torsdag 31 maj 2012

Gillar och gillar mindre:)

 Jag gillar Thalictrum, vi har en hel del olika arter och namnsorter och jag tycker att deras skira bladverk och deras höjd gör att de står som utropstecken i rabatterna:) Den här sådde jag för några år sedan och den heter 'Drifting Clouds' Och det är ett passande namn där den svävar som moln över de andra perennerna:)
Detta är den vanliga Thaliktrum aquilegiifolium (Aklejruta)
 En växt som jag däremot INTE är så förtjust i är brunnävan (Geranium phaeum) den spretar åt alla håll i sitt växtsätt och självsår sig en hel del:( Det gör visserligen Thalictrum med, men det förlåter jag:) Denna namnsorten 'Springtime' har jag däremot låtit vara kvar men jag får se hur länge. Går man riktigt nära de små blommorna är de ju sagolika men jag stör mig som sagt lite för mycket på växtsättet.
Den här däremot ÄLSKAR jag:) Linum perenne (Berglin) fick en liten "tuffs" av en kompis och den har nu blivit en rätt stor tuva:) Med sitt skira bladverk och undersköna ljusblå blommor blir jag glad bara av att se på den:)

onsdag 30 maj 2012

Igår var vi på trädgårdsbesök i Svenshögen, det var en vän till oss som hade öppen trädgård:) Han har en alldeles underbart vacker skogstomt som vätter ner mot en sjö, helt perfekt för Rhododendron men även för andra växter:)
 Ett stort träd av Magnolia 'Galaxy' blommade så fint.
 Alla Azaleor gjorde att det doftade ljuvligt:)
 På bara några år har hans trädgård genomgått en stor förändring, det har blivit jättefint:)
Här hemma har det varit lite pyssel i trädgården och en tur till Stenungsund för att uträtta ärenden och en sväng upp till mamma och pappa på fika;) Upptäckte att Iris germanica x hybrida ' Cherished' har slagit ut:)

tisdag 29 maj 2012

En aning svalare temperatur!

 Idag har det minsann inte varit till närmelsevis så varmt och soligt som den senaste tiden i övrigt:( ca 13 grader men det var ok det med, för nu kanske inte allt blommar över så fort:) Den här Aquilegia Clementine 'Salmon Rose' är en av mina favoritaklejor och man förstår varför den kallas för klematisakleja:)
 Äntligen har jag grävt upp en del av mina Camassialökar och flyttat:) Ja, jag grävde upp dem för ett antal veckor sedan men det är roligt att nu se att de för det första gillade flytten och att de nu blommar:)
 Den här skönheten vet jag att många betraktar som ett ogräs men jag tycker att den är underbar:) Kolla bara vilket underbart mönster i svart och grönt:) Centaurea montana (Bergsklint) är namnet, om du klickar upp bilden så ser du mönstret ännu tydligare:)

måndag 28 maj 2012

Var totalt slut!

 I går hade vi alltså "Öppen Trädgård" Det var liksom "avslutningen" på en väldigt hektisk period för oss. Det har varit mycket rensning (man vill ju ha det så fint som möjligt) men också mycket annat som gjort att man blivit trött. Att jag dessutom är inne i en usel period kroppsligt sett har ju inte gjort saken bättre. Men - skam den som ger sig:) Vi/jag har klarat av det och i går var det en strid ström av besökare som kom och det är ju så himla roligt att få prata växter, träffa gamla bekantskaper och möta nya:) Vid 19.00 när härligheten var slut var också jag totalt slut, både fysiskt och psykiskt så jag orkade varken att blogga eller att kommentera era bloggar:( Men efter en god natts sömn och en dag idag som mest bestått av att gå omkring och "inte göra ett dugg" mår jag nästan bra igen:)) Nu blommar gullregnet så vackert och ett annat lite mindre som vi fått av goda vänner blommar som aldrig förr på ett annat ställe:)

 Även blåregnet slår ut - mer och mer för varje dag:) Hoppas att det utlovade regnet inte slår sönder allt nu om det börjar regna.
I den ena stora perennrabatten har det nu nästan vuxit ihop, så nu syns det inte så mycket om det växer ogräs:)  Bistorta major (Stor Ormrot) blommar för fullt tillsammans med aklejor, nävor och annat som kommer att blomma lite senare. Ormroten älskar jag så den har jag planterat lite var stans i rabatten, en underbar blomma att ha i buketter:)

lördag 26 maj 2012

Årsmötesvärd på Botan!

 Idag har det varit en heldag på Botan. Det var Svenska Rhododendronsällskapet som hade årsmöte och i år var det Västsvenska kretsen som stod som värd:) Efter själva årsmötet fikade vi lite och därefter höll Hans Eiberg från Danmark ett intressant föredrag. Efter föredraget gick en del av oss upp till restaurangen för att äta lunch. På väg upp till restaurangen finns detta underbara blåregn, det växer på huset till vänster om ingången till lökträdgården:) Det doftar även helt underbart.
 Går man en liten bit längre upp och tittar till höger ser man Rhododendron och azaleor i en ljuvlig rabatt:)
 På vänster sida finns det en lökrabatt som mer eller mindre hade blommat över men dessa fantastiska höga (säkert en meter) var fortfarande helt fräscha de hette Tulip 'Groenland'
 Det var soligt och hett så det var oerhört många människor som hade sökt sig till skuggan under träden. Det satts eller lågs på filtar och en del låg på gräset utan filtar och en del använde sofforna:)
Tänk att ha en hel "skog" av gullregn att vandra under;) Nu ska vi ta det lite lugnt en stund. I morgon klockan 15-19 har vi öppen trädgård, då är ni hjärtligt välkomna ni som vill och kan:)

fredag 25 maj 2012

Det gäller att dricka mycket!

 Tror nästan att det är rekord när det gäller värmen i maj. Det gäller att hålla sig i skuggan så mycket man kan och dricka mängder av vatten:) Den ena Rhododendron efter den andra slår nu ut och det doftar från azaleorna:)) Nu i eftermiddag gick solen i moln en liten stund och det var nästan ovant:) Passade på att hämta kameran för det blev perfekt fotoljus:) Här är en vy upp mot "jordkällaren" och stora dammen:)
 Iris 'Stockholm' (Pumila-gruppen) har slagit ut i dag.
 Det har även Paeonia lactiflora 'Starlight' en himla snygg pion tycker jag.
 Nu har dillpionen (P. tenuifolia) slagit ut nästan helt, den är svår att fotografera tycker jag för blommorna är nästan självlysande röda men det blev ok nu i detta ljuset:)
Den första dagliljan har slagit ut, det är Hemerocallis minor som är först ut:)

torsdag 24 maj 2012

Det blev som jag tänkte:)

 Det blev precis som jag tänkte;) Så här såg det ut tidigare i våras när vi lagt ut matta och grus under linden.
 Här har vi fått dit bänken, fågelbadet och en kruka. Linden och syrenen börjar så smått att få blad.
Idag ser det ut så här och ännu har inte syrenen riktigt blivit fullövad:) Här ska jag försöka att få till ännu mer "rumskänsla" men jag är nöjd över att det blir en skön skugga under linden.

onsdag 23 maj 2012

Finns det något kvar som blommar på söndag?

 Tänk om man kunde få ha en sådan här sommar som vi har just nu med strålande sol och lagom svalkande vindar;) Helt perfekt:)) Smolken i bägaren är dock att allt slår ut och blommar på en gång. Det är ju roligt om man kan ha en lite längre blomning, men man kan ju inte får allt:)) Är så tacksam att värmen äntligen har kommit så det är inte värt att klaga:) Idag slog både dillpionen (Paeonia tenuifolia) och sidenpionen (Paeonia wittmanniana) ut;) Frågan är om den orkar blomma ända till söndag kväll, vi har ju vår första "öppna trädgård" för i år på söndag så det hade ju varit trevligt om de kunde blomma då:)
Dillpionen blir bara vackrare för varje år:) Hoppas att den inte drabbas av samma öde som svavelpionen som stod en bit till höger om den här plantan. I förrgår grävde vi upp den efter råd av Gerben Tjeerdsma på Råda säteri. Han misstänkte att det var svampangrepp och vad det var vet jag inte men den var geggig och brun så enligt hans råd skar vi bort allt som såg sjukt ut och sköljde av allt noga sedan sprutade jag lite medel mot svamp på roten och planterade den på ett annat ställe med mycket grus runt om rötterna. Vi får se om den överlever.
Cornus kousa 'Venus' (Blomsterkornell) har också slagit ut idag:)

tisdag 22 maj 2012

Väldoft!

Ännu en dag med strålande sol och värme:) Har varit ute hela dagen i trädgården och försöker att rensa bort lite våtarv i "Oxelrabatten" har hållit mig i skuggan och tagit det lugnt:) Trädgårdsbesök fick jag också, trevligt och ett skönt avbräck i rensandet:) Nu idag ser jag att de flesta av våra Rhododendron luteum (Guldazalea) har slagit ut mer eller mindre, det doftar gudomligt:) Göran frösådde dem för många år sedan och vi placerade ut buskar lite överallt i trädgården just för den underbara doften:) Underligt nog brukar rådjuren rata just luteum,jag undrar varför eftersom de äter upp knopparna på nästan alla andra azaleor. Det är tur att vi har många för en del får vi inte se en enda blomma på medan andra är fulla av knoppar som kanske slår ut redan i morgon:)

måndag 21 maj 2012

Följ med på promenad på Kärleksstigen!

 Idag har det varit rena högsommarvärmen;) Var ute hela förmiddagen och en bit in på eftermiddagen i trädgården - UNDERBART!! Nu fullständigt exploderar det i rabatterna, man kan nästan se hur hostabladen vecklar ut sig:) I kväll höll vi på att greja i rabatterna ända till 7. Tog en sväng på Kärleksstigen med kameran - häng med om ni vill:) Här ser ni kabbelekan till höger och Hosta 'Sagae' lite längre upp till höger.
 Den lilla söta gula Rhododendron är 'Wren' och till höger växer vild kaprifol över stenen. Alla ormbunkar är vildväxande.
 Här utefter Kärleksstigen har Göran "pluttat" ner många olika Rhododendron. Till vänster Rh. 'yaku Angel' Till höger utanför bilden ligger den nya dammen som vi håller på med.
 Här tar grusgången slut och övergår i skogsstig:) På bänken kan vi sitta och se ut över havet (Stigfjorden) om vi vill:)
 Sista biten av skogsstigen, och där står Göran och gräver ner fler Rhododendron:)) Klicka gärna upp bilderna så ser ni bättre.
Måste bara visa att snart slår dillpionen ut:)

söndag 20 maj 2012

Detta köpte jag/vi!

 Idag har det verkligen varit en underbar dag! Solen har skinit och det har varit över 20 grader varmt:) Snacka om en helomvändning i vädret;) Tänkte visa de växter jag/vi köpte på växtresan igår. Tulipa baker 'Lilac Wonder'
Tulipa clusiana 'Cynthia'
Potentilla nitida compact form
Aconitum 'Red Wine'
Physochlaina orientalis
Veronica kemulariae
Rhododendron 'Snow Lady'
Penstemon davidsonii och Iris ruthenica nana. De två sista köpte jag för att min Penstemon davidsonii ser för anskrämlig ut efter hösten och vårens allt regn och Irisen för att jag hoppas att denna gången får rätt planta:)
 När jag gick kvällsrundan ser jag att Valeriana suphina (Revig Vänderot) börjat att blomma så fint i stenpartiet:) Ska försöka att kruka upp några små bebisar i morgon:)
Även Löjtnantshjärtat blommar nu:)

lördag 19 maj 2012

En trevlig dag med buss/ar till trevliga utflyktsmål!

Idag har vi varit på bussresa med STA BoD:) Det var två bussar som utgick från Uddevalla klockan 8.00 i morse och första stoppet var Eskilsby och Peter korn. Att det var två bussar berodde på den enorma efterfrågan så det kom en karavan till Peter som tog emot oss och pratade lite innan vi vandrade runt själva i hans park:) Här står han i egen hög person och hälsar oss välkomna:)
 Hans trädgård/park är ett helt fantastiskt ställe att vandra runt i. Jag tror att om man gick där i en hel vecka (minst) så skulle man nog kunna upptäcka olika växter var annan minut dygnet runt:) Det finns växter som är så små att man nästan får ha förstoringsglas för att se dem. Den här Lunddockan (Glaucidum palmatum) behövde man inte ha supersyn för att se dock, en fantastisk stor "rugge" av denna underbara blomma fanns att beskåda och tittade man sig runt omkring upptäckte man att det fanns fler "ruggar" lite runt omkring:)
 Här ser man lite av Peters "stenparti" (Klicka upp bilden så ser ni bättre) Man kan ju få komplex för mindre:)) Vårt stenparti hade nog kunnat få plats någonstans i ett litet litet hörn här:)
 Vädret hade vi med oss och solen sken på oss när vi gick omkring och tittade och fotade;)
 Efter Peter Korn var det dags för två andra besöksträdgårdar. Den ena bussen åkte till Råda Säteri och sedan vidare till Anjas Hill (http://anjashill.blogspot.se/)  Vår buss åkte en liten bit bort mot Landvetter och till Bengt Täpp Eriksson. Han visade upp en villaträdgård med många fina Rhododendron och lite japaninspirerad trädgård:)
 Här hade han skojat till det med en formklippt buske, "gubben" var i naturlig storlek eller lite mer faktiskt för jag tror att de flesta av oss skulle kunna stå rak under den utsträckta armen:))
 Här är dammen med en fantastisk klippformation i bakkant.
 Snyggt!
 Sedan bar det av till Råda Säteri och Gerben Tjeerdsma. Ett fantastiskt vackert gammalt säteri i vackra omgivningar.
 Här kunde vi "gå loss" i plantskolan och hitta godbitar:)
 Den här underbara utsikten över den vackra Rådasjön kunde man njuta av bara man höjde blicken från plantborden:)
Fantastiska och majestätiska träd fanns det en hel del av i omgivningarna.
Att få åka på en sådan här resa till trevliga trädgårdar och plantskolor är underbart för en sådan som mig:) Att få dela upplevelserna med andra trädgårdsintresserade, trevliga medresenärer förhöjer ytterligare känslan. Tack alla goa och trevliga människor för i dag:)