måndag 31 januari 2011




Idag den sista dagen i januari har det varit plusgrader hela dagen;) Solen har dock tagit ledigt så det har varit grått o trist men det töar som sjutton överallt;) Även om vädret inte inbjuder till utomhusaktiviteter så finns det mycket att göra inomhus:) Jag har skolat om rotade fuchsior så nu är det ca 50 plantor av olika namnsorter som står på tillväxt. Har även sått lite fröer och vattnat, du milde vad vatten det går åt:) Vi brukar fylla en tunna som står inne hos Rhoddarna så att det blir ljummet och den tunnan töms snabbt:)





Växthuset ser ensamt och övergivet ut just nu men det dröjer inte länge till förrän där är fullt:)
Tur man har stallet:) Hur trist och tråkigt vädret än må vara så har vi vår egen lilla värld av blommor;) Nu börjar en del pelargoner att blomma och lyckan är total:))

söndag 30 januari 2011

En fullspäckad dag:)

Idag har det varit en hel del aktiviteter:) Klockan 11.45 kom svärmor och tillsammans åkte vi upp till sonen som fyller 27 år i dag:) Min lille plutt är inte så liten längre:) Efter att ha druckit kaffe och pratat åkte vi direkt till Uddevalla och STA:s möte där Lotta Bernler höll ett föredrag om Rhododendron från främst Hachmann i Tyskland. Lotta är alltid trevlig att lyssna till;) bra upplagt och kunnigt och lättsamt framförande. Ljuvliga bilder på rhododendron som man känner att man bara MÅSTE skaffa sig:) Här har hon precis avslutat föredraget och blir avtackad av vår ordförande som man dock bara ser handen av;)



Här är hela Bertil Larsson som är vår ordförande:) Han visade lite bilder från olika trädgårdsbesök och det var mycket uppskattat, många skratt blev det också. Sist ut var Ingegärd Andreasson som visade bilder från riksmötet i Ronneby i somras:)
Min älskling var också med på ett hörn när han visade upp STA Bohuslän och Dalslands nya Hemsida som han gjort. Jag var så stolt:))
Lotteriet var för årstiden rätt välfyllt och jag vann en krukväxt av murgrönetyp och en lite söt groda:) Vi var hemma igen vid 19.15 och nu ska vi sätta oss ock koppla av en stund och se på "Solsidan"

lördag 29 januari 2011

Krafsa i jorden;)

Nu närmar sig februari med stormsteg:) och drömmen om en vår blir starkare för varje dag. Satt och bläddrade bland mina bilder och hittade den här, tänk att man kan längta efter något så rufsigt, torrt och dött:)) Men jag gör faktiskt det! Tänk att få lägga sig på alla fyra och köra sekatören i döda fjolårspinnar, gräva och krafsa i jorden och få fram de små späda nya skotten för året:)) För de finns ju där alldeles under ytan av all blast och gamla löv. Har man bara börjat och kanske till och med är två emellanåt går det fort. Denna bilden är tagen den 2 april 2010...........
.......redan fyra dagar senare den 6 april såg det ut så här:) Även om rådjuren varit framme och friserat pärlhyacinterna runt pionen (i framkant på bilden) så ser man vilken enorm växtkraft det är:)
Ytterligare en månad senare den 2 maj har det kommit upp ännu mer men det är svårt att föreställa sig när man ser denna stora platta rabatt med en massa svart jord ska bli totalt täckt av växter inom ett par månader.
Den 1 juni har det mesta kommit upp men ej växt till sin fulla storlek:)
Den 6 augusti nästan exakt 4 månader senare är trädgården helt olik sig:) Den här tiden skulle jag vilja ha kvar i flera månader men tyvärr.................. lika snabbt som växtligheten spirar och gror på våren lika snabbt går förfallet på hösten. Det är vemodigt men samtitigt skulle jag inte vilja var utan våra 4 årstider även om de nu för tiden har minskat men 1:) Tycker nämligen att våren vissa år nästan hoppas över och det blir sommar direkt. Eller också är det bara en trädgårdsnörds inbillning:))

fredag 28 januari 2011

Too Bee or not Too Bee;)

Warren E. Berg 1923 -2006 från Washington var en man som gjort många fina rhododendronkorsningar. Många av dessa passar den lite mindre trädgården eller i "stenparti" i en större:) De jag visar nu tillhör en "serie" som han gjorde där alla har ett namn som slutar på BEE. Fördelen är som sagt storleken, denna lilla skönhet Rh. 'Wee Bee' blir ca 20 cm hög och 40 cm vid på ca 15 år:) Inte bara blommorna är vackra för många av dem har ett fantastiskt indument (det lite mjöliga på undersidan) och vackert nyutspring vilket gör plantans skönhet stor även när den inte blommar:) Vi/Göran har hittills samlat på oss/sig 5 st av dessa "Bee";)
Detta är Rh.'Too Bee' väldigt söt men en lite dålig bild.
Här är Rh. 'Patty Bee' (troligtvis döpt efter Bergs hustru Patricia, fast det är min högst personliga teori)
Den sista bilden är Rh. 'Web´s Bee'. Men, tänker ni detta är ju bara fyra? Sant! Men vi vann en i Varberg på "Trädgård mitt i vintern":) och det var Rh. ' June Bee' det är en vitblommande liten planta men den har jag ingen bild på än så länge.

torsdag 27 januari 2011

En önskedröm?

Åh vad jag längtar tills jag kan gå mina vardagliga rundor i trädgården:) Det är så underbart sitta så här med ett foto och drömma mig bort från snö och kyla:) Detta är från maj förra året sidenpionen har precis börjat att blomma för första gången.
Om JAG får som JAG vill så blir det ingen vinter ända till april som det spås utan i mitten av mars har all snö försvunnit, plusgrader VARJE dag och krokus och alla andra vår/lökväxter är i full blom i april:)) Kan vi inte bestämma oss för det, eller vad säger ni?
Vi kanske kan få en riktigt lång och fin vår för en gångs skull:)

onsdag 26 januari 2011

Finlands vita ros!

Den här rosen är en favorit när den blommar:) Ibland har vi otur att just när den ska till att slå ut så börjar det regna och då blir hela buskens blommor som rostiga pluppar men 2008 var den så här vacker:) Rosa pimpinellifolia 'Plena' eller spinosissima (Finlands vita ros) heter denna doftbomb;) Fick en liten pinne av vår granne för många år sedan (tror det var -90 eller -95) och jag bara tryckte ner den i leran:) Man skulle väl tukta den men det har vi aldrig gjort. En del rotskott skjuter den men det går oftast att gräva upp och det brukar inte vara svårt att bli av med dem:)
Det finns tydligen en oändligt massa varianter av denna ros med färger från vitt - creme- ljusgul och från enkla till fyllda eller dubbla blommor. Den egenskap som alla har är väl doften och taggigheten:) För taggig DET är den, små små taggar längs hela stammen. Därav det latinska namnet spinosissima = mycket taggig. Att den ibland kallas pimpinellifolia kommer av bladens form som liknar pimpinellsläktet= Sanguisorba :) Vår buske har vita blommor som väl närmast kan beskrivas som fyllda.

tisdag 25 januari 2011

Dubbla!

Idag tänkte jag visa några av mina dubbla/fyllda dagliljor. Den här heter H. 'Highland Lord' och är mycket vacker med den ljusa kanten runt foderbladens mitt:) Den blir inte så hög ca 55 cm och blommar lite senare i augusti.





Den här heter H. 'Siloam Double Classic' och har en ljuvligt apricos färg:) Den blir inte heller så hög 45 cm. Den blommar i mitten av juli hos mig.
Denna tycker jag mycket om, underbart varma färger:) H.' Longfields Twinn' heter den och blir 70 cm hög. Blommar i mitten av augusti.
H. 'Apricot Beauty' är en hög skönhet på 90 cm. den blommar i slutet av juli.

måndag 24 januari 2011

Nästan vita!


Rent vita dagliljor är svårt att få tag på, vet inte ens om det finns. Vi har några i vår trädgård som "räknas" till de vita och här är den första Hemerocallis ' Joan Senior' den är lite mer åt det vanilj/smörgula hållet tycker jag den blir ca 50 cm hög och vår blommar i mitten av juli.





H. 'White Temptation' är ytterligare en och den är faktiskt mer vit fast den drar lite åt gult den med ca 80 cm hög och blommar i mitten /slutet av juli och en bra bit in i augusti. En oerhört vacker daglilja.

H. 'Sounds of Silence' är vacker den också men ännu gulare. Ca 65 cm hög och blommar samtidigt med 'White Temtation'
H. 'Arctic Snow' är också åt det gulare hållet men ack så läcker den är:) ca 60 hög och blommar som de två översta.
Den här H. 'Serena Madonna' är nog den som är mest vit av mina en oerhört vacker daglilja som blommar lite tidigare alltså i mitten av juli. Vitt i rabatterna lugnar lite och därför vill jag gärna ha lite vita blommor.

söndag 23 januari 2011

Tibetansk buskpion!

2009 på hösten fick vi några frön från Paeonia lutea ludlowii av en vän från STA. Vi visste ju att det tar tid med pioner eftersom vi sått förut så den här gången ville vi testa något nytt:)
Johan Petterssons metod med vitmossa i kylen:)
Så i okt-nov 2009 lade vi in fröerna i fuktig vitmossa i kylen. Nästan exakt 3 månader senare hade det blivit groddar på alla fröerna:) Det skulle egentligen ha blivit ett första hjärtblad också enligt hans metod men vi tänkte inte vänta på dessa utan blandade till såjord och planterade försiktigt fröna i jorden utan att bryta av grodden:) Här är en länk till Johan P. metod.
http://www.tradgardsamatorerna.nu/pionsadd2.html
Vi satte i januari 2010 krukorna utomhus i en pallkrage:) Där har det sedan stått hela året tills nu för ungefär 14 dagar då vi tog in dem igen. Vi satte de djupfrysta krukorna i ca + 5 grader för att tina långsamt och där efter satte vi in dem i ljuset och +18 grader:) det dröjde inte länge förrän man såg att det fanns liv i krukorna;))
Nu är det 5 st krukor med denna vackra starkt gula pion som växer naturligt i sydvästra Kina. Den förväxlas ofta med P.delavayii (småbuskpion) men P.lutea ludlowii har alltid rent gula kronblad och vanligen 1-2 alltid gula fruktämnen. P. delavayii kan ju vara gul,röd eller orangeröd.
Här är en närbild på bladen. Ska bli oerhört spännande att se när den blommar, vi har nog i alla fall "tjänat" in 1 år på den här metoden då pioner i allmänhet växer nedåt (roten) i 2-3 år innan man överhuvud taget ser något ovanför krukkanten:)

lördag 22 januari 2011

Längtar!

Åh, vad jag längtar efter att fortsätta med dammbygget till våren! För tillfället ser det ju inte så där våldsamt mysigt ut;) Kanske är det ändå rätt bra att det har gått så här långsamt för då har man hunnit tänka både en och två gånger på olika idéer och lösningar innan man har verkställt dem:) Snart ska vi ut i stallet för att titta till våra sticklingar och frösådder:) Så det är ju inte så att vi är sysslolösa precis:)

fredag 21 januari 2011

Ljuspåsar och tulpaner!

Detta var alltså vad jag pysslade med en bra stund på förmiddagen igår:) Ljuspåsar är väldigt roliga att göra och det blir ett väldigt mysigt sken när man tänder dem. För er som inte vet vad det är så kan jag säga att det är en liten påse av tyg där man kan/bör sätta ett glas inuti där man placerar ett värmeljus. Glaset gör ju att inte påsen kan "vika" ner sig och fatta eld:) Berättade ju för ett tag sedan att jag köpt en sådan söt ljuspåse i min favoritaffär (Mia Maräng) och då bestämde jag mig för att göra egna:) Dessa har jag gjort Decoupage på men jag gjorde även helt vita. Smaken är ju som baken så man får ju göra precis som man vill och efter eget tycke o smak:)
Senare på kvällen var jag och "fredagshandlade" :) då passade jag på att köpa mig en bukett tulpaner - Franstulpaner för att vara mer korrekt: ) Tycker att de är såå läckra nästan som små bakverk:)


Kolla in dem i närbild! Nu blir det lite fredagsstädning. Ska bli så skönt att Göran efter idag är långledig (till torsdag) då kan vi dona bland våra sticklingar och mysa tillsammans.
Ha en trevlig helg alla!

torsdag 20 januari 2011

Fortfarande vinter!

Lite senare än björken är Boken (Fagus sylvatica) när den slår ut på våren men nästan vackrare:) Titta bara på dessa nästan limegröna bladen som sakta tittar ut ur bladhöljets rosavita färg:) Ser nästan ut som godis. Idag får jag dock inga vårkänslor:( Allt det gröna som hade töat fram och lyste så vackert och underbart för snötrötta ögon är nu klätt i ett tjockt lager av rimfrost och åter igen är det en vit värld där ute och - 7,6 grader bidrar väl heller inte till vårkänsla. Men det är bara att acceptera och inse att det fortfarande är vinter och att aktivera sig på ett eller annat vis;) Jag ska försöka mig på att sy ljuspåsar i dag. Har förberett igår genom att klippa till tyg och sätta på servettmönster (Decoupage) ska bli spännande att se vad/hur det blir:))

onsdag 19 januari 2011

Mer och mer:)

Efter några dagars töväder som gjorde att enormt mycket snö försvann och mycket av isen på vägen in till gården försvann så kommer vårkänslorna fram mer och mer för varje dag. Fast att jag VET att det inte blir vår än på ett tag;) Men en trädgårdsnörd är ju en trädgårdsnörd hahaha.
Var ute i går och skolade om lite fler fuchsiasticklingar som rotat sig och när jag skulle gå in igen från stallet och gick ner mot trädgården strålade solen;) Jag kom på mig själv med att stå och stirra upp i Ornäsbjörkens (Betula pendula 'Dalecarlica') kala grenverk, såg nog lite underligt ut om nu någon såg mig men jag stod och drömde om tiden när bladverket är precis nyutsprunget och skirt:)) Om bara ett litet tag så........................

tisdag 18 januari 2011

Vissa växter...

....bara måste man ha;) en sådan är Sanguisorba obtusa (Rosenpimpinell) egentligen tycker jag att färgen är lite väl starkt rosa men jag gillar den enormt mycket. Blev helt såld på släktet när jag såg den här plantan för första gången:) Den vill ha fuktighetshållande jord och trivs i sol/halvskugga och den blir ca 40-60 cm hög men med dessa maffiga blomvippor som svävar majestätiskt över bladverket så är nog i alla fall vår planta 1 meter och minst lika bred. Den sprider ut sig med underjordiska utlöpare men inte på ett aggressivt sätt. Den blommar från mitten av juli till september och det jag gillar är att den växer som en stor "bulle" med sina vackra skira blad vilken för övrigt alla sanguisorbor har enligt mitt tycke:)) Skulle man nu tycka att färgen är lite för skrikig så kan man ju välja den vitblommande:) S. obtusa'Alba' Det är inte de bästa bilderna men den är inte lätt att fotografera för en amatör som jag eftersom vipporna ör sig hela tiden i vinden:) Men här ser ni i alla fall lite hur den ser ut.
Här ser ni bladverket lite tydligare.

söndag 16 januari 2011

Trädgårdsfest mitt i vintern!

Nu tänkte jag visa lite bilder och berätta lite om vår helg i Varberg tillsammans med en massa andra trädgårdsnördar:) Vi parkerade och gick uppför den gamla bron över vallgraven och möttes av denna maffiga port som leder in till själva Varbergs fästning och vandrarhemmet som fanns där och som vi skulle bo på. Vi gick alltså in genom porten och det var ett pampigt och vackert valv som ledde in till själva "borggården".










Här inne var det en massa byggnader från fästningstiden tror att det stod 1650 på en av byggnaderna. Vandrarhemmet var inhyst i det gula huset till höger tillsammans med en restaurang. Vi bodde på andra våningen i dörren närmast kameran:) Även huset rakt fram användes som vandrarhem och det hade varit häkte förr i tiden. Det var många människor som behövde boende över natten så de som hade tur/otur hamnade i häktet;)) När vi installerat oss i våra rum/celler så gick vi ner till Campus där föredragen skulle hållas. Det tog inte många minuter att gå dit så det var praktiskt.
Här är porten från andra hållet.
Det var en väldigt fin föreläsningssal och klockan 13.00 började föredragen med att Leif Fryle, ordförande i STA Hallandskretsen hälsade oss välkomna och Inger Frändås inledde dagen. Ett intressant föredrag om hur växtzonerna är indelade både i Sverige och internationellt samt visade bilder från sin trädgård. En fikapaus och bensträckare senare var det dags för Ludvig Johansson som pratade om sin "djungel" och exotiska växter. Även det var väldigt intressant och bra:) Ytterligare en paus senare var det dags för Henrik Zetterlund som visade bilder och berättade om sin resa till Georgien och växtexpedition. Det är alltid roligt att lyssna till kunniga och inspirerande föredragshållare:) Här är vi på väg ut till en fikapaus.
Här minglar vi runt och dricker kaffe, längst bort till vänster är dörren in till föreläsningssalen:) Klockan 18.20 ungefär var sista föredraget för dagen slut och vi gick upp till fästningen och vårt rum för att fräscha till oss lite och dricka lite vin tillsammans med goda vänner innan vi gick ner igen för att äta middag vid 19.30:) En mycket god buffé som passade oss alldeles utmärkt:) Mycket prat och skratt blev det men jag tog faktiskt inte kameran med ner från rummet för det regnade så. Dagen efter fick vi frukost på restaurangen på vandrarhemmet och så började föredragen igen klockan 9.00. Då var det Leif och Christina Fryle som visade bilder och berättade om sina olika upplevelseresor i Grekland, Turkiet mm. Mycket trevligt.) Efter det var det Eric Whalsten från Borealis Plants och Alnarp som höll ett föredrag om när de samlade in fröer på olika träd i USA och Kina/Tibet även det mycket intressant. Ja över lag så är vi hemskt nöjda med helgen då allt var välplanerat och trevligt. Framför allt var det så himla kul att träffa alla vänner nya som gamla det blev lite av ett kramkalas när alla skulle skiljas:)

fredag 14 januari 2011

Från en fästning till en annan!

Den här bilden tog jag den 25 oktober 2009. Det var en strålande höstdag och jag och min moster promenerade runt hela Marstrandsön:) Anledningen till att jag visar denna bild är att jag ville göra en "snygg" övergång från en fästning till en annan nämligen Varbergs fästning:) I morgon åker vi dit för att vara med på en "Trädgårdsfest mitt i vintern" det är STA Hallandskretsen som arrangerat detta evenemang:)) Härligheten äger rum på just Fästningen och vi ska bo på vandrarhem där. Det kommer att bli ett underbart sätt att möta våren på genom att träffa både "gamla" och nya trädgårdsvänner och att få frossa i föredrag och trädgårdsprat i goda vänners lag:)) Det är tre föredrag på lördagen och två på söndagen:) Av den här anledningen kommer jag därför inte skriva något i bloggen om nu någon skulle undra;) Det blir till att skriva på måndag och då har jag också förhoppningsvis bilder från helgen att visa:) Ha en trevlig helg alla - det ska vi ha:))

torsdag 13 januari 2011

Tulpaner och fröer!

Idag har det varit ett helt underbart vackert väder, solen sken och det glittrade i snön som ligger tjock på träd och buskar:) Vi hälsade på en kompis som bjöd på lunch och sedan susade vi runt på Stenungstorg och uträttade en del ärenden och jag fick äntligen köpt en bunt tulpaner:) det är så ljuvligt att hantera dem och höra det där speciella krispiga ljudet som bara tulpaner kan åstakomma:) När vi kom hem kollade vi brevlådan och där låg det ett kuvert till mig:)) Tänk vilken tur man har som har så många trevliga och givmilda trädgårdsvänner!
De här små urgulliga frökuverten är från Berit (My rented garden) hon var så rar och skickade mig både Riddarsporre och vit bolltistel, hon hade även lagt i frö från den underbara våraklejan som hon visat på sin blogg och som jag blev så förälskad i:)) Tack snälla Berit ska försöka att komma på något som jag kan skicka till dig:)

onsdag 12 januari 2011

Vackert namn!

Anemone nemorosa!! Smaka på det namnet:)) Det är nog det vackraste latinska namnet jag vet och nog det första jag lärde mig, troligen tack vare den gamla visan:)Det lär nog dröja ett tag till innan den här lilla sötnosen visar sig i trädgården. I natt har det nämligen snöat igen:( inte så mycket men ändå. Men jag har ju turen att ha vitsippor i väldigt många av rabatterna, det bara poppar upp vilda vitsippor lite här och var:))

Den här Pulsatilla vulgaris (Backsippa röd form) kommer också tidigt på våren och man ser först bara de ludna små knopparna i jorden:)
Den vanliga Backsippan är inte dum den heller:)