torsdag 31 mars 2011

En fantastisk överraskning!!

Dagen började tidigt idag, närmare bestämt kl 04.15;) Jag blev väckt och grattad av min älskling (ja, jag fyller år i dag) som gick upp vid den tiden för han jobbar förmiddagsvecka nu. Tror inte jag hade kunnat bli mer förvånad och chockad men framför allt GLAD över presenten jag fick - ETT MACROOBJEKTIV!!!!!! Han är underbar min man:)) Ojämna år och allting och så får jag en sådan sak, jag måste ha varit väldigt snäll:)
Testade direkt att fota orkidén, häftigt:)
Novemberkaktusen blev så här.................
............och påskkaktusen så här:) Får öva mycket inser jag men åh vad foto och närbilder det kommer att bli:) Kan inte fatta att jag har ett macroobjektiv nu:)

onsdag 30 mars 2011

I startgroparna;)

Tänk att de redan är startklara pionerna, de bara väntar på att det ska bli lite värme:) och det ska det ju bli nu i slutet av veckan säger SMHI;) Här är det P. wittmanniana (sidenpionen frösådd -05) som har kommit så här långt.





Detta är P. tenuifolia (Dillpionen) de är alltså arterna som är först ute men tittar jag noga så är luktpionerna inte långt efter:)
P.mlokosewitschii (Svavelpion) väntar liksom de andra på att jag ska snygga till lite runt omkring dem:) och det ska jag naturligtvis så snart jag bara hinner,försöker att ta lite varje dag rabatt för rabatt:)
Den sista är P.mairei (Glanspion) som jag trodde hade dött förra året men kom igen till min stora glädje:) Den har jag inte sett blomma ännu men den odlas kanske inte så mycket för blommans skull utan för bladverket har jag hört men man vet aldrig jag kanske gillar den jättemycket:)

tisdag 29 mars 2011

Fotad..............

....bildligt talat;) I dag på förmiddagen kom det två trevliga människor från Lokaltidningen Stenungsund, de ska göra en reportageserie eller vad man ska säga om vad man börjar med i en trädgård på våren:) Vad/hur man klipper ner osv. Kan nog bli trevligt. Typiskt bara att det blåste småspik just när de var här. Lite bilder fick de i alla fall när jag visade och pekade:) Sedan, när de skulle åka hem fick jag fram min kamera och förevigade båda på en bild så frågan är vem som fotade vem:))







Lite fick jag gjort ute i trädgården på eftermiddagen också fast det blåste. Bland annat klippte jag/vi ner denna klematis (Gullklematis) så nu hoppas jag att den kommer fint igen:) Fick även fixat till rundlarna på motsatt sida av rabatten som vi gjorde i ordning igår.
Det var en del att klippa bort, man fick nästan både blunda och hålla andan i blåsten för att inte få in allt "bös" i både ögon och hals:))

måndag 28 mars 2011

Det börjar att arta sig:))

Idag har det varit helt underbart väder;) Strålande sol och ca 5 grader varmt. Snön som föll igår var helt borta i morse. Jag har hållit på i rabatterna idag också och eftersom det var på syd/ostsidan så var det lä och så pass varmt att jag bara hade T-shirt på mig en stund:) Här breddade vi ju rabatterna lite i höstas och lade grus i stället för gräsgången som var. Nu behövdes det både rensas och fyllas upp med jord. Samtidigt fick ju hela rabatten Ko på påse som vi använder som jordförbättring, det gör vi varje år:) Så här blev det när jag/vi var klara Göran slutar 14.00 denna veckan så vi hjälptes åt när han kom hem:)
Så här ser det ut från andra hållet.
Så här såg det ut innan. Klicka upp bilden så ser du bättre .
Så här såg det ut i förträdgården i torsdags när jag började.............
Nu ser det ut så här:))
Mitt emot blev det också färdigt mer eller mindre. Det är ju vissa växter som jag inte klipper ännu som lavendel och rosor men det mesta är gjort och det är skönt för vi har ju några fler land att ta tag i:)) Sen när alla rabatterna är gjorda kan man gå omkring och myspyssla lite här och där:))

söndag 27 mars 2011

Hoppas att detta var den sista snön nu!

Kommer ni ihåg att jag talade om att jag köpte en Erythronium sibiricum 'Alba' av Gerben Tjeerdsma för ett tag sedan? Idag slog blomman ut:)) Inte världens bästa bild men ändå:) Vi åkte rätt tidigt till Uddevalla för att uträtta lite ärenden och naturligtvis betade vi av både Plantagen och Blomsterlandet;) Köpte lite smått o gott som jag inte visar idag. Vi åkte även till Nisses växter där vi köpte vinster till entrelotteriet, en söt viva och två julrosor, sedan åkte vi vidare till STA:s innemöte och föreläsning om dagliljor bland annat.






Det var Karin Olsson (Karin Skara) som visade bilder från sin underbara trädgård. Det var en massa växter speciellt lönnar som nu står på önskelistan:) När vi precis kommit till lokalen så började det att snöa;((((( Det fullständigt vräkte ner och jag blev såå glad så glad NOT!! Men Karins föreläsning gjorde att man glömde eländet för en stund och när vi skulle åka hem hade det slutat och väl hemma visade det sig att det inte alls kommit lika mycket på Tjörn som i Uddevalla;)

lördag 26 mars 2011

Kallt idag!

Trots att solen har skinit hela dagen har temperaturen inte ens kommit upp till 2 plusgrader så det har inte varit någon idé att försöka fixa till denna rabatten idag. Har tagit bort en del av det "lösa" men att försöka rensa går inte för det är djupfryst:) Hoppas att det blir lite varmare i veckan. Här ska ju fyllas på med en hel del jord eftersom vi breddade rabatterna lite i höstas:)


Denna gullklematis ska jag också klippa ner helt då den nästan har tagit över helt:)
Såg också att min Helleborus niger den dubbla kommer så fint:) Nu på eftermiddagen har jag röjt och torkat ute på altanen;) putsat fönstren på utsidan och lagt ut dynorna, det känns härligt att man nu bara behöver vänta på värmen för att kunna sitta där och fika:))

fredag 25 mars 2011

En förmiddag i Botan!

Igår, var vi på Botan på förmiddagen. Göran och vår kompis Micke skulle kolla in Rhododendron och annat fint:) Det blåste ju en del så det var inte så mycket man kunde göra i trädgården hemma ändå:) Kom just på att jag skriver om gårdagen i dag också:) det har jag gjort de senaste inläggen men det har bara blivit så;)) Vi gick först till lökträdgården och där såg vi att dörren in till växthuset var öppen och en kille (Johan) sa att vi kunde komma in och titta fota om vi ville:) OM VI VILLE! Tänk om man haft ett sådant här växthus, och detta är ju bara ett av alla de har;) Här blommade krokusar bland annat.
Här, i nästa växthus blommade många Dionysior och andra vackra växter. Efter att insupit atmosfären och blomprakten i växthusen gick vi vidare i parken.
Här är Göran och Micke bland Rhododendron som ibland är höga som träd och ibland som små krypande buskar.
Titta på bladen på den här Rh.campanulatum visst är de vackra!
Man kan aldrig se sig mätt på omgivningarna i Botan, det är underbart vart man än vänder sig.
Klippträdgården är vacker även i "vinterskrud" men snart prunkar det överallt:)

torsdag 24 mars 2011

Full storm!

Igår såg det så härligt ut på förmiddagen, solen tittade fram emellanåt och jag beslutade mig för att börja i rabatterna i förträdgården:) Men (varför finns det alltid ett men) det blåste något otroligt när jag väl kom ut. Fick väl kört bort några skottkärror med gamla löv och skräp men stormen eskalerade och när skottkärran började att röra på sig lite i byarna så tyckte jag inte att det var roligt längre. Fortsatte inne i stallet med att skola om dahlior:) Då hör jag ett KABANGBONK -KLIRR?????????? två fönster i växthuset blåser ur och går i kras:( ##*#"*?##!! Nåja, inte mycket att göra åt. Så här såg/ser det ut nu i alla fall och det verkar som om det blåser i dag med om än inte lika hårt.
Svårt att tänka sig att det om några månader är så här grönt och frodigt:) Här är min alv på plats, han står bland stenarna i mitten av gruset till höger om skottkärran på övre bilden.

onsdag 23 mars 2011

Start av vårbruket!

Vaknade till ännu en dag med strålande solsken, kan man bli annat än glad:) Igår kväll var vi alltså och lyssnade på Bernt och Gun-Britt Nilsson som pratade om alpiner. Det var både trevligt och informativt:) Tyvärr hade de inga växter med till försäljning;( men de hade några som var med på lotteriet men jag vann inga av dem:( Men det var trevligt att träffa både "gamla" och nya vänner:) Anja (Anjas Hill) träffade jag irl för första gången och det var jätteroligt:) Här är ett foto på Bernt Nilsson, tyvärr missade jag att Gun-Britt, hon satt vid datorn.






På prisbordet/scenen var det mycket Lewisior och Primulor och jag vann en av varje och det är jag ju naturligtvis glad för:) Idag blir det till att försöka få ordning på första rabatten i trädgården. VÅRBRUKET ÄR IGÅNG:))

tisdag 22 mars 2011

Sol och föredrag!

I dag är det underbart väder med sol:) Ska köra Göran till jobbet eftersom han ska börja mycket tidigare idag. Jag ska köpa lite mer såjord för vår blandning är slut och de är några sommarblommor till som jag ska så:) Sedan åker jag och hämtar Göran vi 4-tiden och så bär de av till TAG:s innemöte (Trädgårdsamatörerna Göteborg) Där vi ska lyssna på Bernt o Gun-Britt Nilsson som håller föredrag om Alpina Växter:)) Ska bli kul, hoppas att de har med sig lite till försäljning för det får plats lite mer i detta stenpartiet;)) Ni som bor här i närheten som också ska dit kan ju om ni känner igen mig ge er till känna jag är ibland dålig på att känna igen människor:) Anja du ska ju dit såg jag, får se om jag hittar dig:)

måndag 21 mars 2011

Grått o trist men det är VÅRDAGJÄMNING;)

Det är väl detta alla väntar på nu, den nya skira grönskan som gör att man blir så oändligt lycklig:)) Att få strosa omkring och pilla lite här och lukta lite där är ju en sådan glädje att det inte går att beskriva. I dag är det vårdagjämning och bara namnet låter underbart eller hur:) Denna bilden är från den 13 maj förra året men det är bara 6 veckor dit, det går med vindens fart. Idag är det grått o trist ute men vad gör det, det är ju vår:)

söndag 20 mars 2011

Lite vårfägring inomhus!

I dag när jag vaknade då var det lite frost ute -1,5 grader men det har på bara en halvtimma stigit till -0,6 och solen kämpar frenetiskt med att ta sig igenom diset så det finns hopp om ytterligare en strålande dag:) Fick för mig att när jag nu målat allt vitt i vardagsrummet så ville jag ha lite nytt i blomväg och det skulle ju naturligtvis också gå i vitt:)) Fick tag i 2 vita pärlhyaciner vilken inte var så lätt då de tydligen är svåra att få tag i enligt tjejen i blomsteraffären. De var lite veka i stjälkarna så jag satte ner dem i en glasburk som stadgade upp dem med lite mossa runt lökarna och en kvist blåbärsris, det blev inte så dumt:)
Dessa papegojtulpaner kunde jag heller inte motstå, helt ljuvliga i vitt o grönt, jag klippte av dem till ca 1 dm längd och tillsammans med blåbärsris som "stöd" kunde jag på så sätt arrangera dem i denna skålen.

lördag 19 mars 2011

Föredrag o solsken!

Idag har jag varit och lyssnat på föredrag om både dagliljor och om köksväxter:) Det var Tjörns Trädgårdsförening som anordnade detta och Det var Anette (Daylily-Potager) som pratade. Hon kom i går kväll och efter lite mat och vin blev det väldigt mycket prat om dagliljor:)) I morse efter frukosten åkte vi iväg till Häggvallskolan och det kom en hel del människor för att lyssna det fina vädret till trots:) Men är man trädgårdsnörd så är man!
Här är Anette i färd med att prata om dagliljor och efter en fikapaus var det dags för köksträdgården. Det är ett helt fantastiskt arbete som hon gör varje år med att fröså alla grönsaker och blommor och med att framför allt skapa dessa fantastiska färg/form kombinationer.
Som sagt en hel del människor kom och de var en engagerad och intresserad publik:)
Tack Anette för en jättetrevligt kväll och ett intressant föredrag.

fredag 18 mars 2011

Så här blev det!

Tänkte bara visa er vad jag har pysslat med de senaste dagarna:) Det är ju inte bara vitrinskåpet som jag köpte som fått ny färg, allt mörktbrunt målades vitt;) Jag är så nöjd för det blev så ljust och fräscht:) Hela vardagsrummet "lyftes" men det är ju vad jag tycker förstås:)





Här är en bild från andra hållet. Nu är det "bara" braskaminen som ska bytas ut mot en vit. Ja den vi har är alltså utdömd av sotaren (för gammal) så vi måste ha en ny och då blir det en vit;)
Ha en trevlig helg på er.

torsdag 17 mars 2011

Underbara Udda Perenner!

Igår kväll var vi i Kungälv och närmare bestämt på Kungälvs stadsbibliotek i Mimers Hus. Ett otroligt fint bibliotek i två våningar;) Vi höll till på 2:a våningen där vi skulle lyssna på först Linda Qvarnemark från Växt-och miljöavd. på Jordbruksverket, hon berättade om köksväxtdirektivet (en massa EU-regler) fast ärligt talat var det ju inte henne vi var där för att lyssna på utan nästa föredragshållare som skulle prata om "Udda Perenner" ;)) DET är ju mer i min smak även om Lindas var intressant det också.
Det var Gerben Tjeerdsma som skulle prata och visa bilder på en massa fantastiska perenner:) Det blev ett lite suddigt foto på Gerben, men den mannen står inte still i många sekunder:) Han har flyttat sin plantskola till Råda Säteri i Mölnlycke och det ska bli kul att åka dit och hälsa på i sommar. Föredraget var både intressant och informativt, tänk att en del fröer tar 14 år på sig för att gro och sedan ytterligare kanske 5 år innan de blommar inte undra på att de både är svåra att få tag på och att de är dyra. Till vår stora glädje hade han även växter med till försäljning och gamig som man är dök jag naturligtvis på dem direkt;)
Detta kom vi hem med;)) Iberis 'Fishbeck', Crocus korolkowii (stäppkrokus), Tulipa mumilus 'Odalisque',Galanthus 'Ophelia', Gentiana acaulis (alpgentiana), Armeria caespitosa 'Brookside', Colchicum bulbocodium och sist dyrgripen Erythronium sibiricum 'Alba' en vit 30 cm hög hundtandslilja:)) De flesta växterna är stenpartiväxter.

onsdag 16 mars 2011

Ännu en solig dag!

Så här långt har några snödroppar kommit hos mig. Blir det bara lite mer sol och värme så....
Just nu är det frost -3 grader men det stiger snabbt;)






Isen är nästan borta i viken och svanarna är där och det är ju också ett vårtecken:) Dessa foton har jag tagit nu på morgonen och som ni ser är solen redan på gång:))
Inte så färgglatt precis,men snart dröjer det inte länge förrän grönskan har täckt in mycket av utsikten:)) I kväll ska vi åka och lyssna på ett föredrag av Gerben Tjerdsma som tillsammans med Linda Qvarnemark pratar om " från udda växter till köksväxtdirektivet" Det är på Mimers Hus i Kungälv klockan 18.00-19.30 och det är Kungälvs bibliotek och Europa Direkt Göteborgsregionen som anordnar det hela:)

tisdag 15 mars 2011

Vitrinskåpet är klart!

Som jag skrev i söndags så har jag alltså äntligen hittat ett vitrinskåp som föll mig i smaken:) Ja , jag hade hittat flera innan också men antingen var det redan sålt, för dyrt eller också hade vi inte tid att hämta det. Nu passade allt in:) 500:- betalade jag och det är ett massivt ekskåp och tungt som sjutton:) I min iver att börja måla glömde jag naturligtvis att fota innan jag började, men här ser ni hur själva vitrindelen såg ut innan. Jag hade dock målat första lagret inuti innan jag kom på att fota;)
Här är det hela klart:) Jag är såå nöjd och tänk att allt som jag hade + lite till i en bokhylla som var 3 meter bred får jag nu plats i här i detta skåp som är 1.30 cm brett. Bokhyllan var ju ett åbäke som mest bestod av just det - bokhyllor och som var fulla av en massa dammsamlande pryttlar.

måndag 14 mars 2011

Ingen snabbväxare!

Nu blommar Balkantibasten (Daphne blagayana) ;) Denna bilden är visserligen från förra året men det ser ungefär likadant ut nu. En härligt doftande växt som kanske kan vara lite svårodlad/kortlivad den vill ha fuktighetshållande jord men väldrännerat. Den har ett krypande växtsätt och blommar med gulvita blommor. Höjden varierar mellan 0,2 -0,4 m. Vi har planterat vår i en slänt och kanske det är det som gjort att den klarat dessa två hemska vintrar. Den växer inte speciellt fort för vi har haft vår i fyra år och det har inte hänt mycket på den tiden:)

söndag 13 mars 2011

Plusgrader men grått.

Om förhoppningsvis bara lite drygt en månad börjar Rhododendronsäsongen:) Rh. praecox brukar vara väldigt tidig. Allt eftersom dagarna går slår fler och fler blommande skönheter ut, det är bara att gå runt i trädgården och njuta:)
Idag är det inte så mycket att njuta av dock, här är grått o disigt men det är plusgrader och det är jag innerligt tacksam för:) Det passar mig visserligen att vädret är som det är eftersom jag ÄNTLIGEN har hittat ett vitrinskåp på "blocket" som jag nu håller på att måla:) Jag ska visa bilder sedan men just nu är det målning som gäller:) Det gäller att passa på att fixa till inomhus nu för när trädgården vaknar är det inte en chans att jag vill vara inne:)

lördag 12 mars 2011

Drömmar!

Tänk så många gånger jag har drömt om att plantera lökar på hösten och få se en sådan här syn på våren:)) Nu lär väl inte detta vara möjligt i vår trädgård i alla fall då jag oftast inte får se en enda lök blomma eftersom rådjuren äter upp dem så fort de visar sig ;( men drömmar är ju ändå något som oftast aldrig riktigt är relevant i verkligheten utan är just drömmar;) Jag får nöja mig med att se det på bild eller åka in till Göteborg och Botan för att se dem i verkligheten:) Detta är ett foto från april förra året när krokusen och vårstjärnorna blommade som allra vackrast på Botaniska Trädgården. Snart är vi där igen:)