måndag 31 oktober 2011

Myyyyysigt och varmt!

Idag kom sotaren och besiktigade braskaminen:)) Vi tände en brasa så fort han gått ut genom dörren, och har matat på sedan dess:) Vi vill "elda" bort den där fräna och stickande lukten som blir innan täljstenen har anpassat sig. Nu är det gott och varmt inne +26 grader haha. Det blir en helt annan värme inne och mysfaktorn ska vi bara inte tala om. Nyss var jag och köpte gardintyg till vardagsrummet på Göksäter så i morgon ska jag sy gardiner.

söndag 30 oktober 2011

Värmeljus går det åt!

Riktigt höstruskväder har det varit idag. Inget vidare väder att vara ute i men vi/Göran fick i alla fall tänt brasan på ängen så att vi kunde elda upp all gammal bröte som man samlat på sig:) Får ju passa på när det småregnar och inte blåser för mycket.
Har tillbringat mesta tiden i dag med att försöka möblera om lite i vardagsrummet men det blev bara lite omflytt eftersom det såg bäst ut som det var:) Ska se i morgon om jag inte ska ta ner ett av "halvborden" uppe i "sommarstugan" och testa på ena sidan av byrån på ena väggen:) Det får i så fall målas om eftersom den förre ägaren fått den fantastiska idén att måla det chockrosa:)



Värmeljus går det åt hemma hos oss, tänder ljus lite överallt nu när kvällarna är långa och mörka. De flesta har jag i lyktor eller på sådana platser där jag vet att inte katterna är, de har nämligen en förmåga att vilja nosa på dem eller helt sonika promenera förbi och lägga svansen rakt i lågan. Därför har jag nästan aldrig ljus tända på borden (de är tyvärr där emellanåt) Här brinner ett värmeljus i min egenhändigt gjorda ljuspåse:) Fatet bakom kommer troligen från USA jag har fått det av Görans farmor en gång, det är jättevackert med sitt mönster i silver:) Har faktiskt inte sett något liknande förut, skulle vara roligt om någon av er har sett denna typ av fat förut. Silvret är pålagt på baksidan så det går att putsa upp det om man vill.
Denna lilla ängel står på en liten vägghylla (kattfri) Undrar hur många värmeljus han har burit genom åren:))

lördag 29 oktober 2011

Förkylt;(

Fy fabian säger jag bara, bland det värsta jag vet är att åka på förkylningar eller influensa:( Vilket jag drabbats av vet jag inte. Jag hostar och nyser, ögonen rinner och huvudet känns som om det innehåller bomull (mer än vanligt alltså;)) jag känner mig riktigt eländig det är så synd om mig:)
Emma (dottern)och Nicholas (barnbarnet)kom och hälsade på och det är ju alltid kul, fast att inte få pussa på honom som vanligt var svårt:) Måste visa mina senaste fynd för er - kommer från "sommarstugans" garage, där kommer jag att hitta en massa kul saker tror jag. Den stora glasflaskan vet jag inte vad den har varit till, spaden med sin vackra patina ska jag nog ha till askan i braskaminen. Den sista mojängen visste jag först inte vad det var men jag TROR att det är en kafferost:) Rostig så det förslår är den men det gillar ju jag:)

fredag 28 oktober 2011

En mysig kväll!

I går kväll var jag på besök hos min myspys favoritbutik - nämligen Mia Maräng:) hon hade kundkväll tillsammans med Hartills trädgårdar och äntligen hade jag möjlighet att gå:) Här ser ni Hartills till vänster och Mia Maräng till höger, det är ett litet charmigt gammalt torp. Det är så himla mysigt att jag skulle vilja vara där oftare än jag är nu:) Det var så mysigt och fint ordnat med en massa levande ljus i olika hållare och lycktor på både utsidan och insidan:) Vin, ost och kex fanns att avnjutas inne hos Hartills och båda hade fina rabatter denna kväll.
Inne hos Mia - visst ser det hur mysigt ut som helst! Skulle vilja ha allt men då hade det ju sett ut som en affär hemma i mitt vardagsrum och det är kanske inte så smart:))
Jag trivs så i i norden här så det är inte riktigt sunt tror jag:) Jag handlade lite också, bland annat en ursnygg vedkorg. Har kikat runt lite efter något att ha veden i sedan vi fick braskaminen inkopplad men inte hittat något som jag gillade, tänkte se om jag hittade en sådan där korg av återanvända bildäck men inte hittat någon ännu och när jag kommer in till Hartills ser jag denna.........
.........föll som en fura, att det var 20 % gjorde ju inte sken sämre:)
Det är någon metall av något slag så den är alldeles hård, även handtagen.
Denna lilla söta mojäng fick också följa med hem. Skall ställa något på den men vet inte vad än:)
Ett sött litet hjärta!
Inne hos Hartills trädgårdar är det också jättemysigt men en massa fint och annorlunda pynt bland växterna:)
Det var även i detta sidorum som "gottigheterna" var uppdukade. Det var en hel del människor som lät sig väl smaka i den mysiga omgivningen.

torsdag 27 oktober 2011

Hopp!

I somras när jag var i Tyskland var vi bland annat på en plantskola där jag köpte några små plantor av höstanemoner, tänkte testa att köpa små plantor som kunde aklimatisera sig innan vinter;) Förr om höstarna när jag köpt fina stora plantor så har de inte överlevt vintern;(
Fick dock ett litet hopp inför nästa år då jag såg att en av dessa små plantor växt till sig och nu till och med blommade:)) Den är fortfarande rätt kort i rocken ca 30 cm och enligt uppgift ska Anemone hybrida 'Andrea Atkinson' bli 80 cm men förhoppningsvis är den stor och ståtlig nästa år:))

onsdag 26 oktober 2011

Bäck av eld!

När jag plockade in några frökapslar från Narrbusken (Decaisnea faegesii) för ett tag sedan missade jag tydligen en. Kanske skulle jag väntat med att ta de andra tills de blivit så här blå - för nu riktigt lyste den i busken. De verkligt spektakulära frukterna har givit busken sitt svenska namn "Död mans hand/fingrar" men jag tycker nog att engelskans namn är mer passande:) Blue Sausage Fruit/ Blue Bean alltså fritt översatt Blå korvfrukter eller Blå Bönor:)) Hur som helst är det häftiga frukter/frökapslar på den:) Underligt att bladen på en del växter på hösten bara bleknar och till slut faller av medan en del som tex narrbusken efter frost blir nästan svarta och hänger som klafser runt stammarna, en del blir bruna nästan direkt. Andra får under hösten de mest sprakande och eldigaste färger man kan tänka sig som tex Acer tataricum ssp ginnal (Ginnalalönn) Den har en helt otrolig färgpalett och det ser verkligen ut som om man har en brinnande buske/träd i trädgården:)



Här har nästan alla blad fallit av och hamnat i diket. Det ser ut som en bäck av eld:) En gång vill jag skaffa belysning i trädgården och jag kan bara föreställa mig hur vackert det skulle vara med en belyst eldbäck i höstmörkret:)

tisdag 25 oktober 2011

Höstmysigt!

Det är otroligt vackert ute nu med alla sprakande färger:) Luften är hög och klar och naturen förbereder sig för sin vintervila:) Nu är det tid för annat trevligt som man kanske inte gör under sommarperioden som att gå på loppis, fixa och pynta inne, läsa - ja allt som man inte har haft riktigt tid till kan man göra nu. Det är ju också himla mysigt att sitta inne och kura med tända ljus och en brasa, sotaren kommer på måndag och då ska jag elda må ni tro:)
En höstdikt!

Som ett gnistregn från en brasa börjar höstlöven från träden rasa. Löven ligger i drivor på marken, från de förut så grönskande träden ser man nu bara barken. Har naturen kanske dött? Löven flammar ju i gult, orange och rött. Nej, den är bara väldigt trött och tänker sova en stund. Nu bäddar den och donar i trädgård och lund. Förbereder med ett lövtäcke sin sömn som varar hela vintern lång, tills den på våren åter väcks av fågelsång.










måndag 24 oktober 2011

Hemma igen!

Ja så är vi då tillbaka från ombudsmötet i Norrköping, ja vi kom hem i går kväll men då var vi båda så trötta att vi lade oss redan klockan nio:) Det är väldigt trevligt att träffa alla trädgårdsvänner från hela Sverige - både "gamla" och nya men samtidigt är det jobbigt eftersom man sitter i styrelsemöte i princip hela tiden. Det är mycket som ska diskuteras och beslutas men det är samtidigt väldigt intressant:) Tog en del foton men de bilderna blev inte så bra så jag visar i stället mina två senaste tillskott i min novemberkaktussamling som passat på att slå ut medan vi var borta:) Tycker mycket om denna ljust orangefärgade.


Den här blev jag också väldigt förtjust i, har en liknande med den är mer åt det mörkt aprikosa hållet men den markerade mörka kanten på kronbladen är likadan. Har tagit bladsticklingar på en del av mina kaktusar och det ska bli spännande att se om de rotar sig:)

fredag 21 oktober 2011

Braskaminen på plats!

När vi klätt på oss och ätit frukost i morse var klockan ungefär halv 8, en halvtimma senare skulle killen komma som skulle installera den nya braskaminen:) Det tog en liten stund att först montera ner den gamla men det gick:) Så här såg det ut tidigt på förmiddagen innan rimfrosten tinat bort, det är vackert när havet ligger som en spegel;)

Första momentet, själva stommen är på plats.
Själva täljstenarna lades dit som ett pussel;) Det var en duktig kille som monterade ihop allt, och snabbt gick det också fast vi tog en fikapaus:)
Det var en rejäl verktygslåda han hade med sig och med alla kartonger, plastemballage och liknande var det riktigt rörigt ett tag speciellt som tre katter var FRUKTANSVÄRT nyfikna och tillslut fick motas ner i källaren;) Vi stängde barngrinden och då satt de alla tre på översta trappsteget och jamade och pep:) Killen sprang ju ut och in hela tiden med pinaler så jag var ju rädd att de skulle smita ut. Men det gick vägen för efter en stund var det ju inte lika spännande längre så de gick och lade sig och sov utom Bobo då förstås som bara MÅSTE vara med"mamma":))
Så här blev det:) Nu måste vi vänta på att sotarn ska godkänna det hela innan vi kan börja elda men några blockljus fungerar det med:))
Imorgon bitti åker vi till Norrköping och ombudsmötet för STA. Kommer hem på söndag kväll så det blir nog inget skrivet på bloggen i helgen:) Sonen ska passa hus och katter, tur med barnen så nära;))

torsdag 20 oktober 2011

Äntligen kom den!

Idag kom vår nya braskamin;) Göran började så smått att riva vår gamla som nu hade gjort sitt efter 20 år. Den nya är en täljstenskamin och i morgon bitti kommer det en kille och installerar den:) Det skall bli så härligt att kunna tända en brasa igen:)
Hittade hur jag kunde få tillbaka mitt gamla utseende på bloggen;) Tror jag fortsätter med det invanda.
Testar hur man gör nu. Blogger har ju ändrat sättet hur man gör nya inlägg;( Fattar absolut nada:(
Tänkte bara pröva mig fram lite.
Stuggrinden
Hmm, tror jag fått kläm på detta nu:) Verkar faktiskt verkligen vara en förbättring mot innan. Nu har ju jag minne som en guldfisk så frågan är om jag kommer ihåg hur man gör/gjorde när jag ska lägga in dagens "rätta" inlägg;)) Håll tummarna för att jag lyckas.
Hemerocallis 'Little Cobbler'

onsdag 19 oktober 2011

Idag fullständigt ösregnade det på morgonen men efter frukost var det uppehåll under ett par timmar;)
Göran fortsatte att lägga ut stenar runt den blivande stora rabatten i förträdgården. Mina leder vill inte det jag vill just nu så jag tittade på. Lite senare började det regna igen så då passade vi på att åka till tippen med en massa skräp som vi samlat på oss. Det var riktigt skönt att bli av med det:)




Detta är nog den sista blomman på Clematis integrifolia'Juuli' Inte dåligt att blomma från midsommar tills nu:)

tisdag 18 oktober 2011

Efter sol kommer regn;)

Efter flera dagars fint väder kom regnet:( så någon längtan ut har jag inte:) Tog med mig kameran in i stallet en stund och fotade lite där istället:) Snart går Göran till jobbet och det är sista arbetsdagen denna veckan:) Blir till att åka till tippen någon dag med en full kärra med bröte.


Närbild på en mycket röd begonia som blommar för fullt.
Ytterligare en närbild, denna gång på den unika margeriten från Sofiero:) Tycker historien bakom denna blomma är fascinerande:) För nästan 100 år sedan planterade dåvarande kronprinsessan Margareta (1882-1929) en planta i slottsträdgården på Sofiero. Plantan hade hon med sig från sitt hemland England. Det är alltså vår nuvarande kungs farmor vi pratar om. Den har sedan vinterförvarats och sticklingsförökats på Sofiero sedan dess:) Så alla plantor i dag är kloner från denna planta:) Den är en storblommig margerit och MYCKET blomvillig. Den blommar från juni till sen höst, ända till frosten tar den. Jag tar ju in min innan dess och tar sticklingar jag också:)) Den vill ha sol till skugga och jämn vattning och näring får den det så kan den bli väldigt stor på en säsong:) Jag bara älskar denna blomma:)

måndag 17 oktober 2011

Idag gick jag upp till vår "sommarstuga";) Ville plocka några stänglar med "Japansk Lykta" som jag tänker använda lite senare i höst när jag gör lite pyssel. De är ju en riktig färgklick så det kan nog bli fint:) Hade med mig kameran för jag tänkte ta några foton vid dammen.




Här är stugan och här stod jag med ryggen åt dammen. Det var lite disigt men rätt fint. Om jag nu vänder mig helt om och går några steg så kommer jag .......
......till dammen, alltså den naturliga dammen vi har uppe i berget ovanför vårt hus. Här kan ni se taket på sonens hus längst bak om ni klickar upp bilden:) Det är alltså inte långt emellan stugan och hans hus:) Ska bli så himla kul sedan när vår dotter med familj flyttar till stugan:) Troligtvis blir det redan till våren.
Om jag vrider blicken till höger från där jag står på förra fotot, ser ni slutet av dammen och ett gult träd i mitten. Det är vår Acer negundo 'Kellys Gold', så precis nedanför berget ligger vårt hus:) Det är alltså denna damm som rinner ner för berget där vi/Göran har rensat nu:) Här uppe kommer vi troligen att bygga en gemensam grillplats senare när Emma med familj är på plats:) Kul att kunna umgås med varandra allihop sedan, i alla fall emellanåt:)

söndag 16 oktober 2011

Från april till oktober;)

Trots ett underbart väder i dag har jag suttit inne vid datorn och gått igenom en masa foton:) Fastnade vid en speciell plats i trädgården för att jag tyckte att det såg så himla höstlikt och vackert ut, sedan har jag letat upp ungefär samma motiv med ca en månad emellan tillbaka till tidig vår:) Detta är alltså det första fotot taget den 12 april, det ser ju helt galet kalt och naket ut:)


Detta är taget från andra hållet och nästan exakt en månad senare nämligen den 8 maj. Kolla vad häggmispeln blommar vackert.
Den 6 juni såg det ut så här en lite regnig dag. Fotona är tagna från lite olika håll som ni märker men man ser ju den rostiga bågen på alla:)

Den 15 juli såg det ut så här, titta vad kameleontbusken har växt på bågen:)

Nästa bild är från den 4 augusti 3 dagar innan vår växtmarknad som vi har tillsammans men STA BoD. Det ser riktigt frodigt och fint ut:)
Nu börjar man se lite av att hösten är i antågande, det är den 3 september.
Den sista bilden är från i fredags alltså den 14 oktober, och visst ser man att nu är det höst. Mycket av löven på häggmispeln har också de senaste dagarna fallit till marken och snart är den lika kal och naken som Ornäsbjörkens grenar var på den första bilden i april:) Lite trist att vi nu har hela den långa vintern framför oss men samtidigt är det kul att veta att "kretsloppet" är som det ska vara och alltid har varit:)) Om "bara" 5 månader är vi tillbaka på ruta ett igen, visst är det fantastiskt:))

lördag 15 oktober 2011

Vädret har ju varit helt underbart nu i några dagar, kan vi få en sådan här höst är i alla fall jag glad;) Kylan och ev. snö behöver inte komma förrän i mitten slutet av november. Detta fota är från igår då jag tog en promenad till svärmor:) I dag har jag mest ägnat mig åt mina barn som kom och hälsade på:)) Emma hade ju även med sig det sötaste på jorden - mitt älskade lilla barnbarn Nicholas:)



Är det ok mormor att jag lånar stolen?

fredag 14 oktober 2011

Tomt och ödsligt!

I morse var det alldeles vitt ute av frost när vi vaknade:( Det var nollgradigt- men jag undrar hur pass kallt det varit. Vi kände på oss i går att det skulle bli frost så vi fick in allt i stallet som ska in:)) Mina två mörkbladiga höstsilverax har blommat över redan men nu kommer det här;) Cimicifuga simplex det är grönbladigt och blir inte så högt som de andra ca 1 meter bara och det doftar inte heller. Men det gör ju ingenting, de vita vipporna är så fina:)
Tänk att så här såg det ut den 4 juli, jag tycker inte det var längesedan men nu.......................
.........ser det ut så här. Tomt och ödsligt - lite beklämmande att tiden går så fort och att odlingssäsongen är som en flämtning bara. Snart börjar det dock om på nytt med frökataloger, sådder och sticklingar (har ju redan börjat) och PUFF PAW är det vår igen:))