tisdag 30 september 2014

Färgprakt!

Det går med raketfart nu tycker jag.  Buskar, träd o perenner nästan tävlar om vem som är rödast, gulast eller mest orange. Det riktigt lyser av färg över allt:) På bilden är det häggmispeln som står för den mesta färgen men kameliontbusken i valvet och Schisandran (närmast till vänster) är inte långt efter:)
Inne i köket finns också ha lite höstfärger men det är bara fusk, tur att det finns "plast/sidenblommor" :) Bredvid blommorna står mitt nya skåp som jag hittade på Ellos:) Perfekt i storlek eftersom jag bara ville ha det högst 30 cm djupt och detta är 24 cm, kan ju inte bli bättre:)

måndag 29 september 2014

En bok o en kopp te:)

 Efter helgens kreerande i lera och med sinnena fortfarande i skapandets tecken fortsatte jag i dag med att sy gardiner:) Hade letat ett tag efter en viss sorts blommigt tyg och nu hittade jag det sist jag var på Gökis, ville ha lite engelskt "stuk" över dem och det blev väldigt bra. 
Nu ska jag sätta mig och njuta av den nya boken av Jan Mårtensson och en kopp te i engelska koppar:) De rosablommiga kuddarna ska jag ta bort i morgon :)

söndag 28 september 2014

Hög ljudnivå:)

 Nu är jag hemma efter en helg i skapandets anda :) Keramikkurs hos Linda är alltid vansinnigt roligt men tröttande:) Ljudnivån är periodvis extrem:) Här är vi alla sex deltagare, tystnad och djup koncentration blandat med prat om både det ena och det andra och en del anekdoter genererar i fullständigt hysteriska skrattanfall:)
Ett av min "alster" Nils Holgersson på Akka:) Hoppas nu att den klarar bränningarna för det skulle vara kul att få placera ut ekipaget i "sagolunden" till våren:)
Tack alla för en mycket trevlig helg i allmänhet och till Linda i synnerhet :)

torsdag 25 september 2014

Böcker o lökar :)

 I närmare 20 år har vi besökt BOKMÄSSAN i Göteborg, vi har det som tradition Göran, dotter Emma o jag. De senaste 3 åren har även vårt lilla barnbarn Nicholas varit med:) Kommer faktiskt inte ihåg om han var med 2010 för då var han ju bara några månader men det är inte omöjligt:) Vi börjar alltid med "barn o ungdomsavdelningen" I alla fall sedan Nico föddes:)
 En läskigt stor katt ville prata med Nico, bäst att gömma sig bakom morfars ben:)
 Lite grann från ovan ser man hur enormt stort det är.
 På andra våningen "Mat o Trädgård" hittade vi de här glada killarna:) Tony Johansson o Peter Bengtsson. Köpte några lökar av dem innan vi gick:) 
Tryggt att hålla morfar i handen.
Årets "skörd" det var några som jag inte fick tag i men de köper jag troligtvis senare i höst om/när jag hittar dem:) Nu har jag lite lektyr till höst/vinterkvällarna framför brasan:)

onsdag 24 september 2014

En glad överraskning:)

Idag har det varit grått o trist och regnat mest hela dagen. Ingen större idé att putsa fönster som jag tänkte så ibland har man tur:) Upptäckte att Clematis montana 'Broughton Star' blommar igen, det trodde jag inte att de brukade göra så det var en glad överraskning:)

måndag 22 september 2014

Föredrag o inköp:)

 I går söndag var det föredrag på Thordéngården (STA BoD) i Uddevalla igen, denna gång var det en kille som även hade med sig en otroligt massa speziella plantor:) Kolla här, ni ser honom längst bak i bild.
 Jo men visst är det Larz Danielsson (Spezialplant) som pratade om en hel massa underbara "vill ha"-plantor:) En del av dem fanns med i försäljningsbackarna och gissa om det blev race fram i pausen:) Ett mycket trevligt och bra föredrag!
 Det tror jag att åhörarna tyckte också, det var för övrigt fantastiskt roligt att så många kom för att lyssna:)
 Vi/jag föll för den här skojsiga  plantan, en Sciadopitys verticillata 'Mireille' (vad den heter på svenska, om den nu heter något vet jag inte) Den vill i alla fall ha en skyddad varm växtplats i sol eller halvskugga och har ett kompakt runt växtsätt. Den blir ca 100-125 cm hög efter 15 år och behåller sin limegröna färg i alla fall på toppskotten. Vi får väl se var vi kan hitta en bra plats:)
Även den här fina häxkvasten Picea glauca 'Dendroforma Gold' tyckte jag var oemotståndlig. Den får guldgula skott på våren och blir bara 20-30 cm efter 20 år:) Den ska nog få bo i stenpartiet tror jag där även Callianthemum anemonoides och Anemone fasciculata (Narcissanemon) ska få bo, även de fick komma ner i inköpspåsen:) Blev också väldigt glad då han hade med sig Anemonosis macrophylla (Porslinsanemon) den brukar inte vara så lätt att få tag på annars. Min har troligtvis dukat under i sommartorkan :( Har jag tur kommer den tillbaka nästa år men om den inte gör det ska jag nu plantera en till på ett annat ställe i trädgården:)

lördag 20 september 2014

Sticklingar!

Det ska tydligen enligt SMHI bli lite kallare och sämre väder nu i veckan som kommer men ännu har vi soliga och underbara dagar :) För ca 3 veckor sedan stammade jag äntligen upp vår Acer palmatum 'Dissectum Garnet' som, nästan helt tagit över rabatten runt omkring där den står. Nu ser den riktigt snygg ut tycker jag och de andra buskarna runt omkring kan få en chans att utvecklas:) Eftersom det var en hel del grenar som sågades bort ville jag försöka att "sticka" några för att se om det gick - Det gjorde det!! Nu har jag 8 st fina små rotade sticklingar som ska få bo i garaget i vinter:) Blev så inspirerad av framgången att jag tog ännu mer sticklingar idag på lite olika buskar som blomsterkornell, perukbuske, sommarbuddleja, olika hortensior, dvärgalm och en annan liten söt  dvärglönn som heter 'Kotohime' :) Göran tog en hel del på Rhododendron så nu börjar det "fyllas på" i sticklingsrummet:)

torsdag 18 september 2014

Rötter :)

 Den 16 augusti var vi på en trädgårdsresa och besökte bl.a en fantastiskt fin trädgård i Göteborg. Marta, som äger trädgården hade en hortensia som jag föll för direkt. Nämligen den här -  Hydrangea serrata 'Veerle' eftersom jag älskar serrata-typen blev jag väldigt glad när jag fick ta ett "skott":) Orkade inte "sticka" när vi kom hem så jag lade plastpåsen med skottet i i kylskåpet och dagen efter den 17:e delade jag "skottet" och fick på så sätt 2 sticklingar:)
Nu nästan exakt 4 veckor senare har båda rotat sig fint:) Blev så lycklig :) Nu är de omplanterade i "riktig" jord och får nu rota till sig i krukan inne under växtlamporna (tog bara ut dem för att fota) när de börjar tappa bladen, de är ju lövfällande så åker de in i garaget där det är mörkt o svalt:) Då brukar de klara vintern:) 
Marta har en fin blogg om ni vill kolla http://martasrike.bloggo.nu/ 

måndag 15 september 2014

Bruna toppar!

Det fantastiska höstvädret fortsätter att glädja oss och idag åkte vi upp till sonen och häktade på släpkärran som han och flickvännen haft stående hos sig och fyllt med allehanda bröte som skulle till tippen.  Utsikten från deras hus är samma som vår fast från högre höjd:)
 Även vi hade en hel del att slänga så det är väldigt bra att ha en sop/återvinningsstation på nära håll:) 
 Nu börjar höstsilveraxet 'Brunette'  (Actaea simplex) slå ut:) Bladverket är nästan svart även om det i år är lite brunt i topparna av torkan i sommar. Den här är planterad på framsidan av huset, där är den ju utsatt för solen nästan hela dagen. Det märks även på höjden att det varit torrt, "bara" ca 1.20 cm mot ca 1.60 cm i vanliga fall. Doften är det i alla fall inget att klaga på - helt UNDERBAR!!

Den här som är köpt som Cimicifuga simpex 'Atropurpurea' är planterad på baksidan och har ingen sol alls, den har mer mörkgröna blad och den är ca 2 meter hög:) Den har bara knoppar än så länge men det dröjer nog inte så länge till innan blommorna slår ut här också:) I denna rabatten har jag planterat två namnsorter till av höstsilverax, de verkar som om de trivs i detta läget samt att sorken som härjar i denna rabatt hittills har ratat denna växt:) Vi får se nästa år om de blivit stora nog att blomma :) 

fredag 12 september 2014

Man bör läsa på:)

 Nu för tiden läser jag alltid fakta om en växt innan jag/vi planterar, det gjorde vi inte då vi planterade denna:( Parkaralian (Aralia elata) tyckte vi båda var en urhäftig växt, växer i vilt tillstånd i Ryssland, Kina, Korea o Japan. Den kan bli 2-4 meter hög, vår/våra är nog 3-4 m nu. Blommar med gulvita blommor i juli-augusti och klarar zon 1-3. 
 Det var den här extremt taggiga och "otäcka" stammen som fängslade oss, även på undersidan de vackra bladen finns det centimeterlånga taggar. 
 Här är en lite yngre stamdel.
Detta är nackdelen med att inte läsa på om växten innan plantering - ROTSKOTT! Inte så kul men vi får försöka att gräva upp dem ur pionrabatten på något sätt. Numera läser vi ALLTID på :)

onsdag 10 september 2014

Höströd spann!

I går eftermiddag mulnade det på och det började att regna. Senare på kvällen o natten vräkte regnet ner men så här såg det ut från köksfönstret strax innan regnet kom. Fick riktiga höstkänslor.
I dag åkte jag o köpte lite växter och satte ihop i den här härligt höströda plåtkrukan/spannen. Det gäller att passa på när inspirationen infinner sig:)

måndag 8 september 2014

Inte mycket kvar!

Den här söta floxen, tror det är Phlox paniculata 'Bright Eyes' var den sista av blommorna  som vi ska spara som blev uppgrävd och krukad  i dag. 
 Röjsågen/trimmern kom fram och Göran kapade ner så mycket som det gick. 
 Så här ser det ut nu rakt framifrån, inte mycket kvar :)
 Här är det lite till höger om Ornäsbjörken, här syns det också tydligare hur bred rabatten är och vi ska alltså göra någon form av avdelare så att den blir mer lättskött. Här kommer det att bli en massa jobb men oj vad roligt det ska bli:)  Benveden (busken till höger i bild) ska klippas ur/upp och.............
........... den här flädern (till vänster i bild) kommer att tas bort helt.  Kantstenarna ska flyttas/lyftas lite och på andra ställen ändras formen på rabatten helt.  Växtdelarna som är kvar ska få en liten dos Round Up ( Nödvändigt tyvärr) sedan täcks allt med ett tjockt lager med gamla tidningar och ett sandlager sedan ska avdelaren byggas, ännu vet vi inte vad vi ska använda för material. Vi har ju tänkt att bygga en dubbelmur eller vad man ska kalla det, vi ska ha jord i/mellan för plantering. Någon form av kallmur med andra ord men den ska vara ca 80 cm hög  åt det hållet som fotona är tagna och ev. något lägre åt häcken till men som sagt vet vi inte vad vi ska använda, det blir ju rätt många kvadratmeter och det får ju inte kosta en förmögenhet. Vill ju gärna att det ska passa in i den övriga miljön så det är ju mycket som ska stämma:) Har ni några tips? Nåja, vi får väl se hur det bli:)

fredag 5 september 2014

Uppkrukning!

 Så här ser det alltså ut i den rabatten som ska omarbetas, ogräs o kirskål till max :( men den stora ormroten (Bistorta officinalis) gräver jag upp en hel del av för att kruka upp och ha på ett annat ställe för den älskar jag:)
 Här är den i närbild, visst är den läcker?
Även rödklövern är superläcker men den krukar jag inte upp:)

onsdag 3 september 2014

Punktbelysning!

 Inredningsarkitekter på tv pratar alltid om hur viktigt det är med ljussättning i ett rum. Både takarmaturer, spotlights och annat kan man "leka" med för att få fram speciella effekter:) I vår trädgård sköter naturen själv om ljussättningen - Här är det soffan i "Sagolunden" som fått "punktbelysning" :)
Även krukan med minipetunior och en del av blåregnsstammen har belysts;) Tänk vad solen kan fixa till det:)

måndag 1 september 2014

Shopping och Kirskål :)

 Min mamma o pappa bor i lägenhet och idag var jag o hämtade dem för en liten shoppingtur:) De sålde bilen för ett par år sedan så nu tycker de att det är trevligt att få se lite annat än butikerna som finns på gångavstånd:) Så här fina krukor har de på "loftgångssidan" :)
 Här är de, mina fina föräldrar:)
På eftermiddagen började vi att gräva upp de växter som ska "räddas" ur den här rabatten. I dag var 7 st dagliljor som blev uppgrävda, delade och därmed rensade från kirskål. Kirskålen är en orsak till omläggningen av denna rabatt den andra är att Ornäsbjörken tar mycket ljus och kanske också vatten fast de "lärde" säger att det är en myt:) Hur som helst ska vi göra om den här rabatten fullständigt både när det gäller utformning och växtval :) Vi har i grova drag klart för oss hur vi ska ha det men "finliret" får vi komma fram till efter hand:)