridolvon (Viburnum burkwoodii) som nu blommar för fullt, doftar fantastiskt gör det också:)

tisdag 4 november 2014

På byrån!

Efter dagens träningspass på gymmet åkte jag till Göksäter där jag mötte upp syrran o mamma o pappa, det var riktigt trevligt att gå omkring där en stund bland alla prylar och julsaker som nu kommit fram för säsongen. Tycker att det är lite för tidigt, har ju ingen julkänsla ännu så köp av julpynt får vänta lite för min del. Den här lyktan eller vad det nu är föll jag för dock, fick den av min goa syster och när jag kom hem lade jag i en liten batteridriven ljusslinga och det blev riktigt mysigt o fint på byrån:)

söndag 2 november 2014

Nu kan man se hur det kommer att bli:)

 Det har hänt lite sedan jag skrev om "projektet" förra söndagen. Då började vi/Göran att köra ut sand som vi lade över tidningstäcket. Jag skrev då att vi skulle ändra formen på rabatten och här kan ni se hur hörnet såg ut, väldigt "vasst" och det ville vi ändra:)
 Även kantstenarna hade sjunkit rejält under åren så de har lyfts upp, och här kan ni se ungefär hur nya hörnet kommer att bli. Vi fyllde dock på lite mer sand efter att jag tog bilden :)
 Här står jag på vår trappa och nu ser ni en bättre översiktsbild på hur det ser ut, längst till vänster har vi dock inte ens börjat eftersom vi ska ta bort en gammal tråkig fläder och en ros.
 Här är det nya hörnet klart :) Och som ni ser är stenkanten mycket högre nu:)
 Här är flädern o rosen som snart är ett minne blott.
Vi har börja att fylla på torv och hittills är det ca två pallar alltså 18 balar som ligger här, det går nog åt ännu mer tror jag men sedan får det vara till våren och DÅ ska vi börja att plantera:) Men ännu är det lite jobb kvar som sagt men eftersom Göran jobbar så får det bli på lediga stunder och nu blir det fort mörkt på kvällarna så vi får se när det blir färdigt. Huvudsaken är att det går framåt:)

lördag 1 november 2014

Tack Gerben!

Idag åkte vi hemifrån  vid halv nio-tiden för att handla inför dagens möte på Botaniska Institutionen i Göteborg. Det var Rhododendronföreningen som bjudit in Gerben Tjeerdsma som föreläsare:) Han höll ett fantastiskt "matnyttigt" föredrag om samplanteringsväxter till Rhododendron (surjordsrabatter) Mycket som vi kommer att anamma och framför allt ha i åtanke framöver:)
 Det var ca 30 personer som kom och när Gerben gjorde en paus mitt i föredraget passade vi på att dricka kaffe och macka, ta lotter och sist men inte minst "slåss" om växterna som Gerben hade med sig till försäljning:) Återkommer om vad vi köpte:)
 En liten blomma fick han efteråt av  föreningen. Tack Gerben!
Den här rönnen var jag tvungen att fotografera även om bildkvaliten kunde varit bättre (det kunde nog alla bilder varit föresten). Mitt på parkeringsplatsens alla träd som var kala o vintergrå stod den som en flammande fackla:)