onsdag 31 juli 2013

Redan augusti!

För några år sedan köpte vi dessa liljor (trädliljor enligt säljaren) på trädgårdsmässan i Stockholm och jag fullkomligt älskar dem:) Dels för att de är vackra att titta på men det bästa är doften! Åhhhhhh, speciellt nu på kvällen är doften bedövande när man sitter på altanen:) Tänk att kunna sitta på altanen vid denna tiden på dygnet utan att frysa halvt ihjäl, det är något man kan minnas med glädje när vintern är som kallast:) Det är ju en lök och det sägs ju att löken innehåller allt vad växten behöver men jag fascineras ändå över att de kan växa sig så höga och blomma så fantastiskt i denna torka. Visst det har regnat lite här hos oss men det är fortfarande snustorrt på sina ställen.
 Det är faktiskt en otrolig blomning och grönska i trädgården för övrigt trots vattenbristen:) Dagliljorna har verkligen sin höjdpunkt nu, i alla fall hos mig. Detta är den så kallade Ornäsbjörkrabatten.
 Här har vi dagliljor på ena sidan grusgången och Oxelrabatten på den andra:) Precis mitt emot dagliljorna i framkant ser det ut ........
 ...... så här:) Här ser ni för övrigt vitoxeln som gett sitt namn åt rabatten:) En maffig planta av dagliljan 'Fooled Me' växer precis bredvid.
Till och med Africas blå lilja blommar för fullt fast vi nästan glömt av att vattna dem.  I dag är det den sista juli, känns lite konstigt att vi i morgon redan är inne i augusti:( Tycker att den här sommaren fullständigt flugit iväg. Nu är i alla fall köket snart klart och då ska vi njuta rejält av både det och trädgården som fått alldeles för lite uppmärksamhet från, i alla fall min sida i år. Jag hoppas också att vi kan få en lååååååång sensommar och höst:)

tisdag 30 juli 2013

Morgonbesök jag inte ville ha!

Den här synen mötte mig när jag tittade ut från sovrumsfönstret i morse:( Ett rådjur stod och åt i godan ro på en av mina dagliljeplantor, inte ens när jag frågade med hög röst "VAD GÖR DU"!! hon tittade bara upp och så föraktfullt på mig och fortsatte att äta :( "SJAAAAAS", fräste jag och då lommade hon iväg.
 För första gången blommar den här korsningen 'Curly Twirly Shirley' x 'Scandinavia', riktigt fin tycker jag:)
 En annan korsning är den här 'Concorde Nelson' x Squardancers Courtesy' ;) 
Nu är kaklet uppe i köket:) i morgon ska de fogas och sedan ska fläkten upp:) Det är inte mycket kvar nu:)

söndag 28 juli 2013

Ett trevligt avbrott i vardagen fast det är söndag:))

Idag har jag och Nina (http://ninasblivande.blogspot.se/) varit hos Linda (http://tradgardsdraken.blogspot.se/) för att färga våra keramiksaker som vi gjorde för några månader sedan:) det var bara jag och Nina eftersom de andra inte kunde idag:( Svårt att få ihop det :) Efter en god matrast och en regnskur som upphört tog vi en runda i Lindas trädgård:) Linda och Nina poserar så gulligt för fotografen (mig) ;)
 Här är några fantastiska liljor som var höga och stadiga, och alldeles underbara:)
 Den här kransveronican står visserligen planterad på en liten kulle i rabatten men oj vilken höjd det var på den!
En vy över en av rabatterna, det orangea i framkanten är en primula som är urläcker:) Det var en väldigt trevlig dag men många goa skratt och galenskaper. Tack Linda o Nina för idag:))

torsdag 25 juli 2013

TORRT!

 Nu är det torrt - riktigt torrt:( löven faller gula från träden och växterna mår inte så bra:( Vi har fått sätta spridaren i rabatterna i flera dagar nu annars dör allt. Regnet som skulle komma, kom i går men det var inte många droppar hos oss men några mil här ifrån vräkte det ner. Tänk så orättvist det kan vara.
 Tur i alla fall att vi kan vattna så att mina dagliljor framför allt, kan blomma som de ska:) Här är  ' Ice Carneval'  med Lythrum salicaria 'Robert' (Fackelblomster) i bakkant.
 'Dances With Geraffes' i framkant med 'Hot Weels' bakom sig. 
Närbild på "Giraffen" en hög underbar daglilja från Anette Nilsson (http://daylily-potager.blogspot.se/)

onsdag 24 juli 2013

Lite köksbilder!

 Här kommer lite bilder på köket som nu börjar att arta till sig ordentligt:) Förra tisdagen såg det ut så här, stommarna till underskåpen är på plats.
 Även underskåpen på denna sidan (mitt emot de andra ungefär) är på plats, diskbänken och granitskivorna ligger bara på utan att vara fastsatta.
 Några dagar senare var även den längsta granitskivan på plats, den vägde säkert flera hundra kilo. Skåpsluckor och lådfronter är på och jag är så otroligt nöjd hittills:)
 När vitrinskåpen kom på plats var jag salig:) kan knappt bärga mig tills jag kan få börja att plocka in i skåpen och att använda köket:)

 Den här lilla bänken är gjord av överskåp och bara 30 cm djup eftersom jag ville ha gott om utrymme för köksbordet som ska stå framför:) Skivorna som ligger på granitbänken ska sitta ovanför på de konsolerna ni ser fast hyllorna ska inte vara fullt så djupa utan kapas av en del.
 Så här ser det ut idag. Det är en del kvar som krönlister, taklister spishällen ska in och kaklet ska sättas och fläkten installeras men.......
..........det känns att det börjar närma sig nu:)) Kanske blir det klart i slutet av nästa vecka men jag misstänker att det tar lite längre tid eftersom det är mycket "pill" kvar. Men jag kan se slutet av tunneln:))

måndag 22 juli 2013

Trevligt besök!

I dag fick jag ett mycket trevligt besök av ett gäng forumister (Allt om Trädgårds forum) :) Många av dem kände jag igen både får forumsidan och från bloggvärlden:) Tyvärr är jag urdålig på att komma ihåg namn så jag bryr mig inte om att skriva ut namnen ens på de jag kommer ihåg - förlåt tjejer ( och man:)) Trevligt var det som sagt och även om trädgården inte visades upp i sitt allra bästa skick var ni ändå gulliga att säga att ni var nöjda:) 
 Fler och fler dagliljor blommar nu och i dag hade den här läckerbiten slagit ut;) Det är en korsning mellan H. 'Soapstone Bubbles' x H. 'Ocean Spirit' en planta som jag köpt av Anette Nilsson. Hög och relativt stabil och många knoppar, riktigt fin:)
En annan läckerbit är den här H. 'North Wind Dancer' som jag köpte av Gerald Hohls i Tyskland förra året:) Hoppas dock att den blir lite stadigare efter några år i rabatten för den är lite vek i stammarna :( Har fått stödja den här stängeln.
Köket fortskrider och snart ska ni få se på lite bilder men inte i dag:)

lördag 20 juli 2013

En stund på stranden!

 Nu börjar dagliljorna att blomma lite varstans i trädgården:) Här är otroligt torrt bara, så för en timma sedan satte vi vattenspridaren på det torraste stället en stund.

I den här rabatten fick spridaren stå i en halvtimma, senare i kväll ska den få stå en halvtimma till. Det har varit en helt underbar dag idag och efter att vi varit och handlat lite på förmiddagen åkte vi och hämtade Emma och Nicholas och åkte ner till stranden en stund:) Nicos stackars pappa var hemma och satte gips på väggarna i deras "nybygge". Egentligen skulle jag vilja rensa i rabatterna men det är alldeles för varmt för det så det får bli en annan dag:)

fredag 19 juli 2013

Missat att vattna;(

 Inser att jag inte skrivit på bloggen sedan i måndags, illa! Men så har det blivit nu när det är full rulle i det som skall bli vårt nya fina kök;) Ute blommar det för fullt men det har inte blivit mycket trädgårdsaktiviteter men lite bigarråer har jag plockat in och gottat mig med:)
 Solgass, blåst och ingen som vattnar är ingen bra kombination:( Har totalt missat att vattna en del av mina sommarblommor, men det är ju inte mycket att göra åt i det här läget.
Bättre att satsa på sådana här blommor i stället kanske:) En skapelse i keramik som jag har gjort:) Den har i alla fall klarat av min försummelse i år:)) 

måndag 15 juli 2013

Blåser halv storm!

 Är så glad att jag har fått den här plantan med knutflox (Phlox carolina 'Mrs Lingard') av en trädgårdsvän:) Den är så otroligt vacker med sina rent vita blommor. Knutfloxen blommar lite tidigare än höstfloxen och kallas visst också för buskflox.
Detta är en daglilja som jag köpt från Tyskland i år, kunde inte hålla mig från att köpa en 'Chicago' till:) Detta är 'Chicago Silver' och är riktigt läcker tycker jag. Tur att jag fotade dessa växter i går för i dag blåser det halv storm så det hade nog inte gått att få någon vidare skärpa på bilderna:)

lördag 13 juli 2013

En av mina första!

 I morse efter frukosten gick jag en runda i trädgården, fåglarna kvittrade och allt var stilla och det är sådana här morgnar som man verkligen njuter av sin trädgård:) Nu har Clematis 'Princess Alexandra' slagit ut sina stora blommor.
 På baksidan av huset blommar nu sommarbuddlejan för fullt och dagliljorna börjar att slå ut lite här och där:) Längst ner till vänster, strax utanför bilden växer..............
 ..........'Marse Connell' en bland de allra första spindlarna som jag köpte för ca fem år sedan. 
 Fina 'Justa' Clematis viticella klänger fint på altanräcket på baksidan:)
 Nu sitter taket på plats:)
Golvet är klart fast på den här bilden är det bara påbörjat:)
En del av underskåpen är på plats och på måndag fortsätter han (snickaren) men högskåpet där ugn o micro ska installeras:) Vi lever i ett väldigt rörigt hem just nu med köksdelar, paneler, verktyg och diverse annat lite överallt i vardagsrum och hall men vad gör det? Snart är köket klart och min dröm (en av dem;)) har gått i uppfyllelse;) 

tisdag 9 juli 2013

Fantastiska, underbara klättrare!

 Idag har vi varit och firat Görans mamma som fyller 80 år idag. Så sorgligt att hon inte riktigt "var med" bara:( Alzheimer är verkligen en vidrig sjukdom.
Här hemma blommar det för fullt i trädgården och doften från vildkaprifolen (Lonicera periclymenum) är bedövande ljuvlig:)
 En annan klättrare som är bedårande vacker i år är Clematis fargesii som också kallas för stjärnklematis och blommorna ser verkligen ut som stjärnor:) Den har växt till sig rejält i år och jag hoppas att den nästa år har täckt in en ännu större del av planket:)
 Clematis viticella 'Rouge Cardinal' har enormt stora blommor i år säkert 15 cm i diameter:) Kan inte komma ihåg att de varit så stora förut, eller också så har jag bara fått för mig det:)
I eftermiddags kom köket:)) närmast är granitbänkarna och jag undrar hur det ska gå att få in dem för de är tunga som bly. Den ena är 3 meter lång så den blir nog inte rolig att bära in. Men det löser sig nog jag har ju både Göran och sonen som är grymt starka när det gäller:))

måndag 8 juli 2013

Fler hortensior:)

 Nu blommar Aruncus aethusifolius (Koreansk Plymspirea) med sin cremefärgade vippor och inte mer än ca 25 cm hög är det en perfekt kantväxt i en större perennplantering:) En fantastisk höstfärg har den också, jag gillar den så mycket att jag kantat ytterligare en rabatt med den:)
 Blommat har Actaea erythrocarpa redan gjort och nu kommer bären, de lackröda, otroligt vackra men giftiga bären. 
 2011 köpte jag några mindre hydrangeor av Tommy Ahnby i Munkedal och förra året planterade jag ut dem i rabatten runt det nedsågade päronträdet. Nu blommar den ena av dem Hydrangea serrata 'M:t Aso' ;) Jag tog sticklingar på den och en del av mina andra förra hösten men tyvärr var det ingen av denna som överlevde:( I går var Rhododendronsällskapet hos Tommy igen och då hittade jag två till som jag köpte:)
Det var 'Little Geisha' och 'Kurenai' den första ljust rosa/vit och den sista röd/vit:) Jag gillar dessa små ca 1-1,5 meter höga buskarna som är lättplacerade och så himla dekorativa. Att de sedan är lätt att ta sticklingar på dem är ju bara ett plus:) Göran hittade en Rhododendron och en Magnolia som han ville ha:) Efter  besöket hos Tommy åkte vi och några till vidare till Bengt Carlsson i Klöva vid strömstadtrakten. Han har en stoor trädgård/park/naturtomt med en massa fina Rhododendron och det var riktigt trevligt att få återse denna skapelse:)

lördag 6 juli 2013

De första takskivorna på plats!

 Undrar om sommarvärmen är på väg nu,det är i alla fall mycket varmare ute än det var i går:) Gick en runda i morse och ser att nu börjar det norska älggräset slå ut:) (Filipendula multijuga 'Hjordis') Det är ett väldigt vackert älggräs där bladverket är ca 40 cm högt och eftersom det växer som en kompakt och fin tuva och inte sprider sig åt alla håll är en trevlig bekantskap:) 'Hjordis' vill ha väldränerad fuktighetshållande jord och växa i halvskugga, då kommer också de otroligt dekorativa och vackra bladen till sin rätt:)
 Visst är de fina!
 Riddarsporrarna är nu som vackrast och snart börjar även alla mina dagliljor att slå ut:) Här kan ni se H. 'Campfire Embers' till vänster i bild som har många stänglar med knopp redo för ännu en fantastisk blomstersäsong:)
 Clematis integrifolia 'Aljonuschka' har slagit ut några av sina många knoppar:)
 Klätterrosen 'Amethyste' verkar ha enormt många knoppar i år:)
 Den här hosta 'Barbara Ann' köpte jag för några år sedan från Hosta Paradise i Holland och nu i år ser den ut att ha växt till sig ordentligt:) Det är en sport av H. sieboliana Elegans och är storlek Large (60 - 70 cm hög) den har nästan vita blommor och har ett mycket vackert bladverk:)
Nu är alla väggarna gipsade, taket 'läktat' och de första takskivorna på plats:) Snickaren är här även idag eftersom han ska vara ledig måndag o tisdag i nästa vecka. Ska bli spännande att se hur långt han hinner i dag:)