tisdag 29 april 2014

Istället för kosläpp!

Istället för kosläpp så har vi haft fuchsiasläpp här idag. Som tur är är de inte lika vilda som korna när de kommer ut:) De, fuchsiorna alltså inte korna ska få stå här på altanen på framsidan (nordost läge) och här får de stå nu och bli avhärdade eller härdade beroende på hur man ser det :) Det ska bli kallare väder enligt SMHI men jag hoppas att vi slipper nattfrost. Brukar gå bra här intill väggen och i värsta fall lägger jag lakan över på natten.
Det är massa knoppar på 'Rose of Castille' så den blir nog maffig när den blommar för fullt:)
Plockade in en liten bukett med förgätmigej och majnycklar och satte på balkongen synd att jag inte kan känna doften ;)

måndag 28 april 2014

Gott att leva!

Idag känner jag mig lite bättre, i alla fall har den febriga och förlamande tröttheten försvunnit:) Var ute med kameran nu i kväll och  denna ljuvliga försommarkväll  måste man ju bara njuta av så mycket man kan. Måste vara en kombination av vädret, den överdådiga blomningen och ett vykort i brevlådan från en trädgårdsvän med en krya-på-dig-hälsning som gjorde att jag piggnade till rejält :) Tack snälla rara Anette för kortet, om du visste vad glad jag blev:) Här under häggmisplarna är det underbart att vara:)
 En Clematis macropetala har precis börjat att blomma och den gör sig fint mot glasbitarna som glittrar som juveler i kvällssolen:)
 Nu har Glanspionen (P. mairei)slagit ut och i motljuset blir effekten sagolik.
Fingertandroten (Cardamine pentaphyllos har aldrig varit vackrare och större. Nu är livet gott att leva:)

söndag 27 april 2014

Tre olika vitsippor!

 Har inte skrivit på några dagar eftersom jag har åkt på ytterligare en luftrörskatarr :( den senaste var ju i januari, har mer eller mindre legat pall i sängen eller i soffan, lite feber har jag också så det är verkligen synd om mig ;) Nåväl idag känns det lite bättre så jag tog en liten runda i trädgården. Nu har Anemone nemorosa 'Robinsoniana' slagit ut:) fick förra året ett paket på posten från en trädgårdsvän, det innehöll en massa rotbitar av olika namnsorter av vitsippor:)
 Detta är Anemone nemorosa 'Virescens'
Anemone nemorosa 'Green Fingers' de "gröna fingrarna" i mitten av blomman har inte framträtt ännu men det kommer nog snart:) Tack Berit för dessa godbitar! Nu ska jag nog lägga mig en stund på soffan och vila.

onsdag 23 april 2014

Rekordtidigt!

 Idag har vi hjälpts åt att köra ut täckbark/barkmull dvs. Göran har kört ut och jag har fixat till det i rabatten:) Min rygg är just nu otroligt värkande och jag har emellanåt svårt att gå upprätt men jag hoppas att det är mina förtvinade muskler som nu börjar att röra på sig och att det kanske ska bli sämre innan det blir bättre:)  Fotade i alla fall min tidigaste klematis i kväll - Clematis fusijamana i år har den dock slagit rekord i tidighet:) 

tisdag 22 april 2014

Söta små pärlor:)

Det har inte varit lika soligt som i helgen men det har varit underbart ändå:) Dagen har spenderats med att rensa lite fler rabatter, fästa upp blåregnets slingor så att det kan "klättra" över till huset, Göran har gjort en ny Rhododendronrabatt och jag har planterat en del av årets ca 30 nya dagliljor:)  Efter sjukgymnastiken nu i eftermiddag ville jag ta det lite lugnt så jag passade på att fota mina söta små pärlhyacinter Muscari 'Baby's Breatth' heter den och den är ju härligt ljusblå om man jämför..........
 ...........med den vanliga blå:)
 Den rosa Muskari 'Pink Surprise' är riktigt söt den också. Den här fick jag av Göran för ett par år sedan.
Vi fick även bestämt oss för var vi skulle plantera den koreanska blomsterkornellen Cornus kousa 'Teutonia' som vi köpte i Tyskland:) Det blev i "Oxelrabatten" :)

måndag 21 april 2014

En månad tidigare i trädgården tror jag!

 Ännu en helt ljuvlig dag ute i trädgården:) Hittade den här lilla sötnosen i kanten av en rabatt, vet inte var den kommer ifrån men det var lite kul färg tycker jag:) Har ju blå och vita luktvioler men har inte hittat någon sådan här förut.
 Allt är så tidigt i år som den här sibiriska nunneörten (Corydalis nobilis) den är ca en månad tidigare än vad jag är van vid. Är ju kul när det växer och blommar men blir det för tidigt............
.........kan det ju gå så här :( min fina Paeonia lactiflora 'Starlight' är bland mina tidigaste pioner men i år var det lite för tidigt för de flesta knoppar frös i förra veckan då vi hade lite nattfrost:(
Hoppas nu att min glanspion (Paeonia mairei) inte går samma öde till mötes, men håller vädret i sig som de tydligen ska så är det nog ingen fara:)

lördag 19 april 2014

Påskafton trots allt!

 Vilken underbar dag det har varit i dag. På förmiddagen var det lite halvmulet men vid tolvtiden när dottern med familj kom ner på påsklunch var det helt underbart:) I  eftermiddag har vi varit ute i rabatterna och med solen strålande från en blå himmel och fåglarna kvittrande känner man inte att ryggen värker, med nu har vi tagit "kväll" det är ju trots allt Påskafton:) Nu har dvärgkörsbäret Prunus incisa 'Kojou-no-mai' slagit ut helt och humlor och bin är som galna:)




 Magnolia stellata 'Centennial' börjar att slå ut nu.
Många av majnycklarna blommar också :) Altandörren och balkongdörren står öppna och det är nästan 14 grader varmt på norrsidan:) Nu är det gott att leva:) Ha en fortsatt trevlig Påskhelg!

fredag 18 april 2014

Färgglatt!

I stället för traditionellt björkris med påskfjädrar, köpte jag i år dessa påskägg i plast och dekorerade den målade ormhasselkvisten med som jag gjorde förra året :)  Det får räcka med påskpynt för i år :) Färgglatt blev det i alla fall!

torsdag 17 april 2014

Glad Påsk!

 Nu har Pulsatilla grandis (?) slagit ut sina ulliga knoppar vid foten av koppargrytan:) Den är sagolik med sina starkt blå blommor. Bilden blev inte så bra eftersom den inte riktigt ville vara stilla i blåsten.
 I samma koppargryta fast inuti, fick den här lilla godbiten sin plats. Det är Daphne collina x arbuscula 'Anton Fähndrich' den fick följa med hem från marknaden i Kiekeberg:)
 Ullungrönnen Sorbus 'Dodong' ser mycket speciell ut tycker jag när den kommit till detta stadiet i sitt bladutspring, läckert:)
Nu är det redan skärtorsdag och påsken står för dörren, lika mycket pynt som till jul blir det aldrig hos mig men lite blir det:) 
Ha en GLAD PÅSK alla vänner som läser min blogg och till alla andra också:)

måndag 14 april 2014

Forts. Tysklandsresan!

 Så vaknade vi till en ny dag på ett hotell i Tyskland:) Efter frukost och utcheckning från hotellet gav vi oss i väg i den kyliga morgontimman och dimman. Vi var framme hos Horstmann strax efter öppningsdags och dimman låg som slöjor över alla växterna:) 
Med stor koncentration och beslutsamhet gick alla omkring och spanade efter det där lilla extra, som det fanns gott om här :) Efter ca 1 timma var alla nöjda, bussen lastad och vi var på väg igen.
 Det var inte bara vi som var på väg till växtmarknaden i Kiekeberg :) Bilkön ringlade sig långsamt fram men tillslut var vi framme. Du milde vad stort det var, människor fullständigt myllrade runt bland alla försäljare:)
 Vart man vände sig var det försäljare. Hittade många fina dagliljor, en rosa dillpion, en liten söt tibast, en klematis och Göran hittade ännu mer Rhododendron:) Vädret var helt fantastiskt och man var nöjd och glad:)
 Bussen hade skidbox med och den lastades det i.............
 ..........utrymmet under bussen lastades............


 ......eftersom bussen inte var fullbokad fanns det även säten att packa växter i :)
Bra att ställa lite högre växter på golvet framför sätena :) Eftersom Jocke visste att det brukade vara bilkö in till Hamburg beslutade vi oss för att lämna marknaden redan halv fyra i stället för fyra och ordentliga som vi var kunde vi åka redan tjugo över tre vilken var en himla tur eftersom kön började nästan omedelbart.  Väl i Kiel och vid färjterminalen hade vi inte lång stund på oss innan färjan gick iväg så då var vi väldigt nöjda att vi åkt lite tidigare:) Det var en mycket trevlig och minnesvärd resa som jag gärna gör igen, men då ska jag förvissa mig om att det finns en 19 mm hylsnyckel med :)

söndag 13 april 2014

Växtshopping och en 3325 meter lång tunnel!

 I förmiddags kom vi hem efter en bussresa med STA till Tyskland:)  Vi åkte i torsdags eftermiddag med bussen till Göteborg och Tysklandsterminalen och Stena Germanica. Det var en mycket trevlig och uppsluppen stämning efter en härlig middagsbuffè med vin eller öl. båtfärden gick över ett nästan spegelblankt hav och man kände inte ens att man var på en båt:) Efter frukostbuffén på fredagsmorgonen gick färden till Hachmann och det är helt underbart att gå omkring där, både i växthuset och utanför. Så otroligt välskött, ordning o reda och trevligt bemötande:)
 Göran hade i förväg mejlat en order på Rhododendron han ville ha och de stod färdigpackade i ett "garage" med hans namn prydligt på en lapp. Han hittade naturligtvis en hel massa mer som han köpte och även jag hittade några godbitar dock inga Rhododendron:) Återkommer till vad vi köpte.
 Ni ser själva vilken fantastisk plantskola det är!
 Vad är nu detta tänker ni! Jo det som inte får hända hände. Nästan mitt i Elbetunneln (den är 3325 meter lång) började en varningssignal att ljuda i bussen- Jocke, vår underbara chaufför misstänkte att det var generatorremmen (tror jag det hette) han körde vidare med larmet tjutande i öronen för att komma ut ur tunneln och stannade sedan precis utanför. Efter ca 10 minuter dök det upp två mc-poliser som lotsade oss till en sidoväg (utryckningsväg) ca 200 meter längre bort. Där stod vi och väntade sedan på den assistanshjälp som bussbolaget anlitat för sådana här tillfällen. Första samtalet gjordes och de skulle komma om mellan 45 min o en timma. Stämningen var dock god bland oss och vi gick alla ut och sträckte på benen.
 Så här såg det ut när motorhuven öppnades, på bussen fanns dock reservremmar men tyvärr ingen hylsnyckel 19 mm :( Vi var alltså tvungen att vänta, efter en timma och ingen hjälp ringde Jocke igen.  Denna gång var det en annan människa som ha fick prata med som sa samma sak som den första "vi kommer om ca 45 min-en timma" SUCK!! Skulle vi hinna till nästa ställe Horstmann (specialiserat sig på häxkvastar (små barrväxter) eller inte? 
Stämningen var fortfarande god men efter ytterligare ett samtal och tre timmars väntan började vi faktiskt misströsta, vi var mer än sura på den assistanskår som uppenbarligen gav fullständigt f:n i oss:( Två av medresenärerna var driftiga och gav sig iväg för att se om de kunde hitta hjälp på annat håll. Efter en stund kom de tillbaka med en hylsnyckelsats som de fått låna på en brandstation mot ett körkort i pant. Ytterligare en medresenär med kunskap i bilmekanik fixade felet på en kvart så efter ett stopp på nästan fyra timmar kunde vi äntligen åka vidare efter att ha lämnat tillbaka hylsnycklarna:) Vi kom fram till hotellet ca kvart i åtta på kvällen och då var vi alla trötta och hungriga så efter lite mat gick vi alla och lade oss eftersom vi bestämt oss för att åka redan kvart i åtta på lördagsmorgonen till Horstmann:)  Ja, herregud vilken grej att ha varit med om:) Fortsätter reseberättelsen i morgon, om ni vill och orkar att höra fortsättningen:)

onsdag 9 april 2014

Blommar tillsammans!

 Många är de överblommade krukor med 'Tét à tét' minipåsk- liljor som jag tagit emot av släkt o vänner genom åren och planterat ner lite här och var i rabatterna:) Nu blommar de tillsammans med Scilla och sina mer storvuxna släktingar :)
Hundtandsliljan Erythronium dens-canis slår snart ut sina kronblad som den sedan på typiskt sätt viker utåt och uppåt:) I en annan rabatt har den inte ens satt knopp ännu.
Lilla söta 'Margit'  Primula pruhoniciana (Violviva) har slagit ut och man blir lika glad varje gång man går förbi:)

tisdag 8 april 2014

Ingen pangbild!

På dagens agenda var det en massa saker som skulle uträttas, ärenden både här och där innan jag skulle till veckans besök hos sjukgymnasten. Gråväder och ösregn blir man ju inte överlycklig för precis men ett blommande körsbärsträd, det är fina grejer det :) Tyvärr hade jag bara mobilen så det blev ju ingen pangbild direkt men ni kan ju föreställa er min lycka av denna syn, människorna runt omkring sprang som skållade råttor mellan pölarna på parkeringen i Stenungsund och undrade nog vad det var för fel på kärringen som står med armarna i luften framför ett träd, kan ju hoppas att de såg mobilen i alla fall :)

söndag 6 april 2014

Redan slagit ut!

 Idag har det varit både regnigt och grått och jag har varit inne hela dagen. Åkte på en förkylning som har eskalerat från lite snuvig till "jättedassig" hoppas att det snart går över:) Gick i alla fall ut en sväng för att fota knopparna på småbuskpionen Paeonia delawayii, ser riktigt läckra ut just nu:) Den här plantan frösådde jag 2004, fick dem av en trädgårdsvän och jag blev så glad att blommorna blev lika mörkt röda som jag mindes att hennes var:) 
 Så här ser blomman ut, visst är den vacker?
 Det händer mycket nu i trädgården, många av träden och buskarna har redan slagit ut och jag blev nästan chockad av att den äkta flädern Sambucus nigra hade kommit så här långt:) Ser ni den lilla blomknoppen?
Ornäsbjörken har också kommit en bra bit på väg, kanske att den är helt utslagen om bara några dagar med lite värme i stället för regn:)