måndag 28 februari 2011

Det är detta som jag saknar allra mest nu, det varma ljuset och färgerna:) Bilden är från ingången till vår trädgård en sommarkväll i början av augusti. Kan ni känna dofterna från blommorna och den ljumma kvällsbrisen smeka över kinden och fåglarnas mjuka kvitter innan de flyger in i skogen för natten:))

söndag 27 februari 2011

STA:s B o D:s Årsmöte!

Precis hemkommen från STA Bohuslän o Dalslandskretsens årsmöte. Mycket folk var det och kaffe och tårta gick åt:) Trevligt att träffas och sitta ner och prata en stund innan det "allvarliga" börjar:))





Tårtbitar som väntar på att bli uppätna (säg inget men jag tog en jag också;)) Är det årsmöte så är det:)
Efter kaffedrickning och mingel var det dags för Kenneth Lorentzon att prata om Magnolior, en alltid underhållande och kunnig man att lyssna på.
Årsmötet hölls sist och till ny ordförande för kretsen valdes Göran, han efterträder Bertil Larsson som varit ordförande i många många år:) Här har Göran greppat mikrofonen och tackar för förtroendet av medlemmarna och passar också på att tacka Bertil för allt vad han gjort för kretsen hittills:)
Blommor och present förärades vår avgående ordförande också:))

lördag 26 februari 2011

Stor besvikelse övergick i vårrus;)

Idag har vi varit i Göteborg och uträttat en del ärenden och vi ville också hinna med ett besök i Trädgårdsföreningen och Hannu Sarenströms Snödroppsutställning i växthuset:) Vi hann och det var otroligt härligt att få en försmak av våren:) Hannu såg vi däremot inte till tyvärr för det hade varit kul att träffa honom men han var kanske på lunch.









Snödroppar och julrosor som sticker upp ur de bruna eklöven:)
Några vintergäck var här och där inplanterat i mattor av snödroppar av olika sorter. Doften när man står där är så underbar, det är doften av vår. Hur doftar våren kanske ni undrar, jo en blandning av jord/mylla och den söta doften av alla små blommor nästan som om man hällt honung i rabatterna:)
Alldeles ljuvliga svarta julrosor fanns och de var en fin kontrast till de rent vita snödropparna:)
Som tur var sparade vi Snödroppsutställningen till sista punkten på dagens agenda. Det blev lite som plåster på såren efter besöket på Möbelgrossens utställning och försäljning. Hittade deras hemsida på nätet och blev totalt förälskad i deras möbler (de vita) hade bestämt mig för att köpa ett vitrinskåp typ det på bilden men lite bredare. Nu behöver jag inte sukta efter det längre:( För det fanns inte till påseende utan man fick beställa (grisen i säcken) och skulle få hämta det i juli. De andra som syns på de olika bilderna kunde man dock få med sig direkt men det var skumt - mycket skumt tycker jag för möblerna var i en lagerlokal som var svinkall. Det stod skyltar att "möblerna kunde spricka men det bidrog ju bara till charmen" och ingen reklamation gällde om de sprack. Alltså en trämöbel som kommer från utlandet förvaras i en kall fuktig lagerlokal och sedan placeras i ett varmt hus/lägenhet, vad händer?? De spricker men största sannolikhet:( Det avgjorde det hela jag ska försöka få tag på ett gammalt skåp som jag målar själv. För inte sjutton betalar jag 6.250:- för ett skåp som inte är helt! Besviken o ledsen var jag efter det besöket men nu behöver jag inte tänka på detta mer:))

fredag 25 februari 2011

Nya plantor

I år har jag delat min Canna indica namnsorten är 'Tropicana' förutom min moderplanta som är den största biten i en stor kruka blev det 3 stycken nya krukor:) Har dragit igång dem tidigare i år för att få se dem blomma tidigare. Den här namnsorten har så vackra blad och med sina starkt orange blommor utgör den verkligen ett blickfång:) Att den blir en stor hög planta bidrar ju till effekten. Min var förra sommaren säkert 1.50 hög:) De vill ha mycket sol och värme och regelbunden vattning och gödsling. Jag har en med gröna blad också och röda blommor men den har jag ingen bild på.
En ståtlig växt med spektakulära blommor.

torsdag 24 februari 2011

Fina rötter!

Har kommit in efter att ha varit ute i stallet och skolat ut lite frösådder och sticklingar:) Detta är Sanguisorba minor (Pimpinell) en kryddväxt egentligen men eftersom jag älskar formen på Sanguisorborna så tnkte jag att den kan bli snygg att plantera in i mellan i rabatterna för att få det frodigt:))



Såg även att sticklingarna (andra omgången) hade rotat sig så de fick komma ner i fin jord och egna krukor. Salvia elegans (Ananassalvia) är en ettårig växt som jag övervintrar frostfritt och som doftar helt otroligt starkt och gott av ananas:) Den får klart röda blommor och är en mycket dekorativ och trevlig växt om den får tillräckligt med sol och näringsrik jord. Jättelätt att ta sticklingar av och allt eftersom de växer toppar jag dem och får på så vis täta och buskiga fina plantor som jag kan sälja på växtmarknader till sommaren:) Även perfekt att ha med som present när man ska hälsa på någon:)
Så här fina rötter hade sticklingen fått på lite mer än en vecka:)

onsdag 23 februari 2011

Dahlian en Mexikansk skönhet!

Igår kväll hade Tjörns Trädgårdsförening anordnat en trevlig kväll med Maria Sjöstedt från Botaniska Trädgården i Göteborg som visade bildspel och talade om odling, förvaring och lite historik kring dahlian. Det var många intresserade som hade kommit,men det började inte så bra då tekniken strulade;( Det hela blev säkert en halvtimma försenat men medan vi väntade på att allt skulle ordna sig så pratades det sinsemellan och kaffet kom fram:))

Många kloka huvuden slogs ihop för att lösa det tekniska som tack o lov till slut fungerade så att vi fick höra och se det som vi väntat på:)
Här ser vi Maria som precis ska börja att berätta:) Ett trevligt och bra föredrag. Många frågor fick hon svara på och det är nog så att intresset för dahlior har ökat:)
Här visar Maria hur man delar en dahlia och vad man bör titta efter och eventuellt ta bort när man ska plantera dem i ny jord på våren/sommaren. På Botan planterar man dem först i krukor för att driva dem så mycket som möjligt innomhus innan utplanteringen.

tisdag 22 februari 2011

Viola odorata!

Snart kommer dessa underbara små blommor att dyka upp i rabatterna lite var stans:)) Jag vet att många betraktar dem som ogräs men jag tycker att de är helt bedårande. Viola odorata (luktviol) sprider sig med jordutlöpare och frösår sig men ändå gillar jag dem:) Köpte fröer från Impecta på V. odorata 'Sulphurea' en enligt dem mycket ovanlig gulblommande sort. Får se om de gror:) Den här bilden är från den 24 april förra året och jag hoppas att jag får se den tidigare i år:))
Vid samma tid blommade även den här Hepatica nobilis (Röd form) inköpt hos Jörgen Peters i Tyskland för flera år sedan. Den är så söt och man blir lycklig långt in i hjärteroten varje år när man ser att den kommer med sina knoppar.
Hoppas att jag i år hittar mer små fröplantor av den "vanliga" blåsippan också:) Har en planta som jag fått av min moster o morbror och som växte i deras gamla trädgård den frösår sig (plantan alltså) lite varje år och myrorna ser till att de hamnar lite runt omkring:))

måndag 21 februari 2011

Inte roligt med vinter längre!

I morse var det nästa - 14 grader när jag kom ner i köket:( Ingen vår i sikte ännu alltså, men den som väntar på något gott.....
Jag vet ju att det går med blixtens hastighet när det väl börjar och snart är vi ju inne i mars. Vårens primadonnor är väl nästan Magnoliorna som med sina elegant utformade kronblad och utsökta enkelhet/renhet eller kanske upplever man dem så eftersom de oftast blommar på bar kvist:) Här är i alla fall Magnolia stellata (Stjärnmagnolia) helt ljuvlig när den slår ut i maj.
Magnolia 'Susan' är inte sämre den, vet inte vilken "fas" jag gillar bäst - de purpurfärgade hårt knutna knopparna, blomman precis när den slagit ut eller som här helt utslagen och uppfläkt på gränsen till förfall. Åh du härliga maj:)


Magnolia 'Pinkie' är så vacker när den blommar så de gör ont. Hoppas nu att inte vintern har gjort någon skada på våra magnolior, men en del har fått sig rejäla törnar genom åren av rådjuren. 'Pinkie' fick rejäla fejningsskador förra året och andra magnolior har blivit ansatta men som tur är överlevt.

söndag 20 februari 2011

Föreläsning i Botan!

Igår var vi på Botan och lyssnade på föredrag av Kenneth Lorentzon. Det var Rhododendronsällskapet som anordnade det. Här sitter några av åhörarna och väntar på att det hela ska börja:) Det är Lotta, Micke, Göran och Bengt bakom honom tittar Sten fram:)





Innan föredraget gjorde Niklas Ulfheden reklam för sin webbutik Sura Plantor (www.suraplator.se)
Så blev det då Kenneths tur att prata om buskar och träd i woodland. Det var mycket intressant och givande. Alla som lyssnat på Kenneth vet ju att han är en mycket trevlig och inspirerande föredragshållare. Mitt anteckningsblock är fullklottrat av VILL HA VÄXTER:) En Magnolia som ännu inte kommit ut på marknaden är 'Ingemar' och den skulle jag verkligen inte ha något emot att ha, en starkt gul snygging:)
Här har Lotta fotat mig, oftast är ju jag bakom kameran men det kan ju vara kul att se hur jag ser ut kanske:)) Här står jag mellan Bo och Kenneth.

lördag 19 februari 2011

Ljuvliga efterlängtade vår!

Det var - 11.3 grader i morse när vi gick upp:( Tur att det kom lite snö innan som isolerar lite men det är tröttsamt nu med snö och kyla. Idag ska vi åka till Botan och lyssna på Kenneth Lorentzon som håller ett föredrag om Magnolior:)) Det är Rhododendronsällskapet som håller i det och det ska bli trevligt. Annars är det mest bilder från förra våren som man sitter och suktar över nu, detta längtar jag enormt efter nu, att får se Clematis macropetala 'Ola Howells' omfamna Clematis 'Pointy' (Atragenegruppen) med sidenpionen i bakgrunden. Förhoppningsvis blir klematisarna ännu större i år, min förhoppning är ju att de helt ska täcka in armeringsmattan:) Bilden är från 30 maj 2010 hoppas att jag inte behöver vänta så himla länge till:)
Tack alla ni som lämnade förslag på växter till min brunnsring:) Nu snurrar det ännu mer i huvudet på mig men det är kul med lite nya ideér att bolla med:)

fredag 18 februari 2011

Vad ska jag plantera?

Den här rabatten som vi kallar för "Hönsgårdsrabatten" anlade vi 2005 där förut hönsgården hade varit:) Eftersom det är ett rätt så skuggigt läge planterades Rhododendron och Hosta i huvudsak. Den stora brunnsringen i betong har jag ingen aning om var ifrån den kommer, men den låg i närheten och Göran rullade dit den:) Tung som sjutton och numera full av jord så får den ligga där:) Ja brukar plantera lite olika i den varje år men nu funderar jag på att plantera någon perenn växt där. Vad tror ni om det? Har ni några förslag på växter? Detta fotot är från juni 2006.
Detta fotot är från mars 2009 och här har ju inte hostorna kommit upp ännu men Rhoddarna har växt bra på bara några år.
År 2010 såg det ut så här:) Nu är det snart helt tätt mellan växterna så det är inte mycket rensning här nu:))
Den 26 juni såg det ut så här och här ser ni också brunnsringen som jag pratar om:) Här har vi inte ännu fått upp planket men................
......en månad senare såg det ut så här:)) Så hjälp mig gärna med förslag vad jag skall plantera i brunnsringen, funderar själv på ett mindre träd eller extra large Hosta men jag är öppen för alla förslag:))

onsdag 16 februari 2011

Tänkte visa ytterligare några av mina Hosta:) Detta är en av de hostor som klarar sol väldigt bra. H. 'Sun Power' heter den och den blir 60 -70 cm hög (Large) och som brukligt ungefär lika bred. Den här står dock lite i torraste laget och har inte blivit så stor ännu. Vackert är det emellertid med kontrasten mellan de rödbruna bladen på Physocarpus opulifolius 'Diabolo' (Rödbladig smällspirea' och de lime/guldgula bladen på hostan. Ska plantera en till på ett bättre ställe och se om den utvecklar sig bättre i sol och fuktighetsbevarande jord:)






Den här är också en riktig snygging H. 'Minuteman' heter den och det är en sport av 'Francee' den är 35-45 cm (Medium) och min står i halvskugga.
När jag såg den här blev jag förälskad och att den dessutom heter H. 'Emma' avgjorde ju saken, det är ju vår dotters namn:) En mycket vacker hosta som är 35-45 cm (Medium) och den står helt i skugga.
H. 'Abba Dabba Do' är ytterligare en Large hosta och är en sport av 'Sun Power' som man nästan ser på bladformen. Det gula i kanterna framträder mer och mer under säsongen. Denna står i halvskugga.
H. 'Sagae' tillhör hostornas giganter alltså Extra Large 80-100 cm. Men mina är inte så gamla ännu. Storvuxna hostor verkar ha en tendens till att stå och "stampa" några år innan de växer ut i full storlek. Dessa har stått här sedan 2008 tror jag så i år kommer de nog att ha växt till sig ordentligt.

tisdag 15 februari 2011

Vårt stenparti

Nu väntar jag på våren och ljuset mer än någonsin, det är lätt att bli sittande i grubblerier när det är kallt och grått utanför. Men för att försöka att pigga upp sinnesstämningen lite sitter jag med mina bilder och sorterar och kom på att jag skulle göra ett album med stenpartiväxter. Detta stenparti gjorde vi i augusti 2008 så det är inte så uppvuxet ännu. Det verkar som om de flesta växter som vi planterat där trivs i alla fall:)

Rätt så tidigt på säsongen börjar det att knoppas och blomma här och det är så underbart att se livskraften i en sådan här liten pytteplanta som fullkomligt översållas av blommor. Saxifragorna är en stor favorit måste jag säga som denna lilla Saxifraga x apiculata pungens som inte är mer än ca 10 cm i diameter ännu och hade så här många knoppar den 24 april 2009.
Samma år den 13 april redan blommade Saxifraga x apiculata 'Greger Mendel' så här fint.
Samtidigt blommade även Saxifraga burseriana 'Brookside' en liten bit där ifrån:)

måndag 14 februari 2011

Denna helgen har varit sorglig och ledsam. Svärfar gick bort på söndag morgon efter en otroligt jobbig (för honom) natt där vi vakade. Trots sorg, chock fast vi visste att det bara var en tidsfråga har det nu "lugnat" ner sig. Ville bara säga detta till alla er vänner som följer min blogg och de som jag följer att detta är orsaken till att jag inte kommenterat någonting denna helgen.

lördag 12 februari 2011

Pratar hellre om pioner!

Efter att i flera veckors tid haft plusgrader och mer o mer barmark så kom då gårdagen med mer av det där vita som fullständigt vräkte ner både på längden och tvären, stormen ven runt knutarna och i morse var det åter igen helt vitt och 12 minusgrader när jag gick upp:( I och för sig bra med skyddande snö när det är så kallt. Men nog pratat om vintern;) Under all snö ligger ju detta och väntar. Förra året redan i slutet av mars kunde man ana dem och den 12 april såg de ut så här:) gråludna små raringar inneslutna i ett hölje av rödlila skyddsblad;) Jag talar om Paeonia mlokosewitschii (Svavelpion)
Den 24 april hade de kommit upp ännu mer och det är väldigt frestande att klappa dessa små. Svavelpionen kallas också för Gyllenpion eller Kaukasisk pion. Det är en art men den kan ändå få lite olika färg på blommorna som kan bli rosa, röda eller vita. De bör väl vara svavelgula om man ser till det svenska namnet men jag vet inte säkert.
Den 2 maj hade knopparna tittat fram i det otroligt vackra blågrönskimmrande bladverket. Svavelpionen vill ha fuktighetshållande jord i sol/halvskugga. Vi har vår i nordväst läge och den trivs utmärkt där.
Den 10 maj hade knopparna så sakta börjat att spricka upp.
På eftermiddagen den 13 maj hade de första knopparna kommit så här långt;) Många anser att svavelpionen är en bland de vackraste pionerna i världen och jag är böjd att hålla med:)
Den 16 maj har hela plantan mer eller mindre öppnat all sina knoppar men inte slagit ut helt, har svårt att bestämma mig för när den är som vackrast - nu i detta halv knopp/blomläge eller......
........nu då den har slagit ut fullt:) Detta foto är från den 16 maj och den stod så här vackert i ytterligare några dagar innan blombladen började att falla till marken. Många tycker att pioner är tråkiga då de blommar över så fort men det fins ju en mängd olika arter och hybrider så man kan ju få pionblomning från maj till juli i alla fall:)) Svavelpionen blommar ju tillsammans med dillpionen tidigast på säsongen och jag upplever inte alls att det är en kort blomning då även knoppstadiet har sin charm:)
Fröställningarna på svavelpionen är nog bland det vackraste jag vet:) Det består av vackert korallröda sterila fröer och ett o annat svart som är de frö som är grobara;) Vi har tagit frö på denna planta och en har grott och kommer så fint i krukan , ska bli spännande att se om den blir gul:)