fredag 30 september 2011

Några testfoto!

Nu blommar Aconitum carmichaelii (oktoberstormhatt) som finast:) En fin färgklick i rabatterna som nu börjar att bli gulare/brunare allt eftersom veckorna går. Humlorna jobbar på in i det sista:) Gick en runda med kameran och macroobjektivet, typiskt mig att vänta till sommaren är över innan jag prövar att ta fina närbilder på blommorna:) Nåväl, det är några som kämpar på ännu så några bilder blev det;)


Sanguisorba obtusa (rosenpimpinell) blommar fortfarande fast denna ensamma blomma var inte lätt att fotografera då vinden svajade den hit och dit. Tur att jag hade stativet till kameran:)
Här är Physostegia virginiana variegata (varigerad drakmynta) Tycker att den är som ett konstverk i form och färg, kolla den vita "läppen" med prickar på den ser man bara om man tittar riktigt noga annars ser den mest bara rosa ut. Nu sjunger de på sista versen och de börjar se lite bedagade ut.
Lavendeln har också en och annan blomma kvar:)

torsdag 29 september 2011

Fortsatte idag att klippa ner fuchsior och ta in de växter som ska övervintras frostfritt! Tänkte passa på att få upp alla krukorna till stallet nu när Göran var ledig, då kan jag stå här och klippa i lugn och ro och så bär han in dem där de ska vara när de är klara:) Det ser ut som rena bombnedslaget men det är rätt skönt att kunna skräpa ner utan att det gör något:) Tar bara krattan sedan och samlar ihop allt som läggs på komposten;)
Det är fortfarande mycket som blommar fint och då får de stå ett tag till, dahliorna kan ju klara en frostnatt...............
.............det gör där emot inte min "Sofiero"marguerite så den får jag snart ta in. Brukar ta en hel del sticklingar på den för det är många som vill ha den till våren då den blir rätt stor på en säsong:)

onsdag 28 september 2011

Så här gör jag med fuchsiorna!

Var ute i dag på förmiddagen och planterade alla lökar, det känns bra att det är gjort:) Sedan fortsatte jag att bära in lite fler pelargoner. Göran fortsatte att rensa berget så nu är det faktiskt inte så mycket mer att göra där innan våren då vi ska försöka att börja med trappspången:) Efter en kaffepaus mitt på dagen började jag att klippa och förbereda mina fuchsior för vintern. Jag fick in mina hängfuchsior och började sedan med några av de andra dvs. de krukor som jag hade uppe vid stallet redan, de andra måste Göran bära upp för de orkar inte jag:) Detta är fuchsian 'Mini Rose' en av mina favoriter som jag alltid tar sticklingar på så därför står den i "fuchsiarummet" där jag drar igång dem i december med ljusets hjälp. Tänkte visa hur jag klipper dem inför vintervilan om någon är intresserad.
Jag klipper in dem till förvedat. Är de en massa små tunna "grenar" tar jag bort dem också. Alla "mjukdelar" - blad och blommor tas bort.
Även det som ligger på jordytan. Se till att inga halvvissna blommor sitter fast i någon grenklyka ( det kan orsaka mögel och röta)
Här är den färdigklippt. Jag brukar blanda 1 liter vatten med en kapsyl Atamon och spruta grenarna detta för att förhindra svampsjukdomar. Mot öronvivelns larver som ibland finns i krukan och som i så fall äter upp plantans rötter under vintern brukar jag blanda enl. dosering på flaskan (kommer inte ihåg vad det heter, det är i alla fall ett medel mot öronvivel) sedan vattnar jag lite i krukan så att det går ner till rötterna och då dör larverna:). Det har varit väldigt effektivt hittills. Men en och annan planta stryker med varje år ändå för dessa små illbattingar. Sedan sätter jag krukan antingen i "fuchsiarummet" eller i garaget. De som står i garaget står i princip helt mörkt, det är visserligen fönster där men det är gardiner för fönstren (dragigt) temperaturen ligger som lägst på ca + 4 grader. En fläkt kan behövas vid denna tiden då fuktig/våt jord i krukorna kan ställa till problem med mögel (fast där av sprutningen med Atamon:)) Ingen vattning, i december/januari kan man g lite vatten men bara lite(de har ju ingen bladmassa att förse med vatten ännu)

tisdag 27 september 2011

Rensning!

Uppe i berget bakom oss har vi alltså en naturlig damm, det är som jag skrivit förut därför vi gjort vårt stora krondike som delar av tomten och samlar upp allt vatten som rinner ner för berget när det regnar mycket och dammen svämmar över. Det finns ett naturligt "dike" eller vad man ska kalla det för som vattnet brukar rinna i men nu har det efter alla år fyllts på med mossa, löv och annat som bildat stora "ruggar" av gräs och annat. Detta har gjort att det rinner lite sakta i detta dike och att vattnet nu börjar ta sig lite andra vägar ner för berget:( I dag tyckte Göran att det kunde vara bra att börja rensa där;) Nu - efter allt regnande är det relativt lätt att få bort det, det är som att rulla av en heltäckningsmatta:) En del grävning blir det också men det går rätt så bra:) Geggigt är det dock så det förslår. Här i detta dike ska vi bygga vår spång/trappa upp till dammen men det blir inte förrän nästa år (om vi hinner) Det är alltså gräset bakom Göran som ska bort:)
Så här ser det ut uppifrån och nu har vi fått bort så pass mycket att vattnet nu rinner dit det ska:)
Det som vi gräver upp lägger vi som "fylle" i nya rabatten runt päronträdet:) Snart ska här fyllas på med grus i mittgången också:)

måndag 26 september 2011

Lökfrossa!

Igår blev det en hektisk dag, först passade vi vårt lilla barnbarn en stund medans hans mamma o pappa övningskörde:) Han är så otroligt rolig nu, utvecklingen går framåt med stormsteg och det räcker att man inte träffat honom på några dagar så märker man skillnaden:) Efter att lillprinsen åkt hem åkte vi direkt till Uddevalla och STA:s första innemöte för i höst. Gästföreläsare var Elise van der Veer från Årjäng (Holland ursprungligen) Hon visade bilder och berättade om blomsterlökar;) Man blev mer än lovligt sugen på att plantera lökar ÖVERALLT i trädgården efter hennes föredrag. Många bra tips fick man också. Här är en bild på Elise om än inte bästa kvalite. Hon är en härlig tjej som har lätt för att skratta:) Efter föredraget fick man gå lös på och botanisera bland alla lökar som hon och hennes man hade med sig;)............
Här står jag i trappan upp till scenen och fotar då kan ni själva se omfattningen av alla löklådorna:)
Det var svårt att välja bland alla läckra bilder på blomsterlökarna. Tulpaner brydde jag mig inte om eftersom rådjuren äter upp dem, men de små söta botaniska tulpanerna ratas vanligtvis av dem så där "shoppade jag loss";)
Här är de påsar jag kom hem med. 10 lökar Narcissus double 'Rip van Winkle' (snönarciss 15 cm hög), 10 st Narcissus odorus regullosus Flore Pleno, 10 st Narcissus triandrus 'Thalia', 10 st Allium karativiense 'Ivory Queen', 10 st Tulipa urumiensis, 10 st Tulipa 'Persian Pearl', 10 st Tulipa humilis och 10 st Tulipa'Little Beauty'
Tillsammans med de lökar jag köpte på Plantagen för ett tag sedan blir det en del att plantera nu:)) Har varit/är ovanligt trött just nu kanske är det fortfarande något som "spökar" i kroppen hur som helst har det blivit lite dåligt med att kommentera på era bloggar men hoppas att det snart ska bli bättre.

lördag 24 september 2011

Svampdag!

Tur med vädret har vi haft idag när vi tillsammans med Tjörns Trädgårdsförening åkte till skogs på svampplockning/kurs:) Det var något helt otroligt med svamp. Vi plockade som galningar speciellt trattkantareller men även vanliga gula och en del blek taggsvamp. Efter att vi plockat i ca i,5 timma samlads vi vid bilarna igen för medhavd fika och sedan fick vi en bra genomgång av en massa olika svampar som vår "fröken" hade plockat för att visa oss:) Jag lärde mig en ny svamp som heter öronmussling. Vi (Göran, svärmor och jag) stannade sedan kvar efter svampskolan och fikat för att fortsätta att plocka svamp med vår "fröken" Britta:)) Det är något så fantastisk med svamp så det är nästan overkligt vi hade nog kunnat plocka hur många kilo som helst men vi orkade inte bära mer:) Stackars Göran bar det mesta men jag försökte att bära lite i alla fall. Det var mest trattkantareller men även en hel del gula, öronmussling och blek taggsvamp den påsen vägde säkert 5 kilo:)
Väl hemma har jag lagt ut svampen på tidningar på altanbordet, vi får rensa i morgon nu orkar vi inte:)
Här är påsen med den andra svampen:) När detta är rensat och omhändertaget får vi nog försöka att gå en runda till om några dagar för det gäller att passa på och fylla frys och burkar när det är ett sådant här svampår:))

fredag 23 september 2011

På promenad på Kärleksstigen!

Har varit rätt fint väder i dag även om det blåst lite väl mycket i min smak:) Fick äntligen städat färdigt i vardagsrummet under tiden jag hade kålpudding i ugnen. Har hållit på med städningen i flera dagar men det har inte blivit mer än lite damma där och lite torkning där;) Fönstren delade jag upp på tre dagar det var bra för mina armar. Men nu är jag alltså klar och och det känns bra!! Tog en liten runda i trädgården och ingången till "Kärleksstigen" är vacker nu med Miscanthusgräsen som blommar;) Lite längre fram till höger.........
.......står denna Magnolia sieboldii (Buskmagnolia) såg att den blommar nu! Visserligen bara en blomma men ändå;))
På ett annat ställe står Cladrastis kentukea (Gulved) och den är ju helt fantastisk med sin gula vackra höstfärg:) Har haft det i några år och har egentligen inte sett det riktigt förrän i år, kanske för att det varit för litet innan:) Hoppas att den får vara ifred för rådjuren och att vi får se den blomma snart.Så här skriver Rångedala Plantskola i sin växtbeskrivning: Bred och rund krona. Upptill 40 cm långa, hängande blomklasar, angenämt sött doftande. Blommar inte regelbundet oftast blommar den ordentligt vart annat till vart tredje år. Får 7-8 cm långa, ljusbruna baljor. Vill ha soligt och vindskyddat läge. Ett av de vackraste blommande träden Färg: vitgul. Blomningsmånader: juni. Höjd: 7 m. Läge: sol. Zon I-III.

torsdag 22 september 2011

BOKMÄSSAN!

Idag har vi varit på bokmässan:) Ett årligt evenemang för oss sedan många år tillbaka. Det brukar var Göran, Emma(dottern) och jag vår son har aldrig velat följa med tyvärr. Förra året var Emma nybliven mamma så det blev ingen bokmässa för hennes del men i år var det dags igen och denna gången var vårt lilla barnbarn med:)) Hans pappa jobbade tyvärr och kunde inte följa med. Det är ett myller av besökare och utställare, hela atmosfären är underbar men man blir trött av alla intryck:) Att ha med sig en ny liten bokälskare (förhoppningsvis) är kul och det verkar som om han faktiskt gillar böcker:) Fast just nu är det mycket mer spännande att ...................
............hålla morfar i handen och titta på allt runt omkring:))
Dessa böcker kom jag hem med:) Deckare naturligtvis, läser annat också emellanåt men främst är det deckare som jag läser:)

onsdag 21 september 2011

Pyntat lite!

Har som sagt börjat att plocka in lite saker för vintern så det blev lite tomt på bordet vid källartrappan. Fixade till det lite idag med en prydnadskål, ljung och vita rönnbär. Krukan med bollkryssen hade jag innan fast på en annan plats:)
I morgon ska vi till bokmässan:)) Ska bli underbart roligt!

tisdag 20 september 2011

Röda bär och vita blommor!

Har tagit det rätt lugnt i dag också, jag har fortsatt att plocka in lite pryttlar som jag inte vill ha ute i vinter och även klippt ner och ställt undan en del fuchsior. Gick en runda med kameran och såg att den lilla Berberis thunbergii 'Tiny Gold' har fått fina små röda bär:) det var denna lilla buske som jag tagit sticklingar av:) Gillar egentligen inte Berberis för jag förknippar alltid dem med trista skolgårdsplanteringar och enorma taggar, fast jag har ändrat åsikt när det kommit så många nya sorter (en del nästan taggfria)och färger. Den här är härligt gul/lime färgad på våren men blir, ju längre sommaren lider mer grön.............

........dessa sticklingar rotade sig alltså så nu hoppas jag att de överlever vintern:) Det är en väldigt trevlig liten buske som bara blir ca 30 cm hög och 40 cm vid. Jag köpte min planta av Larz Danielsson (Spezialplant) på STA:s riksmöte i Hudiksvall för ett par år sedan:)
Denna vitblommande kalla kommer med en ny blomma:) den vet tydligen inte om att det är dags att gå i vila nu:))

måndag 19 september 2011

Slappardag!

Idag har jag inte gjort "ett skapandes grand" :) Har mest suttit i soffan och läst. Har troligtvis något "skit" i kroppen som inte riktigt vill bryta ut. När Göran kom från jobbet och vi ätit middag (lagade mat gjorde jag i alla fall) så gick vi ut i trädgården för att fortsätta vårt projekt:) Jag var arbetsledare dvs. jag tittade på när han slet:) Kommer ni ihåg att jag för ett tag sedan visade hur vi ritat upp lite linjer på gräsmattan.
Här har de mesta av linjerna regnat bort men ni ser att det har blivit en lerig gångstig efter allt regnande så en grusgång istället blir perfekt:))
Nu går det att se lite bättre hur det kommer att bli. Den lilla rabatten till höger kommer att innehålla bland annat några små rhododendron och en magnolia:) Jag tog faktiskt in några av sakerna som inte ska stå ute i vinter så jag gjorde ju liiite idag i alla fall:))

söndag 18 september 2011

Keramikhelg!

Om ni undrar varför jag inte bloggade igår så beror det på att jag varit på keramikkurs hos Linda (Trädgård........drakar och lite annat) Har känt mig lite hängig ett tag (influensa?) men att få vara på kurs hos Linda med trevliga människor är väldigt uppiggande:) De flesta kände jag sedan innan men tvåvar för mig nya bekantskaper som även de var jättetrevliga;) Vi har det så till den milda grad roligt att jag var helt slut i går kväll:)) Har inte haft någon vidare inspiration i helgen men det blev en del grejer ändå;) Här är det Nina längst bort (som jag kände innan) samt Margit och Susanne som jag har lärt känna i helgen:) Här är hyllorna i bakgrunden fortfarande rätt tomma men .....................
........de har fyllts på idag;) Här är några av de saker som jag gjort. Sjöhästen har Margit gjort.
Här är Ulrika och Marie som jag också kände innan och så fröken (Linda) naturligt vis:) Lindas två vovvar Lukas och Jackie är med, ibland tittade även Brisa och Bosse (Ragdollkatter) in till oss. Tack alla speciellt Linda o Kalle för en trevlig kurs det blir alltid så bra och trevligt i verkstaden:))
Nu hoppas jag inte att jag åker på någon jobbig influensa men jag har ont i huvudet och halsen och känner mig allmänt dassig:( OM det är influensa hoppas jag verkligen att jag inte smittat någon. FÖRLÅT i så fall;)

fredag 16 september 2011

Ratas av fåglarna!

Nu är pärlrönnen (Sorbus koehneana) översållad av vita bär, den här busken har jag sått från frö för några år sedan:) pärlrönnen blir ca två - tre meter hög och kan bli ungefär lika bred men jag klipper ur vår en del och nu ska jag börja att försöka att stamma upp den lite så att den mer blir som ett litet träd:) På våren blommar den så fint med vita blommor och den är så fin med sina lite hängande grenar. Men det är väl mest nu på hösten som den verkligen är till sin fördel med de vita bären (som ser ut som pärlor) Senare när den får sina sprakande höstfärger lyser det vita bären ännu mer, fåglarna verkar inte förtjust i dem så de får hänga kvar långt fram i
vinter. Har plockat av några bär som jag kan så lite senare:)

torsdag 15 september 2011

En favoritbuske!

Gillar växter som man kan ha glädje och njuta av under en lång period. Det finns en hel del under denna kategori men en som jag gillar jättemycket är denna syrenhortensia (Hydrangea paniculata WC Kuril.) Det är en buske som verkligen pryder sin plats, nu har vi haft vår i 4-5 år och nu har jag börjat att stamma upp den lite så att den med tiden mer blir ett litet träd:) Det gröna (bladen) kommer ju tidigt på våren och i mitten av juni börjar klasarn att bildas. Lite svårt att se men om ni klickar upp bilden så syns det bättre. Den står alltså i rabatten till vänster och precis ovanför den gula dagliljan ser ni de nästan gröna blomklasarna:) Dessa klasar kan man sedan följa vecka efter vecka, månad efter månad:) Detta fotot är från 30 juni och har då redan glatt mig i flera veckor:)
Här, den 28 juli har de flesta blommorna slagit ut och de är då gräddvita och doften av honung är tung:)
Efter ytterligare en månad (fotot från 17/8) har blommorna börjat att skifta färg mot rosa. Alla blommor är i olika faser vilket gör en enorm färgvariation på samma buske:)
Färgskiftningen fortsätter dag för dag och har nu blivit så här mörk:) Jag har alltså nu njutit av knoppsättning/blommning av denna buske/träd i nästan fyra månader och den kommer säkert att glädja mig en månad till:)) Kan man begära mer:)

tisdag 13 september 2011

I regnet och blåsten!

När rådjuren betade av alla knoppar i somras på min fuchsia arborescens (Syrenfuchsia) så missade de tydligen ett par för nu börjar de att blomma;)) Synd att denna arten är så senblommande, ja så HÄR sen brukar den ju inte vara men den blommar ju betydligt senare än andra och den vill ha mycket sol och värme. Detta är en fantastisk vacker fuchsia med sina röda stammar, friskt grönt bladverk och sina blommor som påminner om syrenklasar (där av namnet) Den är starkväxande och kan bli rätt stor på en säsong.
Den här tar jag dock sällan sticklingar av eftersom den inte blommar i maj/juni som de andra, jag säljer ju mest av mina sticklingar vid den tiden och då vill "kunderna" att de blommar. Lite synd men så är det. Tog dock några i år då jag hade "beställningar".


Här har ju regnat en del hos oss den sista tiden och med Katja på besök har det ju inte blivit mindre:) Tack o lov att vi har vårt dike för nu rinner/forsar det rejält.
Inför Katjas ankomst ställde vi ihop en del av fuchsiorna på altanen in mot väggen och det ser rätt läckert ut fast det blir en riktig röra av alla färger:) Många fuchsior har jag redan ställt uppe vid stallet på ett bord mot väggen för att de skulle torka ut lite i krukorna innan jag sätter in dem för vinterförvaring. De står ju lite under ett takutsprång men med de här vindarna blåser nog regnet på dem ändå:)
Silveraxet 'Brunette' blommar som vackrast nu, synd att vädret inte lockar att vara ute för det doftar så ljuvligt:)
Såg att min nya Echinacea 'Tangerine Dream' har slagit ut, fantastiskt med tanke på att det inte varit många soldagar sedan jag planterade den:) Tycker att färgen är superläcker.
Titta vad allt regnande och blåst gjort med den stackars fläckflockeln:( Den tar ju inte skada men det ser ju inte kul ut precis:(

måndag 12 september 2011

80-årskalas!

Idag har vi firat min lilla moster hela dagen:)) Hon fyller 80 år idag!! Kan inte fatta det, och inte hon heller tror jag;) Hon är som min extramamma eftersom jag tillbringat mer eller mindre alla skollov hos henne och min morbror i Marstrand när jag var liten. Vilka underbara minnen man har från den tiden. Eftersom hon inte ville vara hemma med allt vad det innebär och inte har så stort utrymme föreslog jag att de kunde komma till mig och att det bara var vi i närmaste familjen som grattade henne;) Så det var mamma o pappa, min syster med man, min bror med fru, mina barn och barnbarnet;)) Göran jobbade tyvärr men det finns lite godsaker sparade till honom:))
Den här vackra buketten fotade jag på Nisses växter, en riktigt läcker skapelse!

söndag 11 september 2011

Gårdagen och dagens nya plantor:)

Efter växtmarknaden igår gick vi in på Nisses växter för vi skulle ha något som kunde ersätta vår hängkaragan som ju "gått ut" samt att vi behövde en hel del bambukäppar och andra grövre käppar/stolpar att staga upp träd som vi planterat:) Vi fastnade för detta lilla toppympade träd, det är en hängfjäderkaragan (Caragana arborescens 'Walker') Det blir alltså aldrig högre än det är nu men det blir grövre:)






Tyckte att det såg så skirt och fint ut.
Den här hittade Göran en purpurklockrosling (Menziesia cilicalyx v.purpurea) den passar bra i surjordrabatten tillsammans med rhoddar:) 2 klematisar blev det också en C. tex. 'Princess Diana' som "gått ut" och när vi letade efter den hittade vi en annan som vi tyckte såg fin ut:) Det var C.'Swedish Bells' en inte så högväxande och som tillhör integrifoliasläktet.
På växtmarknaden hittade Göran två rhododendronkorsningar/fröplantor som han "behövde";) och................
.......... hittade den här urläckra Heliopsis 'Sunburst Variegata' (Höstöga)
Just det - Den här söta lilla igelkotten fick följa med oss hem från Nisses också:) Satte ner honom i rabatten men vi får se om det blir hans nya hem eller om vi flyttar på honom senare.
För ett tag sedan beställde jag tre nya Clematisar från Westphal i Tyskland:) Vi var två om beställningen så vi delade på frakten. Idag mötte jag upp Lotta som mottagit paketen och nu är jag stolt ägare till C. viorna 'Elf', C. int.x tex.'Lord Herschell' och C. texensis 'Duchess of Albany':) Alla tre har jag tänkt att plantera så att de kan klättra runt päronträstubben:) De kommer väldigt fint och proffsigt paketerade.
Skicket på plantorna kan man inte klaga på, riktigt fina exemplar.