onsdag 30 november 2011

Hagelskur!

Hade precis kommit in efter en liten runda i trädgården när det plötsligt började att hagla - det var hagelkorn stora som ärtor som fullständigt dånade ner över hus och trädgård. Lika plötsligt som det kom slutade det och nu kämpar solen för att ta sig igenom molnen:) De botaniska krokusarna är redan en bra bit på väg och väntar bara på de första riktiga vårsolsstrålarna. Vi får nog ge oss till tåls ännu en tid men tänk att om bara en månad så är det nytt år och vi kan börja att vänta in våren på riktigt:) Tycker att den här hösten fullständigt har flugit förbi utan att man märkt det.
Hängena på Corylus avellana 'Aurea' (Guldhassel) bidar också sin tid och väntar på våren.
Den brokbladiga Gullbågen (Chiastophyllum oppositifolium Variegata) väntar nog den också men med så vackra vintergröna blad behöver den nästan inte blomma, i alla fall inte för min skull:))

tisdag 29 november 2011

Väggen är klar!

Ja, nu är kakelväggen färdig:) Det ska dit en list i passande grå nyans till vänster om spisen (precis i kanten till trappan ) Vi beslutade oss för att inte gå ända ut till kanten eftersom det hade blivit svårt med en kantlist eftersom det är ett valv där. Så en list på ca 3-4 cm ska dit sen är det helt klart:)) Det värsta med äldre hus är att det är mycket som är snett;( det skiljer alltså 0,5 cm uppe och nere vid kakelkanten men själva kaklet sitter ju i våg och det är ju det som är huvudsaken:)) Är i alla fall väldigt nöjd med resultatet och nu ska jag fortsätta att få färdigt inför julen. Det blev ju lite avbrott i både det ena och det andra när stormen ven och tallarna föll. Nu ska den sista tallen bort idag - den som ligger över taknocken och jag hoppas att det ska gå bra det med:)

måndag 28 november 2011

Tur i oturen!

Berit eller om det nu var hennes lillasyster var inte nådiga hos oss igår. Som jag ju berättat har vi ju hyrt ut sommarstugan strax bakom oss till ett rätt ungt par från England. I går kväll när det stormade som värst ringde Z och lät alldeles förtvivlad - tre träd hade fallit mot huset sa hon!!!! Vi gick upp direkt men som tur var, var det "bara" två träd. Denna stora tall hade fallit längs med huset, troligtvis hade en STOR rhododendron tagit den värsta smällen så huset hade klarat sig men det gick knappt att komma in eller ut i huset.
Här syns det lite bättre hur tallen har fallit och stoppats upp av rhododendronbusken.
På kortsidan hade tallen däremot lagt sig över nocken på huset. Vad vi kan se är det ingen större skada på huset men vi är osäkra på hur vi ska få bort det utan att skada huset så Göran ska prata med försäkringsbolaget om vi bör ta dit någon expert. Tallen på ingångssidan är nu borta och vi hoppas att vi kanske kan få bort det här i morgon. Som tur var skadades ingen:) Materiella skador går ju att ersätta även om det kan bli både dyrt och besvärligt.

söndag 27 november 2011

Oväder!

Idag är det 1:a advent och det lackar mot jul:) helt otroligt att det har varit så milt hela hösten. Ännu mer otroligt är det att, idag om fem veckor är det ett nytt år med allt vad det innebär med ännu en odlingssäsong;) Fast idag är det inte odling man tänker på då man tittar ut genom fönstret, det blåser eller stormar kanske man ska säga och regnet piskar emellanåt. Då är det mysigt att sitta inne och kura och glädja sig över att man faktiskt har ett hem att kura i, tyvärr är det ju många som inte har det. Senare i eftermiddag ska vi åka till min mamma och pappa i Stenungsund på adventskaffe:) Hoppas nu att de inte stänger av Tjörnbron på grund av stormen så att vi inte kan åka, eller ännu värre om vi inte kommer hem:)

lördag 26 november 2011

Det går framåt!

Nu har arbetet påbörjats med kakeluppsättningen, det visade sig vara mer jobb än vi trott:( väggen är som sagt inte rak så en linje som var rak (vattenpass) ritades innan första plattorna fästes upp med sättlim, eftersom de är så tunga så gled de ju neråt så att kilar fick puttas in vid golvet för att de skulle vara vågrätt. Nu får vi vänta till i morgon på att limmet ska härda ordentlig (ett dygn) annars vågar vi inte fortsätta så att det blir för tung påfrestning på de nedersta plattorna. Men det blir nog bra när det är klart:)) Tapetlinjalen till vänster har vi skruvat upp för att få en helt rak linje på plattorna, där ska sedan fästas en snygg list som ska målas/laseras i en passande nyans. Det är ju hörnet ner till källaren så vi ville inte gå ända ut i kanten. Vi vågar inte elda nu heller utan det får vi vänta med tills all kakel är uppe. Tur att det är så milt:)

fredag 25 november 2011

Äntligen är tapeten borta:)

Köpte en bukett liljor när jag var och handlade idag så nu doftar det i hela huset:) Nu är det fredagskväll och vi har äntligen fått bort tapeten bakom braskaminen så i morgon ska vi börja med den första raden kakel, det gäller att mäta och passa så att det blir rakt;)







Brasan brinner så mysigt, adventsljusstakarna är tända och nu väntar lite god mat och lite vin, vad mer kan man önska sig:)
Lite mer julpynt blir det dag för dag nu:) Jag önskar er alla en skön och härlig helg och 1:a advent!

torsdag 24 november 2011

Framåt sakta men säkert:)

Julgardinerna är uppe i köket och adventsstakarna är framsatta men jag tänder dem inte förrän i morgon kväll:) Brukar tjuvstarta på fredagskvällen, fast jag är lite fjompig för jag kollar först in om grannarna har tänt sina för jag vill inte vara först:)) Brukar ju som sagt ta fram allt julpynt till första advent men i år blir det lite fördröjning eftersom jag vill ha klart väggen bakom braskaminen först:) Men lite har jag allt tagit fram ändå.
Den här tomten köpte jag för flera år sedan och jag älskar den, den är ca 25 cm hög så den "försvinner" inte så lätt bland allt annat man tar fram:)
Så här ser det ut just nu i vardagsrummet, adventsljusstakarna är framme (tände dem bara när fotot togs) I fönstret närmast spisen ska den ljusstaken med kottar på stå. Vi får väl se om skrapningen blir klar i morgon, vill ju inte använda maskin eftersom det dammar så mycket då. Julpyntningen blir nog klar vad det lider ändå:)) Nu ska vi strax gå bort till svärmor som ville bjuda på lite mat;))

onsdag 23 november 2011

Dimmigt!

Dimmigt och disigt, rått och grått har det varit hela dagen idag. Vi såg i alla fall vägen när vi körde över Tjörnbron, kommer alltid att tycka det är obehagligt att köra över bron när det är dimma sedan den gamla bron blev påkörd och rasade. Det finns alltid där i tankarna, den gången kunde jag blivit änka för Göran körde över bron knappt en halvtimma innan den rasade:( Men idag var det alltså okej;) Vi var hos en kompis på förmiddagen och där blev vi bjudna på god lunch. Eftermiddagen har vi fortsatt med att skrapa tapeter.

Så här ser de ut nu, till vänster är det rent ner till spånplattan:) ja, lite uppe vid taklisten är kvar men annars är vänster sida "klar":) Nu är det höger sida och bakom spisen kvar och det blir nog klart i morgon. Nu när Göran är ledig och kan skrapa går det ju snabbt för han har ju lite mer "tryck" bakom skrapan än vad jag har:)) Väntar ivrigt på att kunna börja med kakelplattorna:) Det kommer rapport och bilder eftersom.

tisdag 22 november 2011

Plockat blommor;)

Var ute och tittade till mina pelargoner för en stund sedan, lite vatten och lite småprat med dem blev det:)) Tog med mig en liten bukett men blommor in, det är ju synd att de står där ute och blommar utan att någon ser dem:) Nu blir jag glad varje gång jag går förbi byrån i vardagsrummet där de står:)) När de har vissnat kan jag unna mig lyxen att hämta in en ny bukett, det dröjer nog ett tag dock för de brukar stå länge i vas.




I går var jag på IKEA och köpte bland annat de här lådorna som jag har i syrummet. Fantastiskt billigt, två små lådor för 39:- och två större för 59:- . Nu kan jag ha lite ordning så att jag lätt kan plocka fram stansar, spets eller annat som jag behöver:))
Håller på att försöka ta bort tapeten eller rättare sagt tapeterna för det är flera lager på väggen bakom braskaminen. Vilken eländes eländes jobb;( Blöter ner väggen med vatten för att få tapeten att lossna och sedan är det till att pilla och dra och skrapa. Måste enda ner till spånskivan för att sättlimmet ska fästa ordentligt och verkligen hålla fast de stora kakelplattorna som är 50x33 cm. Kan bara ta lite åt gången/dagen för mina händer och armar klarar inte mer men i morgon och resten av veckan är Göran ledig så han får ta över, ska bli så roligt att få det klart och fint till jul:))

måndag 21 november 2011

Så här blev de!

Ljuspåsarna alltså, här är några av dem som jag har sytt, motiven är mina egna foton som jag skrivit ut på skrivaren på "stryka-på-ark". Nu kan jag få nästan vilket motiv jag vill:)
Idag har jag varit med mamma och pappa på IKEA och nu har jag köpt förvaringslådor till hyllan i syrummet så att jag kan hålla ordning på alla pryttlar:) Hur det blev visar jag kanske i morgon.


Den här kransen av lav (vitmossa) omkring en ståltråd gjorde jag i går kväll, den får pryda mitt gamla fönster som jag har på väggen i vardagsrummet:)

söndag 20 november 2011

Jag är så nöjd med mitt syrum:) I går var jag en sväng till Göksäter och köpte lite spets i olika bredder och mönster, så idag har jag roat mig med att sy lite ljuspåsar. Ska stryka på lite olika mönster sedan men det är bra att ha några olika på lager;) Väldigt trevliga små "gå-bort" presenter. Göran jobbar hela helgen men jag behöver inte känna mig ensam för i syrummet står också den gamla spjälsängen som barnbarnet kan ligga i när han ska övernatta - men till Aylas stora lycka så..............
....är det en perfekt och gosig plats att sova på:) Tittar jag på henne så "pratar" hon med mig:)

lördag 19 november 2011

Härlig tid men.......................

Den här tiden från första advent och fram till jul tycker jag är mysig, det blir mörkt tidigt och man pysslar, tänder brasan och läser en och annan bok kanske:)) Jag har alltid tagit fram allt julpynt till första advent och det blir samma även i år, då är jag riktigt trött på det efter jul och nyår;)) Julstämningen brukar komma lite smygande, i år blir det dock lite annorlunda då man ju gärna vill fira med barn och barnbarn och både Göran och Hampus (mågen) jobbar 06.00-18.00 på julafton:( Vi kommer nog att fira på fredagen istället:) Fast jag som sagt gillar den här tiden så kan jag inte låta bli att drömma om våren med krokus och scilla och andra rara lökväxter och för att inte tala om dessa ljuvliga sötnosar;) Hepatica nobilis (den vanliga)
Hepatica x media 'Blue Eyes'
Hepatica transylvatica 'Buis Strain'
Sist men inte minst Hepatica var. japonica

fredag 18 november 2011

Årets första hyacinter!

Dagen har flutit på som vanligt, exprimenterat lite i köket genom att utveckla ett recept och anpassa det till LCHF:)) Det blev riktigt bra. Köpte årets första (men ej sista) hyacinter:) Vita förstås ;) och tillsammans med en liten vit "höstglöd" och lite rödlök blev det rätt fint tyckte jag:) Nu har jag äntligen fått lysrörsarmaturen att fungera i syrummet så i helgen ska jag försöka att pyssla lite:)

torsdag 17 november 2011

Efterapning!

Har blivit så inspirerad av olika bloggvänners pysslande att jag gjorde ett litet arrangemang i den nya skålen som jag sprejmålade härom dagen:) Jag köpte för flera år sedan stansar i olika modeller, de är väldigt söta och roliga till bl.a scrapbooking , nu fäste jag lite olika på små bitar av ormhassel som jag tryckte ner i mossan:) Idén att använda stansar fick jag när jag var inne på en blogg - moaslovelythings.blogspot.com :) blev alldeles till mig när jag såg hennes ormhasselkrans med stansade fjärilar. Hade ingen aning om att det fanns så stora stansar så efter att ha gått in på den internetsidan som hon hänvisade till så klickade jag naturligtvis på beställknappen:) Igår kom paketet.............

......idag stansade jag fjärilar:)) Kransen hade jag redan gjort i veckan. Förlåt Monika att jag apade efter dig, bara så där rakt av:) men jag kunde inte hålla mig. Detta är alltså mitt tappra försök av att apa efter din vackra fjärilskrans:)) Man gör så gott man kan:)

onsdag 16 november 2011

Det blev inget inlägg igår, varvade sprutmålning med köttbullsrullning och diverse andra hushållsaktiviteter:)) Göran hade jobbat natt och sov men när han vaknade och piggnat till lite åkte vi till Göteborg och handlade lite på Bauhaus så vi har grejor hemma när vi ska sätta upp kaklet/stenen bakom spisen i nästa vecka:) En sväng till Toys R us blev det också för att köpa julklapp till barnbarnet:) Klockan går galet fort när man har kul och roligare skulle det bli så vi åkte iväg till Gamlestaden och TAG:s innemöte med Anette (Daylily-Potager) som föredragshållare:)) Goa, söta Anette som det alltid är så trevligt att lyssna på:) Den kunskapen hon har om ( i detta fallet) dagliljor går inte av för hackor. Att sedan träffa andra goa och trevliga vänner är ju bara en bonus:) Var hemma rätt sent och Göran släppte bara av mig och åkte sedan vidare för att jobba ytterligare en natt.
Av alla "julblommor" som fanns på lotteribordet vann jag en vit amaryllis:)
Lovade ju att jag skulle visa vad jag köpt/fått (svärmor betalade) på Returvaruhuset i Stenungsund:) Dessa porslinskrukor med lock gillade jag verkligen men färgen???????? Mässingsskålen på fot fann jag också intressant men putsning tarvades;) Eftersom priset bara var några kronor så slog jag till.
Så här blev de färdiga resultatet när jag sprutmålat dem med matt vit färg:) Kanske blir "ananasserna" bra att ha lite nötter i och en grön växt eller så till "mässingsskålen"
Nu ska jag strax åka och hälsa på min moster och morbror i Marstrand:)

måndag 14 november 2011

Bilbesiktning och tulpaner:)

Idag på morgonen ringde min svärmor och frågade om jag ville hjälpa henne att köra hennes bil till besiktning, hon hade vaknat och kände sig lite yr och ville inte köra. Klart jag ställde upp! Bilen gick igenom utan problem och vi åkte hemåt igen. Var en sväng in till Returvaruhuset och jag hittade några smågrejor men detta skriver jag om i morgon:)

När jag kom hem igen låg det ett paket i brevlådan med dessa fina tulpanlökar:) Det var en vinst från Eva Robild (Med fingrarna i (j)orden) Åh vad glad jag blev! Tack snälla Eva, förstod inte att det var så många:)) De här ska jag plantera i krukor så att jag får ha dem ifred från rådjuren. Dimman har legat tjock här hela dagen och det är riktigt uschligt väder men inne är det varmt o gott o mysigt från braskaminen:)

söndag 13 november 2011

Fars dag och årets sista innemöte!

Idag är det Fars Dag - fast det är inget som vi firar i vår familj, det är bara för affärerna ska tjäna pengar. Ringde dock och grattade min pappa på dagen för Göran och mina föräldrar brukar vi fira om vi har tid:) låter kanske lite hemskt att säga så men vi umgås så mycket i vanliga fall med våra föräldrar så vi "behöver" inte en speciell dag för att umgås eller ge presenter eller blommor:)) I år var det dock en lite konstig känsla eftersom Görans pappa gick bort i våras. På efter middagen var det dags för årets sista innemöte i Uddevalla med STA B oD (orsaken att vi inte hann till pappa) Det var en hel del människor som kom i dag och ville umgås och lyssna på föredrag om Rhododendron (här på bilden har alla inte kommit)
Det var Bengt Karlsson som visade bilder från sin trädgård och även från sin resa till Kina:)
Prisbordet var inte så illa fast det var så pass sent på säsongen och några vinster fick vi allt med oss hem:) Bland annat kvistar av ormhassel, Rhododendron och en liten sippa - tvillingsippa tror jag den hette:) (Detta foto är också taget innan bordet var fullt)
Nu har vi tänt en brasa och ska strax sätta oss framför tv:n och njuta av söndagskvällen. Så mysigt att sitta tillsammans och ha det bra:) Ibland blir det dock lite väl trångt eftersom tre katter också gillar att vara med och mysa:)

lördag 12 november 2011

Galen kråka?

Under de senaste 2 vintrarna har vi nästan dagligen fått besök av en kråka som beter sig på ett mycket underligt sätt. Jag antar att det är samma individ eftersom beteendet är detsamma. Den här kråkan - om det är en hon eller han vet jag inte men den kan inte vara riktigt vid sina sinnen tycker jag:) I alla fall lär den ju ha fått bestående hjärnskador efter att i 2 vintrars tid flugit mot vårt köksfönster nästan varje dag. Den ser nog sin spegelbild tänker ni och tycker lite synd om kråkan men.... Det sägs att kråkan är en av de intelligentaste fåglarna, då tycker man ju att den borde begripa att den gör fel - i alla fall borde den få ont. Den kan nämligen flyga in i rutan 8-10 ggr efter varandra! Den gör en lov ut i trädgården efter första "attacken" och vänder sedan och flyger med full fart in i rutan igen:)) Mitt köksfönster är INTE speciellt fint efter att från ca november månad till mars, april blivit attackerat av en galen kråka som vispar med våta o skitiga vingar på rutan;( Vad gör man?? Till och med katterna är så vana vid den nu att de inte längre bryr sig om att hoppa upp i fönstret och kolla vad det är som låter:) Är faktiskt orolig för att rutan ska gå sönder.

fredag 11 november 2011

En furstlig blomma!

Idag skulle man väl egentligen hitta på något minnesvärt eftersom det är 11-11-11 :) Men här händer inte så mycket:) Jo - våra nya hyresgäster anlände i natt från England. Modigt att lämna allt i hemlandet för att bosätta sig i ett annat land tycker jag. De ska hyra vår sommarstuga tills de hittar sitt "drömhus" här i Sverige:)

Gick en runda i en grådisig trädgård och fann att Clematis viticella 'Pendragon' fortfarande blommade:) Namnet kommer troligen från en forntida brittisk furste nämligen Uther Pendragon som enligt den keltiska mytologin var far till Kung Artur. Visst ser den furstligt vacker ut?


Min Boltonia asteroides 'Snowbank' blommade på den också om än något bedagad;)
- Föresten, blev så glad att läsa allt fint ni skrivet i mitt förra inlägg. Det värmde att höra:) Jag är ju sjukpensionär så jag har ju inte så himla mycket annat för mig på dagarna - att blogga är mitt "jobb" ;)) Kram alla!

torsdag 10 november 2011

Från det ena till det andra;)

Innan alla höstens färger helt har övergått till olika nyanser av brunt, finns det fortfarande många färgklickar kvar:) Azaleorna är de som på denna bilden står för färgprakten, men snart tappar de bladen och då finns i alla fall den gröna färgen representerad av olika träd och buskar:)
De olika mossorna är ju helt underbara nu, denna är helt smaragdfärgad och gör sig så bra mot det grå berget;)
Från det ena till det andra som inte har ett dugg med varandra att göra - bara onödigt (kul) vetande:) Idag för 140 år sedan nämligen den 10 november 1871 hittade journalisted och upptäcksresanden Henry Morton Stanley missionären och upptäcksresanden David Livingstone vid Tanganyikasjön i Afrika. Det var alltså då som Stanley ska ha sagt - Doctor Livingstone, I presume? Det enda som skulle kunna "länka" ihop detta är möjligen då att jag nämnde "smaragdfärgad" och smaragder finns väl i Afrika:))

onsdag 9 november 2011

Hulliganer i farten!

Började att mata småfåglarna för ett par veckor sedan, de har säkert mat i naturen fortfarande men vår lille talgoxe (antar att det är samma) som varje år pickar på köksfönstret när han/hon tycker att det är dags för oss att köpa fågelmat talade om att - nu är det dags:) Kunde dock inte fatta att maten tog slut efter ca 1 timma??????
Sedan såg jag vad det berodde på:) Ett huligangäng på ca 10-15 st fullkomligt attackerade fröhuset, flög iväg med talgbollarna - ja sådana var också upphängda och så var det tomt igen. Ni förstår säkert att jag pratar om skatorna;) De ska ju också ha mat och jag har aldrig förut tyckt att det varit några problem men nu - ja, jag visste inte riktigt hur jag skulle göra för de små satt helt förskrämda i buskarna runt omkring och vågade sig inte fram;( Igår hängde vi dock upp den andra lilla fröautomaten och döm om min förvåning - nu är det som vanligt med en mängd små fåglar i farten och skatorna håller sig på marken nedanför och äter upp det som blivit tappat:)) Här är det två små entitor som smörjer kråset:)
Nötväckor är det gott om.
Blåmes och talgoxe på var sin sida om maten, kommer talgoxen för nära "smäller" det direkt:) Blåmesar är otroligt ettriga och kaxiga så små de är:))

tisdag 8 november 2011

Allt på samma ställe;)

Så här såg det ut i rummet innan jag målade om. Det var fläckade och solkiga tapeter så jag kände verkligen för att fräscha till det med lite ny färg:) Här har jag tagit bort golvlisterna för att slippa kladda på dem.





Så här ser det ut nu:) Jag är väldigt nöjd. Senare ska vi skaffa en skiva i ungefär samma färg som skrivbordet och som ska fästas precis under fönstret och som ska vara ända ut till hörnet där kamerastativet står, men just nu får det duga med ett gammalt skrivbord som vi redan hade:) Denna skiva vill jag kunna använda till att kunna klippa till tyg.
Så här ser det ut från andra hållet:) Fönsterbrädan ska jag måla i samma färg som väggen och sätta fast ovanför fönstret i stället:)) Som ni ser har jag börjat att måla konsollerna. Tänkte att det kunde vara bra att förvara lite saker på. Jag ska inte ha någon gardin eftersom jag vill ha in så mycket ljus som möjligt:) Än så länge får barnbarnets säng stå i detta rummet. Nu kan jag sätta igång med att samla på mig mer "bra ha grejor" Allt sådant som är så bra att ha hemma när man vill pyssla med något:) Nu kan jag ju ha allt på samma ställe utan att behöva leta igenom halva huset i jakt på saker som jag glömt var jag lagt:))