lördag 30 april 2011

Kanske en dag till;)

Svavelpionen håller på sig en dag till tror jag:) bara lite till har den öppnat sig. Gick nästan ut direkt i morse för att se, men det var inte så mycket som hade hänt sedan i går:))












Vi fick i alla fall klippt häcken i dag. Det är så bra att ta den så snart man bara kan innan allt det nya gröna kommer. Kanske svårt att se men så här såg det ut innan vi klippte.........
.........och så här ser det ut nu:))
Pingstliljor är så vackra speciellt den här gammaldags "vanliga" typen, och så doftar de ju helt underbart;)
Berättade ju om Clematisstödet/obelisken i går, så här ser det ut på plats:) Det var alltså inuti strax under "taket" som jag tänkte ha fågelburen men som sagt, det passade inte. Hängde dit några prismor i hörnen i stället. Jag tror att Clematisen kommer att komma nästan upp till "taket" när den är uppe helt, ska dra en ståltråd en bit upp som hindrar den från att fala ur ramen för mycket:)Det går kanske att se bättre om ni klickar upp bilden, det gäler ju förövrigt alla bilder;) Ha en trevlig Valborgsmässoafton!!

fredag 29 april 2011

Snart........troligtvis i morgon:)

Paeonia mlokosewitschii (Svavelpion) är inte långt från att slå ut nu, skulle tro att den gör det i morgon;)) Idag har det varit ett underbart väder, vi har gjort en hel del i trädgården fast det gick bort flera timmar mitt på dagen men möte för Görans del och jag var och klippte mig och uträttade en hel del ärenden:)) men efter maten pysslade vi en hel del. Vi har köpt en ny klätterställning/obelisk till vår Clematis recta 'Purpurea' det blev riktigt bra ska se om jag kan fota imorgon:) Nu i kväll fick vi besök av tre damer som ville se vår trädgård;) Alltid trevligt att visa trädgården för entusiaster:)) även om det inte är så mycket att se på just nu.




När jag köpte Clematisstödet hos Hartills köpte jag även denna söta bur hos grannen Mia Maräng:)) hade tänkt ha den inne i stödet men det passade inte så bra, men jag ville ha den ändå:)) tyckte att den blev riktigt fin här på bordet:)

torsdag 28 april 2011

Vilken skillnad:)

Jag har sagt det förut och jag säger det igen- DET VÄXER SÅ DET KNAKAR!!!! Den här bilden tog jag alldeles nyss. Det är visserligen sol idag men ni ser själva vilken skillnad ...........






.........på bara 14 dagar har det hänt en del:)) Allt är också ca 14 dagar tidigare än förra året, hoppas nu inte att det kommer en frostknäpp för det är en del pioner som kommit väldigt långt.

onsdag 27 april 2011

Höll nästan på att missa Dicentra cucullaria (Sjömanshjärta) Den blommar bredvid den vita Corydalisen så det var en ren tillfällighet att jag såg den:)) Har varit en fin dag i dag,kallt som sjutton i morse men senare när solen kom fram var det riktigt skönt:)
Gick upp på berget på baksidan huset för vi skulle upp till sonen och hjälpa honom att räkna ut hur mycket virke han behöver till en altan:)


Uppe på berget får man en bra överblick över trädgården:) Här syns Magnolia stellata blomma och även Rhododendron 'April Gem' det är det vita till höger om magnolian. Klicka upp bilden så syns det bättre.
Här är den andra gavelsidan och det växer och växer;)

tisdag 26 april 2011

Den var inte död;))

Satte ut välkommenskylten i går;) Skulle kanske ha den ute året om för naturligtvis är människor välkomna även om inte skylten är där:) men jag vågar inte chansa, vill ju inte att den ska gå sönder.
Jag gjorde den på en keramikkurs hos Linda (Trädgård.......drakar och lite annat) förra året tror jag det var. Det kan jag varmt rekommendera föresten att gå på kurs hos Linda, vi har så himla roligt och kan göra så himla mycket kul saker:))






Blev så glad att min lilla Pulstilla albana 'Alba' (Vit Klocksippa) som jag trodde hade dött i vinter inte var död utan kommer för fullt:))
Det gör även denna Decaisnea fargesii (Narrbuske) som jag sådde för några år sedan. En väldigt trevlig buske måste jag säga:)

måndag 25 april 2011

Så himla roligt!

Påskhelgen är nu över för i år,men vilket väder vi haft:)) Det har varit helt underbart att vara ute i trädgården och pyssla nästan från morgon till kväll:) Jag har nästan uteslutande hållit på med mina övervintrade perenner i krukor, de har stått i pallkragar och växt "med" ljuset och solen så nu behöver de inte stå skyddat längre:) Så det blev till att fixa till plats för dem så att pallkragarna kan användas till annat bland annat avhärdning av fuchsiasticklingarna, har fått ut sammanlagt nu 50 krukor;) Mina "moderplantor" har åkt ut på logen och resten får vara på altanen så länge. Göran ska fixa till en ställning så att vi kan lägga skyddande tygstycken (typ lakan) över på natten om det skulle bli frost. Har haft riktigt roligt och mysigt idag fast jag var helt ensam eftersom Göran jobbar, glömde till o med att äta middag hehe det gjorde jag två timmar senare sedan gick jag ut igen:) Livet är underbart!!

söndag 24 april 2011

Det lilla dvärgkörsbärsträdet Prunus incisa 'Kojou-no-mai' slog ut i går när det blev så himla varmt och soligt. I dag har det varit lika underbart väder men kanske inte lika varmt men tillräckligt för att det fortsätter att utveckla sina små söta blommor:) Jag har hållit på att vattna perenner (i krukor), flytta ut fuchsior till avhärdning, rensat i rabatter och lite till:) sedan gick jag omkring och bara njöt och pillade lite här och petade lite där:) Upptäckte att dvärgkörsbäret var mer vitt än rosa nu när blommorna slagit ut ännu mer och att det var fullt av både bin och humlor som försåg sig av nektar:)


Till och med en liten myra ville också smaka lite:)

lördag 23 april 2011

IKEA!

Idag var det kanske den varmaste dagen hittills:) vad gjorde jag då tror ni? Jo, jag var på IKEA:) Göran jobbade så dottern, barnbarn och jag tog oss en dag och hade det riktigt trevligt tillsammans:) På kvällen när Göran kom hem tog vi en tur i trädgården och vi började på kärleksstigen:) Det är helt fantastiskt att det är så mycket som slagit ut bara idag. Sanguinarian (blodört) har bara sedan igår kommit upp ur marken. Buskar och träd har slagit ut och fast den är lite naggad av rådjuren såg vi att..........





........Viburnum furcatum (gaffelolvon) blommar:))
När vi sedan gick runt huset såg vi att Magnolia stellata (stjärnmagnolia) börjat att blomma:)Ljuvligt, om några dagar är det som en sky av vita underbara blommor:)
Betula pendula 'Dalecarlica'(ornäsbjörk) har slagit ut och det blir grönare och grönare i trädgården:) Nu är klockan 20.30 och det är fortfarande ljust och varmt ute:)

fredag 22 april 2011

Ännu en underbar vårdag;)

Idag fick vi ut alven:) Tror nästan att det var tidigare än förra året:) Det växer så att man nästan kan se skillnad mellan förmiddag och eftermiddag. Idag gick vi också runt och gödslade både med blåkorn och blodmjöl. Jag tror att jag har blandat ihop blodmjöl och benmjöl men det är väl inget fel tror jag för rådjuret ska tydligen sky blodmjöl:)









Corydalis, Hepatica, Scilla och lite andra vårblommor i den värst drabbade rabatten (av sork) men det finns stora mängder råttgift under stora stenar som jag lagt över en preparerade sorkgångar hoppas att jag blir av med dem.

torsdag 21 april 2011

Skärtorsdag på Botan!

Idag tog vi oss en fridag från trädgårdspysslet och åkte iväg till Botan men en kompis:) ÅHHHHHH så vackra en del Rhododendron var. Snacka om att njuta för fullt av dessa enorma buskar detta är Rh. calophytum och man skulle ju inte ha något emot att ha sådan här storlek på buskarna hemma:)









Här är en närbild på blomman, som ett smycke eller hur:)
Den här går inte heller av för hackor Rh. oreodoxa ..................
.............och en närbild:)
Den här visade jag för ett tag sedan men då var den i knoppstadiet och då var det främst stammen som jag visade som är fantastisk på denna Rh. fulgens. De röda blommorna som nu slagit ut gör ju inte busken mindre intressant;)
Här är en närbild på blommorna som redan har börjat sitt förfall men är oerhört vackra ändå:)) Efter Botan blev det god mat hos kompisen och man kan väl sammanfatta dagen som väldigt trevlig:)
Har redigerat inlägget för jag upptäckte ju att jag glömt det viktigaste i dag - att önska alla en riktigt GLAD PÅSK!!!

onsdag 20 april 2011

Larvigt!

Pysslet i trädgården fortsätter:) Vill ju inte skriva arbetet för det låter ju så tråkigt och som om det är ett tvång och det är de ju inte så pysslet får det bli:)) Kommer ni ihåg att jag köpte en liten söt tulpan av Gerben Tjeerdsma för ett tag sedan och planterade ut i stenpartiet, idag höll jag den under uppsikt för den hade varit på gång nu i flera dagar. Först var knopparna hårt slutna och djupt nerböjda mot gruset men för varje dag rätade de på nackarna och idag mitt på dagen såg den ut så här lilla yttepytte Tulipa humilis 'Odalisque'.................







.......och på eftermiddagen såg den ut så här:)) är så glad att rådjuren inte hittat denna (ännu)



Göran upptäckte att det hängde något konstigt från hängbjörken på kärleksstigen.......En tråd (säkert 3 meter) lång och det var något som satt fast på tråden............detta var vad som satt fast- blääääääää, nu har de blivit nertagna och förpassade till ett hål ute på åkern.

tisdag 19 april 2011

En liten stund satt jag på altanen idag, annars har vi hållit på ute i trädgården hela dagen:)) Nu är vi lite hungriga och ska sätta oss ner och äta lite gott framför tv:n :) Att få hålla på med det man gillar mest tillsammans med den man gillar bäst det är livet när det är som allra bäst, tänk vad mycket man har att vara tacksam över:)

måndag 18 april 2011




Idag slog min röda blåsippa ut:) Ja, jag tycker ju att den är mer rosa än röd men....
Inte bara blåsippor slog ut idag, ornäsbjörken tyckte att det var dags också:) Vädret har varit helt underbart med strålande sol och en svag bris. Har legat på alla fyra i rabatterna idag också så just nu är jag både jordig och svettig så en dusch ska bli underbart. Jag har också passat på att njuta av allt som händer i trädgården och suttit på altanen med en bok:) Nu är det gott att leva;)





Den här blåsippstuvan ska jag flytta, ser ni sorkgången under? Den hänger liksom i luften så jag ska se om jag kanske har mer tur att klara mina blåsippor om jag flyttar dem till en annan rabatt.
Rhododendron 'Praecox' slog också ut idag ännu en av de tidiga sorterna:)
Krokusarna är så vackra när solen lyser på dem:)

söndag 17 april 2011

Infärgning o glasering!

Ni som läser min blogg vet att jag i höstas var på keramikkurs hos Linda (Trädgård.....drakar o lite annat) och idag var det dags att färga in och glasera våra alster:) Vi var fyra glada tjejer Annlie, Jessica, Kicki och jag samt vår fröken:) Som vanligt är det hög stämning och ett tjatter utan dess like men roligt har vi :)) Så här såg mina saker ut innan jag började. Här är de altså bara skröjbrända.

Här har fatet och de andra grejorna fått järnoxid på sig och en del (strax bakom) har även fått lite glasyr.
Min pippi hoppas jag kommer ut bra ur ugnen för jag vet precis var han ska få sitta i trädgården:)
Här är en riktig sötnos Lindas "nya" vovve Jackie hon är av rasen Berner sennen. Det är hon till höger alltså, den andra vet jag inte riktigt vad det är för ras på:))

lördag 16 april 2011

Plantförsäljning!

Idag var det årets försäljning av inköpta plantor som medlemmarna i Rhododendronföreningen får förmånen att köpa till förmånliga priser. I år var plantorna från Cox i England:) Här är ett förväntansfullt gäng som noggrant studerar plantorna innan försäljningen börjar:) Det var mulet och riktigt ruggigt men lagom till vi skulle åka hem bröt solen fram genom molnen.


Gick en liten runda med kameran innan alla hade kommit och var bara tvungen att fota denna Viburnum x bodnantense 'Dawn' ett otroligt vackert hybridolvon. Det skulle inte vara dumt att ha ett med denna storleken hema:))
Eller vad sägs om en hel backe av vårlökar. Som en dröm:) Nu ska jag sätta mig och koppla av för det har varit en lång dag med trädgårdsgöra när vi kom hem också:)

fredag 15 april 2011

Fick i alla fall en glimt!

Igår var det ett underbart väder så det var tur att vi passade på att ta en promenad dottern o barnbarnet o jag;) Vi gick ner till "vår" badplats i Khils Näs och där satte vi oss och drack te och oopsis (typ våfflor) med mosade jordgubbar o vispgrädde:)) VÄLDIGT mysigt och VÄLDIGT GOTT:)) Idag hade jag tänkt att visa mina Iris reticulata (våriris) som jag sett att andra bloggare har så vackra och så många av. Jag såg att de nästan slagit ut i går men tänkte att fota dem i dag när de slagit ut helt,men döm om min förvåning när jag går ut med macrot och blommorna är borta???? De förbenade rådjuren!! Frust o stön!!!!
Jag blev i alla fall på lite bättre humör när jag såg att Clematis macropetala 'Ola Howell' börjar att visa sina fina ludna knoppar:))
Om bara en månad knappt så kommer den att se ut så här:)) Det är den närmast kameran.