söndag 29 november 2009

Stämmningsbilder!

Igår eftermiddag gick vi en långpromenad och när vi gick genom hagen och såg ut över Valla hed så blev jag alldeles tagen av den otroligt vackra himlen:)
Idag är det 1:a advent och nu är det en fin tid fram till jul, med pynt o pyssel, hemlighetsmakeri och pappersprassel julmat ska inhandlas och tillagas och den här tiden är rätt skön tycker jag:) Ha en fin 1:a advent alla o ha det gott!!

fredag 27 november 2009

En orgie i ljus!

Nu är det mer eller mindre färdigpyntat till 1:a advent, lite omjusteringar och eventuella nyköp tillkommer ända fram till jul:) Detta är det "vita" fönstret, hade ju sett lite mysigare ut med lite snö på utsidan eller i alla fall lite frost men man kan inte få allt :)
Blockljus, kronljus, värmeljus ja, ljus i ALLA former o storlekar går det åt mängder av i dessa mörka tider. Den här lyktan i sovrummet tycker jag mycket om det blir så mysigt med levande ljus över allt. Måste dock tänka på brandrisken så man får gå extra kontrollrundor om man ska åka någonstans:)
Sen är det ju inte BARA ljus o mys i dessa tider man får ju jobba lite också:) det här är en del av det som ska putsas idag inför julen, det blir så vackert i stearinljusens sken:)

torsdag 26 november 2009

Detta är ingången till "Kärleksstigen" en dag i mitten av maj i år. Här finns en hel del Rhoddar som Göran har pluttat ner lite här och var i bergsskrevorna.
Den här t.ex. Rh. 'Old Port'
Den här är helt underbar när den blommar och i år med den enorma blomning som var på ALLT var den totalt översållad med blommor. Rh. ´Princess Ann' heter den.
Detta är en yaku.hybr. som heter 'Silberwolke' vi (Göran) har en hel del yaku.hybr. de har ett väldigt vackert växtsätt, kompakt.
Ytterligare en yaku.hybr. 'Loreley' som har en helt ljuvlig färg i knopp och precis när den slår ut, tyvärr så bleknar färgen rätt snabbt men den blir inte ful men som sagt blek.
yaku.hybr. 'Marlis'
Sist men inte minst en uppstammad Rh.yaku.hybr. 'Freya' som vi köpte på rea för ett antal år sedan.

onsdag 25 november 2009

Snart är vi här igen:)

Släktet Rhododendron är ju Görans stora passion (förutom mig då:)) så det finns en hel del arter och hybrider i vår trädgård. Även jag gillar rhododendron fast jag är inte lika galen i dem som han är:) Denna rabatt anlade vi 2005 . Bilden är dock från maj i år. Här kan ni även se den gamla vedboden som nu är riven.
Detta är den äldsta Rhododendronbusken och som vi fick som en "avläggare" en gång för ca 30 år sedan. Det är en Rh. catawbiense. Den blommar helt underbart varje år i maj-juni och börjar alltid att blomma "bakifrån"  för där kommer solen åt först.
Den här lilla godbiten heter Rh. 'Too Bee'
Rh. nakahare var. MT. Seven Stars köpte Göran i Danmark i våras från Danska Rhododendronsällskapet (DRS)
Detta är en av mina favoriter Rh.ponticum 'Graziella' inköpt hos Hachmann i Tyskland -05
Och den här Rh.hybriden ' Vischy' inköpt i Danmark förra året, en underbar färg som inte riktigt kommer fram på denhär bilden.

måndag 23 november 2009

Adventsbrickan!

Så här blev årets 1:a upplaga av brickan som jag ställer fram vid den här tiden och dekorerar efter tycke och smak, fantasi och humör:) Det brukar bli i alla fall en "ommöblering" innan jag tar bort brickan runt 13 dag knut.
Det var faktiskt rätt kul när jag fick tag på den här brickan för några år sedan. Jag ville ha en typ av skål/bricka till att göra arrangemang i, formen skulle vara oval för att passa till bordet. Jag var runt precis överallt i Stenungsund men det var hopplöst. Hittade en bricka på Duka som var "sådär" men priset var 530:- så NÄ det fick vara. Ja,ja tänkte jag och åkte till ett sista ställe för jag skulle handla en julklapp där. När jag kommer in genom dörren till "GRINDEN" som butiken heter så ser jag DÄR!!!!! på en hylla nästan längst ner vid golvet stod den, nästan på pricken som jag föreställt mig och till ett vettigt pris. Jag blev så överlycklig så jag nästan glömde bort att jag kommit dit för att köpa julklappen:) 
Så här såg förra årets 1:a upplaga ut. Glömde att fota de andra arrangemangen men det ska jag försöka att göra i år:) Bilden blev lite gul men den ser rätt stämmningsfull ut så.

söndag 22 november 2009

En regnig novembersöndag!

Har suttit och kollat lite på bilder i dag på eftermiddagen och hittade den här, det är en Weigela middendorfiana (Gulblommande Prakttry) Inte så vanlig har jag förstått, vi fick tag i vår från Håkan Wallin för några år sedan och jag tycker att den är jättesnygg. 
Den blommar i maj och den blommar rätt länge faktiskt och det är ju en bra egenskap:)  

Idag har regnet fullkomligt vräkt ner, och att utföra några utomhusaktiviteter var inte att tänka på. Vi fick i alla fall städat undan inne på logen och så tittade jag till sticklingarna, både de som har rotat sig och de som väntar på rötter:) Sedan var det inte roligt att vara ute i rusket så jag gick in och har pysslat lite med att ta fram allt julpynt som jag ställer på bordet i vardagsrummet. Hela veckan nu fram till !:a advent julpyntar jag. Så på söndag är det färdigt, ja julgranen tar jag inte fram (plastgran) förrän till Lucia ungefär någon måtta får det vara:)
Här är en närbild på blommorna tyvärr lite suddig:(

lördag 21 november 2009

Trädtaklök och "vägarbete"

Aeonium arboreum (Trädtaklök) har jag visserligen visat förut men jag tycker att den här namnsorten 'Zwartkop' är så kul på så sätt att den blir helt grön under vintern inomhus, ser ut som vilken trädtaklök som helst på våren när man planterar ut den i rabatten men efter någon månad är den helt svart. Nu ser jag att den börjar gå över i grönt igen när den står i garaget, visst ser den läcker ut med det helt svarta bladen under de gröna? Om någon månad till är den totalt grön.

Egentligen var det meningen att jag skulle lägga in bilder från LindaLundas verkstad idag. Vi dvs 3 andra tjejer och jag och naturligtvis Linda som är vår "fröken" träffades i dag för att glasera och "oxidera" våra alster som vi gjort på kurser som Linda haft. Men inte kom jag ihåg att ta fram kameran inte;) Vi hade ALLDELES för mycket att prata om. Det är så himla kul på dessa träffar/kurser att man inte vill gå hem. Men som sagt ska lägga in bilder senare när mina alster är klara.
Under tiden jag roar mig med likasinnade arbetar och sliter min käre make:) Eller om jag ska vara ärlig tog ju jag dessa foton igår som ni säkert ser på de små vita prickarna på bilderna, det är regn. Grusstigarna ska fortsätta upp förbi de grå torvbalarna som ni ser. Här blir en massa plats att plantera på till våren:) Men han fortsatte med detta idag när jag var hos Linda. Så det är ju nästan sant.
Han började också med att gräva gropar för att gjuta hållarna till reglarna som ska hålla planket nere vid gamla veboden. Men den bilddokumentationen ska jag dela upp i omgångar och lägga in här så att ni kan följa arbetet, det blir mer spännande på det viset;)

torsdag 19 november 2009

Lite pyssel inför advent!

Det här har jag roat mig med de sista dagarna:) ett hjärta av mossa dekorerad med kottar och en ticka samt egenhändigt gjorda rönnbärsgirlanger. Bara snodda ideer allt i hop;)
Sedan har jag lite "snöat" in på chabby chic stilen och insåg att jag absolut inte ville ha denna fär på stakarna i vardagsrummet i år. Så det var bara att ta fram färgburken:)
Först ett lager...  sen 4 till då först var jag nöjd.
Här har jag dekorerat med lite pärlgirlanger och spets. Ser ni det lilla söta korset på spetsrosetten de och det rödrandiga bandet köpte jag idag hos " Mia Maräng"  De har så mycket fint i sin lilla butik att man blir alldeles vimsig efter en stund (mer än vanligt) Man vill bara ha allt:) Jag har inte tjuvstartat med att tända stakarna det var bara för effektens skull när jag fotade. De tänds inte förrän nästa helg.

tisdag 17 november 2009

De ligger i startgroparna............

Gick en liten inspektionsrunda i trädgården idag och då hittade jag den här lilla godingen, det är också en myrten men inte samma släkte som jag visade igår utan Paxistima canbyi (Klippmyrten) en mycket söt och trevlig liten buske som också den är vintergrön och prefekt som marktäckare den blommar i maj med små gulgröna blommor. Om ni klickar upp bilden ser ni alla knopparna som går åt det röda hållet
Den här är inte dum den heller:) Daphne blagayana (Balkantibast) kolla in knopparna! Den kommer att blomma inom några dagar. 
En föraning om vad som komma skall, inte klokt att de redan har kommit upp så här långt. Ser ni vad det är? Paeonia wittmanniana (Sidenpion) som vi frösådde -05
De små snödropparna har också tittat upp!
Men jag blev nog mest förvånad över att se att Stachys macrantha (Praktbetonika) blommade:)
För att inte tala om detta!!!! Vad säger ni om det? En liten liljebagge, numera före detta. 

måndag 16 november 2009

Lingontry är vackert!

Dessa hortensiablommor plockade jag och torkade för ett tag sedan. De är väldigt vackra med sina olika nyanser av rosa och lime. De gör sig också bra till den rostiga korgen jag lade dem i:) Ska se om jag kan hitta en bra plats inne någonstans för korgen att stå, ute lär ju blommorna snabbt förfaras av fukt.
Skolade också ut 9 st fina sticklingar av Lonicera pileata (Lingontry) de hade fått ett enormt rotsystem:) jag klippte även in dem för att de ska växa till sig och bli lite buskigare och avklippet stack jag i ny såjord.
Så här ser "mamman" ut fick en liten,liten planta av en trädgårdsvän för några år sedan och jag måste väl erkänna att jag inte tyckte att den var speciellt upphetsande först:) men ju längre tiden går uppskattar jag den mer o mer. Den är en helt fantastisk vacker marktäckare som blir ca 50 cm hög och den har ett brett förgrenat och tätt växtsätt. Att den sedan är vintergrön gör ju inte saken sämre. Bladen är små (påminner om lingonblad) och är glänsande mörkt gröna nu när jag fotade  busken upptäckte jag att det var små bär på som var lila, jättevackra. Då den växer både i sol och skugga och faktiskt också där det är torrt och skuggigt är den ju en värdefull marktäckare under buskar och träd.
Här är en bild på ett bär, lite suddig bild dock men ni ser ändå färgen men framför allt det vackra glänsande bladverket.

lördag 14 november 2009

Vårens projekt (Om vi hinner)

Ja nu har jag roat mig med att försöka att rita upp hur vi har tänkt oss att hägna in baksidan med ett plank. Detta har tagit en bra stund i anspråk ska jag säga då jag inte kan photoshop (eller vad det heter) Vad gör man då, jo först drog jag ut en A4 bild på skrivaren över baksidan av gården. Därefter satt jag i säkert en timma och försökte att få till det någotsånär rakt och lättöverskådligt. Det var inte lätt ska jag säga en j*....la tur man inte försökt sig på att bli arkitekt:)Sedan fotograferade jag bilden med ritningen på och paow, där var en bild som gick att lägga in. Där allt gammalt hö och bröte ligger ska det ju bli en fortsättning på den befintliga rabatten med rhododendron o hosta bl.a så där försökte jag rita in lite buskar men även ett eller två träd ska vi ha där. Stor port så att man kan ta sig in med traktor på logen och en "sopstation" är oxå utritat. Ja, ja det blev ju inte precis snyggt men man kan i alla fall se hur vi tänkt. Det ska naturligtvis vara en dörr i valvöppningen men den får ni tänka er;)

Sedan när jag ändå höll på med lite arkitektritningar så gick jag ut och tog ett foto på nästa tanke på byggnation. Detta är  vad jag kallar för "lavendelgången" till höger är källartrappan.  Här skulle jag gärna vilja ha ett plank med en valvdörr. Om det är någon som inte förstått det, så är jag VÄLDIGT förtjust i valv och valvdörrar:) En förhoppningsvis bra effekt av detta är oxå att vi kanske slipper att det blåser ner en massa löv i trappan på hösten. På sommaren när vi är hemma kan ju valvet vara öppet, men om man vill stänga till så blir det ju jättemysigt innanför.
Här har jag försökt att rita, snyggt va' haha. Det ska alltså INTE luta innåt det är bara en synvilla. Men sak samma här ni fattar hur jag har tänkt. Till höger om dörren ska jag ha det "trädet" som jag har gjort i keramik i 3 delar så nu MÅSTE ju denna väggen göras eller hur?:) Vi har pratat om att stensätta hela lavendelgången så det blir nog lite medelhavskänsla på insidan då. Sedan är ju alltid plank väldigt bra till olika klätterväxter, det blir nog en del nya Clematis vad det lider. Planket ska målas i Engelskt rött, det är samma färg på fönsterfoder och vindskivor. Trappräcket ska oxå ha samma färg.

fredag 13 november 2009

Nu är vedboden ett minne blott:)

Direkt efter frukosten idag gick vi ut för att fortsätta vårt rivningsarbete. Det var inte mycket som höll ihop det hela. Göran band fast ett rep i hörnet på ena takstolen och fäste den i dragkroken på bilen.
Sedan fick jag den stora äran att köra fram sakta för att riva ner huset;) det var lite läskigt för jag var lite rädd för hur det skulle falla. Men det gick bra, lite snett föll det så att det var på gränsen att man kunde köra förbi.
Här står han och funderar på hur han bäst ska lossa plankorna. En del gick i smulor bara man petade på dem men en del satt med spikar långa som spjut.
Nu är hela taket borta och takstolarna ska bort. Motorsågen kom väl till pass nu.
Jaha, nu återstår innertaket som har gammalt unket hö som isolering i mellan bjälklagren.
Allt borta, nu återstår resten av den gamla veden och det unkna höet att få bort sedan ska vi lägga på resten av gödselhögen där veden legat för där ska vi ha lite träd o rhododendron. Planket gör vi troligtvis till våren (om vi kan hålla oss)

torsdag 12 november 2009

Snart ett minne blott!

I dag fortsatte vi att riva den gamla vedboden, alla gamla takpannor är samlade på pallar för senare bruk.
Uppe under taket på vedboden fanns det MASSOR av gamla bräder, plank och lister i olika längder o bredder. Tyvärr var det mögligt och halvruttet så det fick gå direkt på elden. En hel del annan bråte som en knölig böjd metallstege, gammal eltråd och annat ska lastas på kärra för vidare transport till tippen.  Här kan ni se hur det liksom är som en lite innegård av logen och utbyggnaden till höger.
Här är en del av listerna som låg på "rännet" Den väggen som är närmast hitåt (med gallret) där ska den nya plankväggen vara. Och sedan hägna in "gården" genom att gå hela vägen till hörnet på logen.
Så här ser det ut inne i vedboden, en massa gammal rutten ved. Blää det luktar apa.
Här är min hulk som sliter ner väggarna med bara händerna:) Nä jag bara skojar han är visserligen stark men stockarna i väggarna ä totalt genomruttna.
Här har jag försökt att rita hur det ska bli så småningom:) Plankväggen ska ha en valvport som är så fint tycker jag. Hoppas att ni förstår hur jag menar med beskrivningen av vår inplankade innergård.