fredag 30 augusti 2013

Invigning!

Idag har jag för första gången använt den nya ugnen:) Du milde vad jag velade, vred och tryckte innan jag fattade hur den fungerade men nu tror jag att jag har fått kläm på det:) Vi ska på bussresa till Halland i morgon, det är STA:s västsvenska kretsar som har en gemensam växtmarknad på Övrevi Idrottsplats i Tvååker i år. Ska bli väldigt kul att träffa alla trevliga trädgårdsmänniskor igen. Matsäck ska vi ha med så då tyckte jag att en matig ugnspankaka/paj med kyckling och bacon kunde vara bra att ha med sig, gjorde en västerbottenpaj också när jag ändå höll på:))
Ha en trevlig helg alla :)

torsdag 29 augusti 2013

Solsken i vas!

Tog in lite solsken och satte i en vas;) Tyckte att det passade bra att ha på balkongen. Det är både höstsolros (Helianthus rigidus) och praktrudbeckia (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm') Nu ska vi strax åka och hämta Nicholas på dagis och åka till Liseberg;) 

onsdag 28 augusti 2013

I går och i dag har jag rensat i den här rabatten som finns vid infarten till vår gård. Det var inte så jättemycket ogräs egentligen men den stora ormbunken har vi grävt bort för den tryckte på en Rhododendron.
 Det var mest de vissna hostablommorna som störde mig så de blev bortklippta först:) 
Idag var jag ute bara en stund på förmiddagen.
Det blev en enorm skillnad bara genom att få bort hostablommorna.  Vid 12-tiden var det dags att göra sig i ordning för begravning, det var Görans faster som skulle begravas. Fina, goa lilla Maja som alltid var så glad o snäll finns inte längre ibland oss:( Vi ses i Nangijala!

måndag 26 augusti 2013

Rensar ogräs för fullt:)

 Söndagsmorgonen tillbringade jag här, i mitt stenparti som ogräset fått härja fritt i hela sommaren:) Till och med grusgången var full av ogräs.
 Efter ett par timmar såg det ut så här och jag fortsatte att dra mig mot hostarabatten som är en förlängning av stenpartiet och följer husets västsida.
Kände mig efter en liten stund iakttagen, det visade sig att det var precis det jag var:) Sashi, sonens ena katt mitt lilla "barnbarn" satt uppe i bigarråträdet och kollade in vad jag gjorde:)
 Det är inte mycket ogräs här under alla stora hostor men alla fula vissna blommor har blivit bortklippta:) Här avbröt jag mitt trädgårdsarbete för det var barnens dag på Bräcke Hembygdsgård och vi tog med oss Nicholas och det var en mycket lycklig liten kille som sprang runt och klappade kaniner, hönor o ankor, kattungar och matade får plus alla andra saker som att tvätta kläder på gammalt vis, tova ull, spinna garn, väva och en massa roliga saker:) Det var så kul att vi kommer att åka dit även nästa år:)
Idag började jag där jag slutade igår, gången och rabatten var igenväxt men efter en stund hade jag fått rätt bra ordning på det hela. Det blev dock olidligt varmt vid tolvtiden  så jag får fortsätta här i morgon bitti:) Jag hittade i stället ett skuggigare ställe där jag kunde fortsätta att rensa men det kan jag visa en annan dag:)
 Det blev i alla fall bra det som blev gjort:)

lördag 24 augusti 2013

Riktiga storblommare!


I dag har jag legat med rumpan i vädret och rensat i rabatterna:) Det var första gången sedan veckan före midsommar så det var på tiden, det var riktigt roligt:) Det är torrt som katten men det bekymrar inte den här mästerklättraren inte, Clematis 'Purpurea Plena Elegans' en viticella som blommar alldeles fantastiskt. Den kan bli 3-4 meter och som alla viticellor blommar den på årsskotten så jag klipper ner den till ca 20 cm över backen på våren (klippgr. 3) En riktig starkväxande klematis som jag verkligen kan rekommendera:)
En annan starkväxande viticella är 'Södertälje' det var föresten Magnus Johansson, ni vet han med Echinacea purpurea 'Magnus' som hittade den här i just Södertälje på 1950-talet. Även den här blir ca 4 meter hög. Blommorna är förhållandevis stora och det i 

kombination med den enorma växtkraften och blomrikedomen gör 

att den snabbt kan klä in en spaljé eller vägg:)










torsdag 22 augusti 2013

Perspektiv!

 Spännande att kunna "ändra" en bild bara genom att flytta fokus på kameran en aning;) Få ett annat perspektiv. Här sitter jag på yttertrappan och fuchsian'Waltz Jubelteen' är nu i fokus:)
 Så reste jag mig upp och genast blev det en annan bild, "hela" trädgården framträder och bilden blir mer livfull och till och med lite rörig.
Flyttar jag mig en liten bit till vänster blir bilden en helt annan igen:) Samma flockel i bild men nu är bilden mycket  mer lugn och harmonisk. Till och med ljuset ändrades lite bara genom att jag flyttade på mig lite:) Kul att experimentera lite:)

tisdag 20 augusti 2013

Bröllopsdag!

I dag firar vi marmorbröllop dvs 36 år:) Det firade vi med att åka till Fjällbacka. Har alltid velat åka dit och i dag blev det alltså verklighet:) Vädret var på sitt bästa humör och det var mycket människor i farten:) Vi njöt av alla fina, mysiga gamla hus och trädgårdar. Den här pelargonen var urläcker!
 Det var som sagt mycket människor i rörelse men de flesta var nog turister som satt i solen på bryggan och åt lunch eller en glass:)

 Snacka om att bo strandnära:) Fast bada i hamnen är nog ingen hit, såg rätt smutsigt ut vattnet.

 Så många fina och charmiga uthus och bodar.
Fast vi redan är inne i mitten av augusti och slutet av säsongen så var det väldigt mycket båtar fortfarande, kan ju bara ana hur många det är under högsäsong:) Efter att ha vandrat runt och sett oss omkring på denna underbart vackra plats så gick vi och åt en fantastisk god lunch på "lilla berith" innan vi åkte hem:)

måndag 19 augusti 2013

YIIIIPPIII !!

Nu är det klart!! Ja, det fattas en list runt valvet men den ska specialbeställas på ett snickeri men annars är det klart:)  När man kommer in i köket från hallen så ser det ut så här.
 Nu är det täckt ända upp till taket och den här delen är jag väldigt nöjd med:)
 Gardinerna, det nymålade bordet och stolarna på plats och mina kopparbunkar blev pricken över iet:)
 Här står jag i valvet in till vardagsrummet.

 Här ser man golvet bra, det är underbart att gå barfota på och dämpade också ner allt det vita:)
En liten detalj i hörnen där taklisten möts, samt kvartstav längs med hela hörnet bidrog till helheten. Behöver jag säga att jag är SUPERNÖJD och ÖVERLYCKLIG:) Nu håller jag på att "bo in" mig, det gäller att hitta allt i alla skåp o lådor men det är ett kärt "problem":)

torsdag 15 augusti 2013

Småblommande klematisar!

 Vid den här tiden på året tävlar klematisarna om min uppmärksamhet:) Svårt att säga vilken som är finast, alla har ju något visst som tilltalar mig, annars hade jag ju inte köpt dem från början:) Detta är Clematis taxensis 'Miene Bell' en av de småblommiga klematisarna runt altanen på baksidan av huset. Den blir ca 3 meter. Den tillhör klippgrupp 3 dvs. att man klipper ner den till ca 20 -30 cm över marken på våren.
 Den här lilla sötnosen heter 'Pendragon' och är en viticella, också den är ca 3 meter och med en svag doft. Viticellorna tillhör också klippgrupp 3 så de passar bra att samplantera:)
Sista bilden är på yterligare en ur taxensisgruppen och heter 'Etoile Rose' , 2,5 -3 meter blir den och i år blommar den med hur mycket blommor som helst.

tisdag 13 augusti 2013

Lite köksbilder!

 Idag började Göran att riva ytterdörren och "fönsterväggen" i vår hall. Hasse (snickaren) har varit ledig i går och i dag så i morgon när han kommer kan han börja direkt med att sätta in den nya ytterdörren:) Det är glasrutor i den så det blir en hel vägg bredvid istället nu:) Lite ljusinsläpp vill man ju ha:)
 Just nu ser det alltså ut så här, två masonitskivor sitter för öppningen så att inga obehöriga kan ta sig in:)  Tur att det bara är över natten för det känns lite konstigt att gå ut genom källardörren och jag gillar inte heller att det låter som om dörren är öppen (vilket den ju är:))
 Nu hoppas jag att köket blir klart denna veckan, det är inte mycket kvar- "brädan" från krönlisten till taket som ni ser och alla golv,tak och hörnlister. Så här ser det ut nu, dörren in till köket är till vänster om vitrinskåpen.
 Här kan ni se resten av denna sidan, valvet till höger leder in till vardagsrummet.
Här syns alltså ingången till köket från hallen) Här fattas lite krönlist ännu så jag kan inte plocka in något i överskåpen ännu. Skyddsplasten är inte heller bortplockad från diskbänken och skyddspappen på golvet är kvar.
Här är bilden tagen från vitrinskåpen ungefär, mot platsen där matbordet ska stå när allt är klart. Gardinerna är klara och jag väntar bara på att listerna kommer upp så att jag kan sätta upp gardinstängerna:) Det blir så bra så bra:)

söndag 11 augusti 2013

Som Trissreklamen!

Vi är visserligen en bit in i augusti men det ser redan höstligt ut i naturen efter sista tidens enorma torka där det endast kommit några droppar regn här istället för det utlovade regnmassor som SMHI varnat för. Trädens blad har gulnat och fallit av och ligger nu i drivor utefter diken och inne i trädgården. Men som reklamen så vackert säger "Plötsligt händer det" (Trissreklam) I går förmiddag började det att åska och regna:) Ja, regna var bara förnamnet - DET FULLSTÄNDIGT VRÄKTE NER! Det var korta uppehåll men sedan regnade det igen, hela natten öste det ner och i morse var hela trädgården som en nybadad och fräsch baby:) 
 Allting glänste av vattendroppar och man såg hur växterna verkligen njöt av vattnet som kommit:) De sträckte på sig igen när livsandarna återvände som den här narrbusken (Decaisnea fargesii)
 Även "lilla" rosenflockeln 'Baby Joe' (Eupatorium dubium) såg mycket piggare ut än i går:) Den som enligt uppgift bara skulle bli 80 cm hög och varje år blir minst 130 cm:) 
 Den här har nog trots torkan aldrig varit så hög som i år, säkert närmare 3 meter:) Troligen är det Eupatorium purpureum 'Alba'. Den har dock flera stammar som har dött i torkan och den har hängt oroväckande mycket den senaste veckan men nu............
Strålrudbeckian (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm') tillsammans med kransveronika och dagliljor:) Nu kan vi andas ut lite och slippa oroa oss för våra växters överlevnad. Så i kväll när Göran kommer från jobbet har vi två anledningar att fira - trädgårdens vattenbehov är tillfredsställt och att han börjar sin semester i morgon:) "Vår" snickare är ledig måndag och tisdag men återkommer på onsdag då han ska sätta in den nya ytterdörren, köket ska troligen få det sista gjort då också så att det är klart till fredag. Det är frustrerande för en otålig människa som jag att vänta, fast jag vet ju att det blir jättebra och att det snaaaaart är klart:)

torsdag 8 augusti 2013

En stor favorit.......

.......hos mig är den här dagliljan 'Lotsa Dots', den köpte jag hos Gerald Hohls i Tyskland för ca tre år sedan. Det jag föll för var det underfundiga namnet:) För den består just av prickar som börjar lite glest från mitten av kronbladen ungefär och blir tätare och tätare ju närmare spetsen man kommer:) Kanske lite svårt att se på den här bilden men.......
Det är en i mitt tycke urläcker, ca 110 cm hög daglilja och med en blomma på ca 14 cm. Den får enormt med stänglar och knoppar vilket gör att den blommar länge:) Det var Murphy- J-P som introducerade den här 2004 och på den tid jag haft den har den växt enormt:) Ingen vet vilka föräldrarna är till denna korsning men vad gör det när man får en daglilja med sådana egenskaper:))

tisdag 6 augusti 2013

Hostablommor

En del tycker att hostablommor är fula, det tycker inte jag :) Blommorna på H. 'Americana' är jättevackra! Omtyckta av humlor är de också:) Men.......
......så fort de börjar se bedagade ut klipper jag bort blommorna då jag dels tycker att det er "stökigt" ut och dels fördärvar de nedfallande vissna blommorna bladverket. I år har jag dock bara hunnit att klippa bort några få blommor hittills:( Ska försöka att råda bot på min försummelse till helgen:)

lördag 3 augusti 2013

Årets varmaste dag?

Den här sommaren kan vi ju inte klaga på värmen i alla fall:) Soliga och varma dagar och helt fantastiska kvällar där man kan sitta ute länge och bara njuta:) I dag ska det till och med bli årets varmaste dag enligt SMHI, vi får väl se hur det blir. Även om det inte blivit så mycket trädgårdsarbete så verkar det inte som om det bekymrar växterna precis, det växer så det knakar och de olika växterna har sina perioder och just nu är det ju dagliljornas tid:) På den här bilden som är tagen för en månad sedan har de inte börjat riktigt ännu.......
 ........men idag ser det ut så här :) Man blir på ett strålande humör bara man ser alla dessa underbara blommor vart man än vänder sig:)
En del behöver inte ens blomma för att göra mig på gott humör, är oändligt glad att detta hakonegräs ( Hakonechloa macra 'Albo-aurea') överlevde  vårens frystorka - det  såg riktigt mörkt ut länge men så upptäckte jag att det faktiskt kom lite grönt längst ner och nu ser det alltså ut så här:)
Av dagliljan 'Prague Spring' har det blivit en riktigt stor "rugge" efter några år på denna platsen.  De är ju som maffigast när de får bli stora:)