lördag 30 november 2013

Tänt var det här!

 Nu har jag tänt adventsljusstakarna, kunde inte vänta längre:) Det är så mysigt med dessa ljuskällor när mörkret så sakta sänker sig utanför. Har även plockat fram det mesta av julpyntet men det kommer säkert att bli både mer och/eller omflytt av redan placerade saker:) Så här ser det ut i ena fönstret i vardagsrummet.
 I det ena köksfönstret ser det ut så här............
...............och i det andra så här;) Nu ska jag strax fixa lite middag - fläskfile med trattkantareller och stekt kål:)

onsdag 27 november 2013

Årets första hyacint............

 På söndag är det 1:a advent - du milde vad den här hösten har gått fort:) Jag har roat mig med i omgångar de sista veckorna med att göra blomsterarrangemang:) Här är det en av mina amaryllisar som snart slår ut:) Adventsljusstakarna är på plats men tänds till helgen:)
 Årets första men inte sista hyacint har slagit ut och den doftar ljuvligt, vill ju gärna ha vita men de doftar alldeles för lite i min smak även om jag försöker att köpa de som ska ha doft. Nu är det full rulle här inför julen eftersom jag tar fram allt till första advent, men det är ingen stress eftersom jag går och småpysslar i princip hela tiden fram till jul:)
Nya köksgardiner kostade jag på mig även om de andra bara var 3 månader och helvita och mycket väl kunde ha suttit uppe men jag föll för de här söta:)

tisdag 26 november 2013

Nervöst!

 Med anledning av att dagliljan blev vald till årets perenn, blev jag ombedd att hålla ett föredrag om just densamma på Munkedals Plantskola. Det var nervöst måste jag säga för jag har bara hållit ett föredrag förut men då var det både jag och Göran som pratade, fast inte samtidigt dock:) Men det gick bra och det var inte så många som kom så det var ju en lagom början:) Här är en bild från Gerald Hohls dagliljeäng i Walsrode i Tyskland som jag hade förmånen att få besöka för några år sedan:)
Här står jag och skall strax börja:)

söndag 24 november 2013

Tomt!

 I dag har mina amaryllislökar slagit ut, ja inte alla men en knopp på varje lök:) Det verkar också som om det är rätt namn på löken 'Apple Blossom', söt och bra att den inte är så hög. Var uppe en stund hos dottern och barnbarnet på förmiddagen och sedan följde Nicholas med mig hem en stund tills hans pappa kom och hämtade honom. Hela tiden tänker jag på hur tomt det är utan våra katter:( Att efter 19 år inte ha någon alls känns väldigt konstigt och TOMT;( De fattas oss. 
 Har putsat lite koppar och...........
............tände en brasa, det börjar bli kallt nu. Nu ska jag dammsuga lite och ta fram mer julsaker, jag ställer allt på matsalsbordet så att jag kan pynta och göra fint till första advent:) 

lördag 23 november 2013

Till minne av Alice!

Nu var tiden inne för vår lilla Alice, i dag klockan halv två fick hon somna in:( 
Nu är alla våra tre katter borta och det känns oerhört tomt och sorgligt men jag vet att de haft ett långt och bra liv och att alla minnen av dem för alltid kommer att finnas i mitt hjärta. 
Nu ska jag försöka att samla ihop mig och tänka på alla fina år både hon (19 år) och Bobo o Ayla gav oss. 

onsdag 20 november 2013

Jag är ju mormor:)

Idag fick jag för mig att börja handarbeta igen, hittade några garnnystan och en virknål:) Eftersom jag ju är mormor så fick det bli "mormorsrutor", har ingen aning om vad det ska bli än men jag får se hur många rutor garnet räcker till, sen kan man ju kombinera en mängd olika färger om jag nu skulle få för mig att göra en pläd eller så:) Kul att ha något att göra nu när kvällarna är långa och mörka.

tisdag 19 november 2013

Den fula ankungen!

 Varje år vid den här tiden kommer dessa besökare och slår sig ner i viken utanför oss, knölsvanen är så otroligt vacker tycker jag. Ibland kan det vara, ja säkert uppåt 50-60 individer och jag tänker alltid på H-C Andersens "Den fula ankungen" när jag ser dem:) 
Medan jag stod där vid vägkanten så simmade de närmare och närmare men det var svårt att få till ett foto där de alla simmade så där majestätiskt som bara svanar kan, för de dök ner med huvudet hela tiden så det var bara rumporna man såg som stod rakt upp som små isberg ;)

måndag 18 november 2013

Daglilja i knopp

 Idag var vi ute en stund och satte resten av krukorna (perenner) i backar så att vi bara kan bära in dem i lilla stallet när det blir lite kallare. Detta är de växter som vi inte sålt under säsongen. Bra att ha till nästa år när trädgårdsbesökare vill handla växter:)
 Det är ju fortfarande varmt för årstiden och idag såg jag att  olvonet (Viburnum) blommar för fullt och...........
 ..........Rhododendron mucronolatum hade också börjat att blomma.
Att Viburnum och R. mucronolatum kan blomma vid denna tiden det har jag sett förut men att en av mina dagliljor (i kruka) fått fyra nya knoppar har jag aldrig upplevt förut:) Det är 'Almost Heaven' som klarat denna bedrift;) Nu hade de blivit lite nupna av frostnatten som var så de lär inte slå ut men ändå! 

söndag 17 november 2013

Henrik Valentin!

 Idag var det STA BoD som hade innemöte i Tordéngården i Uddevalla, föreläsare var Henrik Valentin från Vitaby på Österlen som målande berättade hur det gick till när han köpte huset och sedermera planerade/gjorde om trädgården:) Det var ett mycket trevligt föredrag med många fina bilder och skratta fick vi också anledning att göra emellanåt:)  
 Det var en hel del människor som kommit för att lyssna på Henrik och att träffas under trevliga former:)
En hel del av sin böcker hade han med till försäljning till mycket förmånliga priser och jag köpte två, den tredje "Kvalster i granen och andra julberättelser" fick jag av honom:)) Nu har jag härlig läsning framför mig både i soffhörnet och i sängen:)

lördag 16 november 2013

Rumpnisse!

I dag var vi på Rhododendronträff på Botan och Bengt Karlsson visade bilder från sin egen trädgård och från Yunnan. Trevligt som alltid att träffa "gänget":) På hemvägen stannade vi till på Plantagen och köpte lite miniväxter till några arrangemang som jag vill göra, kunde inte motstå denna tomte - såg ut som en rumpnisse tyckte jag;) rund o go med tyngt i rumpan (sand?). Passade bra på pallen i köket:)

fredag 15 november 2013

Rensar och förväller!

 Idag har det varit en helt underbar dag, vid halv tio kom en kompis och hämtade mig. Vi åkte till Bredfjället i Ljungkile för att plocka svamp;) Det var så vackert med den intensivt gröna mossan mot de mörka stammarna och vi njöt båda två av dofterna och den fina naturen även om den bitvis var riktigt vidrig eftersom de varit i farten med skogsmaskiner och fördärvat så in i vassen tyckte jag:(
 Det fanns i alla fall en hel del trattkantareller fortfarande och även vanliga gula kvar. Några riktiga praktexemplar av blek taggsvamp hittade jag också :) Fick ihop av gula och taggsvamp nästan 1 liter:)
Lite mer var det av trattisarna, fick ihop 2.7 liter:) Kaffet och den medhavda lunchen smakade underbart när vi kom tillbaka till bilen:) Nu håller jag på att rensa och förvälla skörden. Man känner sig rik när man har en massa svamp i frysen:)

onsdag 13 november 2013

En tur till Gökis!

Tog en tur till Göksäter i dag tillsammans med min syster, det var ett trevligt avbrott i vardagen. Har jobbat  med att fixa i ordning boendet för svärmor som nu fått permanent boende på en demensavdelning. Hoppas att allt blir bra för henne nu med sina egna möbler och prylar omkring sig. De (Gökis) har ju börjat med alla julsaker nu så vi gick omkring där och njöt av allt rött, vitt, gult, glittrigt och ja, allt som hör julen till:) Hittade de här kvistarna som jag tyckte skulle passa bra i mitt gamla krus men jag får nog köpa några till;)
Köpte även en burk dekorsand som jag hällde i det här setet sockerskål/gräddkanna, ville ha lite stadga åt värmeljuset. Tyckte att det blev fint och det var ju synd att låta dessa vackra glassaker stå i skåpet:)

tisdag 12 november 2013

Treva innanför..........

 Dessa ljuvliga tulpaner fick jag i går kväll av älsklingen;) Härligt krispiga att arrangera i vasen:)
 I förmiddags kom Micke och hjälpte oss att flytta ljusknappen i hallen. Den satt ju bredvid "fönsterväggen" förut men nu behöver vi inte rota inne i hörnet när vi kommer hem och ska tända ljuset i taket............
.........nu låser vi upp och trevar efter knappen precis innanför dörren:) Nu ska det isoleras och sättas upp gipsskivor och sedan pärlspont:)

måndag 11 november 2013

HIH-träff i Göteborg!

 Igår var jag på en mycket trevlig tillställning:) Det var HIH (Hosta-Iris-Hemerocallis) som anordnade sin första 1-dagars höstträff:) Vi höll till i en lokal inne i ett vackert gammalt hus inne i Trädgårdsföreningens park och vi var 14 st som hade några mycket härliga timmar med olika föredrag, diskussioner mat o prat o skratt. Det var så trevligt och tiden gick så fort att jag helt enkelt glömde av att ta fram kameran, inte förrän några gått hem kom jag på att fota lite. Hade ju gärna velat fota den underbara buffèn som Monica Wendt hade iordningställt för vår skull. 
 De flesta hade jag träffat innan men det var några nya ansikten och det var kul att få göra fler HIH-bekantskaper:) Vi är ju runt 100 medlemmar fördelade över Sverige så att "nya" medlemmar dyker upp på våra träffar är ju himla kul:)

lördag 9 november 2013

Stor variation!

 Idag har det varit ett riktigt busväder här, regnet har tidvis fullständigt vräkt ner. Har umgåtts lite med lilla barnbarnet men nu satte jag mig och tittade på lite dagliljebilder från förra året  och det är inte klokt vilken skillnad det kan bli på blommorna fast det är samma korsning 'Indian Giver' x 'Taco Twister' . Fröerna/korsningarna köpte vi på en fröauktion från USA. Ska verkligen bli spännande att se nästa år om det är någon som är intressant för registrering:)  Det tar nämligen minst tre säsonger innan man kan se hur plantan verkligen blir. 
 Här ser man ju mycket av 'Indian Giver' i färgställningen.

 'Taco Twister' är gul, vilket slagit igenom här:)
 Den här är snygg tycker jag.


Läcker!

torsdag 7 november 2013

Dåligt minne!


Man glömmer väldigt fort, tror att så här varmt/kallt/regnigt/snöigt har det inte varit på flera år men ofta har man väldigt fel:) Idag har det t. ex. varit grått och ruggigt och tidvis har regnet fullständigt öst ner, just när jag tog detta fotot var det dock uppehåll.
 7 november 2012 var det ungefär lika gråruggigt. Lite trist att jag inte tagit något från trädgården/tomten den dagen men ett foto ut över fjärden får duga:)
7 november 2011 var det lika grått.
7 november 2010 såg det däremot  så här, betydligt frostigare;)
7 november 2009 var det ungefär som idag, så det är väl bara att konstatera att det kanske bara är vårt dåliga minne som gör att vi tror att det är ovanligt milt för årstiden, eller? 

onsdag 6 november 2013

Så himla irriterad!

I går satt jag och såg på Äntligen Hemma, gillar att ta till mig nya idèer och tips både när det gäller inredning och trädgård. I går blev jag dock fruktansvärt irriterad, Bosse Rappne skulle fixa till en mur och Anders Stålhand skulle plantera lite. Vad jag störde mig på var att han planterade marktäckare och det var bl.a Vinca rätt så tätt och det var väl ok men sedan kom chocken alldeles bredvid planterade han myskmadra och spetsmössa????????  Det kommer ju inte att dröja speciellt länge förrän Vincan tagit över hela rabatten. Sedan satte han snödroppslökar in emellan, undrar om de någonsin kan orka att titta upp bland Vincan. Det ser så fint ut på bild men jag anser att det är att lura människor som inte vet hur växterna beter sig. Varför gör dessa trädgårdsarkitekter/designers/mästare alla på samma sätt, planterar extrema "ogräs" i rabatter. Har sett hur en del planterat randgräs tillsammans med låga perenner, visst det ser jättefint ut just då men sedan.......... Nä, jag blir så irriterad. Ni ser på bilden min Vincahörna under linden, där fanns från början både hosta, spetsmössa och Primula INGET orkade konkurrera med Vincan. Så där blev det markduk och grus . 

tisdag 5 november 2013

Det blommar ännu:)

 Trodde att allt var färdigblommat i vår trädgård för i år men Clematis viticella 'Pendragon' har lyckats att klämma fram några fler blommor till min stora förtjusning:)
 Även C. viticella 'Westerplatte' har lyckats, om än med en något missformad och blekare blomma:)
 Den gula nunneörten (Pseudofumaria lutea) blommar för fullt och även om den nästan kan klassas som ett ogräs är den väldigt trevlig att titta på så här års:)
Hakonegräset (Hakonechloa macra 'Albo-aurea') har tappat lite av sin färg men ser fortfarande oförskämt fräscht ut:) den andra plantan en liten bit bort är mer bedagad.